Va aflati in:

Articole / Animale de companie

Boli de ficat la caini si catei: Simptome

Publicat: 07.08.2016

Boli de ficat la caini si catei: Simptome
Ficatul are unele dintre functiile cele mai complexe si vitale in corpul unui caine, la fel ca si pentru om. In ficat se metabolizeaza grasimi, carbohidrati si proteine si ficatul este esential implicat in producerea substantelor care influenteaza rata de coagulare a sangelui. In ficat se sintetizeaza un numar de enzime-cheie si ficatul ajuta la eliminarea amoniacului din sange. Ficatul stocheaza, de asemenea, vitamine si minerale si elemente ajutoare in digestia si detoxifierea deseurilor circulante in sange, eliminarea substantelor chimice si a otravurilor.

Boli de ficat la caini si catei: Simptome
Semnele clinice ale bolilor hepatice (denumite din punct de vedere medical ca "boala hepato-biliara") sunt extrem de variabile datorita interactiunii extinse a ficatului cu alte organe si a capacitatii sale de regenerare neobisnuite. Mai mult de o jumatate (si, chiar pana la 70 sau 80 la suta) de tesut hepatic functional trebuie sa fie distrus inainte ca insuficienta hepatica sa poata fi diagnosticata.

Simtome de boala de ficat la caini si catei
Unii caini si catei nu prezinta nici un fel de manifestari clinice care sa duca cu gandul la o afectare hepatica, in special in primele etape ale bolii. Odata ce simptomele se cresc in frecventa si intensitate, ele sunt de obicei nespecifice. Gravitatea oricaror simptome date nu se coreleaza neaparat cu gravitatea sau gradul de afectare ale ficatului sau cu un prognostic al animalutului. Deoarece ficatul este implicat profund in atat de multe functii esentiale ale corpului, ceea ce par a fi simptome ale bolii hepatice ar putea fi de fapt cauzate de o anomalie intr-un alt organ sau sistem de organe. Tinand aceste lucruri in minte, semnele generale si constatarile examenului fizic de multe ori asociat cu boli hepatice, indiferent de cauza acestora, pot sa includa una sau mai multe dintre urmatoarele variante:
- Pierderea apetitului (inapetenta; anorexie)
- Pierdere in greutate
- Greata
- Varsaturi(voma) - de multe ori episoade intermitente, dar, de obicei, cronice)
- Depresie
- Letargie
- Dezinteresul pentru activitati normale (apatie)
- Diaree (mai putin frecventa decat varsaturile)
- Deshidratare
- Sete crescuta / aportul de apa marit (polidipsie)
- Cresterea frecventei de urinare (polakiurie)
- Cresterea volumului de urina (poliurie)
- Slabiciune
- Blanita rarita, lipsita de stralucire, terna
- Distensie abdominala sau distensie (aspect umflat si tare al burticii catelului)
Abdomenul umflat este de obicei cauzat de un ficat sau splina marite ( "organomegalie", ceea ce inseamna ca un organ este marita; sau mai precis "hepatomegalie" pentru ficat marit si "splenomegalie" pentru splina marita). De asemenea, este de obicei cauzat de o acumulare de lichid in spatiul dintre organele din abdomen ( "efuziune" sau "ascita") si de  tonusul muscular abdominal slab ("hipotonie musculara").

Semne specifice de boala de ficat la caini si catei
Unele semne mai specifice ale bolii hepatice (boala de ficat) la catei si caini includ:
- Icter (colorarea galbena a serului, pielii si membranelor mucoaselor cauzate de acumularea de pigment biliar, bilirubina, in circulatia sangvina. Icterul poate transforma urina unui caine, dandu-i o culoare stralucitoare, de culoare galben-portocaliu (bilirubinemie). De asemenea, in mod frecvent cauzeaza un aspect galben al scleroticii (albul ochilor) si membranelor mucoasei limbii si gingiilor.
- Culoarea si consistenta fecalelor anormala (fecale acolice  adica modificari ale culorii fecalelor), care sunt cauzate de lipsa de pigmenti biliari in tractul intestinal, datorita retentiei anormale in sange, ceea ce face ca scaunele cainelui sa fie palide la culoare, bej-gri-albicioase. Acest lucru indica in mod normal o obstructie a conductei biliare,  complet asociata cu boli hepatice.
- Tulburari de sangerare spontana (animalele cu boli de ficat au adesea probleme de coagulare a sangelui lor, numite "coagulopatii". La caini, tractul gastrointestinal superior, de obicei, la nivelul stomacului si duodenului, care este prima parte a intestinului subtire, este cel mai frecvent afectat de tulburari de coagulare asociate cu boli hepatice. Acest lucru duce la hemoragie gastro-intestinala / hemoragie pe care proprietarii de catei o pot detecta pentru ca exista sange in fecalele cateilor si cainilor lor. Animalutele afectate pot voma, de asemenea, sange si / sau au sange vizibil in urina lor)
- Sange in fecale (hematochezie)
- Sange in urina (hematurie)
- Sange in voma (hematemeza)
- modificari neurologice si comportamentale
Modificarile neurologice si de comportament la cainii cu afectiuni hepatice in stadii avansate ale bolii sunt comune. Acestea sunt cauzate de un nivel ridicat de toxine in sange, care in mod normal sunt eliminate de un ficat sanatos , dar nu de unul bolnav. Cand aceste toxine se acumuleaza in creier, cainele dezvolta o afectiune numita encefalopatie hepatica ( "hepatic" inseamna in legatura cu ficatul sau referitor la ficat). Acest lucru duce adesea la:
- Agresivitate
- Agitatie
- Dezorientare
- Neliniste
- Tremor
- Miscari de rotatie (catelul merge in cerc)
- Lipsa de coordonare (ataxie)
- Neliniste
- Rataciri (catelul nu stie unde se afla)
- Lancezeala mintala
- Dementa
- Presarea capului
- Orbire
- Salivatie excesiva
- Convulsii generalizate
- Colaps
- Coma
Aceste simptome se dezvolta la caini si pisici care au boli de ficat deoarece cortexul cerebral (creierul) este expus la toxinele intestinale care in mod normal sunt eliminate de ficat sanatos, dar care nu mai sunt detoxifiate in cazul bilolor de ficat (boli hepatice). Cele mai multe toxine gastrointestinale sunt derivate din metabolismul normal bacterian - sau digestia - proteinelor si sunt produse secundare. Amoniacul este una dintre cele mai comune toxine intestinale care contribuie la simptome de encefalopatie hepatica. Encefalopatia hepatica tinde sa fie o afectiune cronica, care nu poate fi vindecata, dar de multe ori poate fi controlata.

Bolile de ficat la catei, asociate cu "boli" de piele
Cainii si cateii cu boli de ficat avansate pot dezvolta o tulburare de piele mentionata drept sindromul hepatocutanat. Motivul pentru care apare nu este bine inteles, dar simptomele sale pot aparea inainte de aparitia semnelor de boala hepatica. Aceste semne sunt vizbile si includ:
- Rani / leziuni pe labutele (piele ingrosat, cu aspect de crusta, ulceratii)
- Dureri de picioare
- Reticenta in ridicat,  la mers pe jos, exercitii sau joaca
- Mancarimea (pruritul) picioarelor
- Roseata intre degetele de la picioare (eritem interdigital)
- Rani / leziuni pe flapsurile urechii, a organelor genitale externe, in cavitatea orala, la ochi, pe coate, pe abdomenul inferior sau in alta parte a corpului.

Caini si rase cu risc crescut de a dezvolta boli hepatice (de ficat)
Cele mai multe forme de boli hepatice sunt mai frecvente la animalele mai mari, de varsta mijlocie. Cu toate acestea, tulburarile congenitale, cum ar fi sunturi portosistemice si bolile vasculare congenitale sunt mai frecvent observate la cainiisi cateii tineri. Tulburarile de depozitare de cupru sunt dobandite mai frecvente la urmatoarele rase: Bedlington Terrier, West Highland Terrier alb, Skye Terrier, Keeshonds, Labrador Retriever si Dalmatian. Rasele cu predispozitie la hepatita cronica includ Dobermann (observate mai ales la femele), Cockerul Spaniel (masculi sunt suprareprezentati), Labrador Retriever, Standard Poodle (Caniche) si Scottish Terrier. Expunerea la hepatotoxine este mai frecventa la cateii vagabonzi, comunitari, cu acces la substante chimice, metale grele, pesticide, plante otravitoare sau medicamente aruncate, care bea apa din balti.
Cateii sanatosi care intra in contact cu alti caini bolnavi (care au leptospiroza, hepatita infectioasa canina sau infectie cu adenovirus canin) au un risc mai mare de a dezvolta aceste boli, care contribuie la afectarea ficatului.

Numai un profesionist veterinar calificat poate evalua un caine si sa efectueze testele necesare pentru a confirma un diagnostic de boli hepatice!
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 2.

Comentarii postate (2)
jeni - 13/10/2016

buna catelusa mea are probl cu ficatu am aflat luni da ia nu maninca de 10 zile nustiu ce sai fc sint distrusa dc ma puteti ajuta ce sai dau sa maince nu vrea nimic

eLady - 13/10/2016

Trebuie sa mergeti de urgenta cu catelusa la medic. Madicul va va spune ce trebuie sa faceti. Nu amanati!

Animale de companie

Cum sa avem grija de cateii de companie toamna

Toamna aduce cu ea frunze colorate, vreme racor...

Animale de companie

Cand si de ce ai nevoie de veterinar

Daca ai un animal de companie, atunci ai nevoi...

Celebs & Style

Mary Austin, dragostea lui Freddie Mercury

Aproape nimeni care nu este familiarizat pe dep...

In forum despre Animale de companie
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...