Va aflati in:

Articole / Animale de companie

Fatarea la pisicute

Publicat: 09.09.2006

cum sa ajut pisica la nastere fatareAtunci cand vezi ca pisica ta naste, cu siguranta vei vrea sa o ajuti cu ceva. Insa ea prefera sa fie lasata in pace, pentru ca nasterea sa isi urmeze cursul normal. In plus, mama poate deveni agresiva daca nu doreste ca stapanul sa se implice. Nu interveni decat daca este o problema! Daca pisica nu poate stimula pisoii sa respire sau daca unul dintre ei se naste cu piciorusele inainte, suna un veterinar!
Maternitatea “pisiceasca” este bazata pe o maturitate emotionala si pe genetica. Nasterea la feline este de obicei fara complicatii. Atunci cand pisica se retrage intr-un loc mai ferit si respiratia ii este mai rapida, pregateste-te sa vezi o minune! Contractiile vor aparea la fiecare 30 de secunde. Pisica isi va alege pozitia potrivita nasterii.
Dupa nasterea primului pui, mama linge membranele pentru a-l incuraja sa respire. De asemenea, pisica va manca placenta si cordonul ombilical care sunt expulzate dupa nasterea pisoilor. Lucrul acesta se intampla din instinct: deoarece consuma tot ce a rezultat in urma nasterii, alte animale nu se vor mai apropia de pisoii fara aparare. Acum pisica va fi si mai agresiva decat in faza initiala, pentru ca isi protejeaza puii nou-nascuti.
Folosindu-se de nasuc, puii vor gasi sfarcul. Vor “framanta” sanul cu gherutele pentru a stimula eliberarea laptelui. Fiecare pisoi va suge din acelasi loc de fiecare date. Daca are un sfarc mai fertil, pisoiul va creste mai repede. Puii de pisica vor creste rapid, pentru ca laptele mamei este bogat in proteine si grasimi.
Ai observat vreodata ca mama isi linge puii constant? Asa ii stimuleaza sa elimine materiile fecale. Mama va consuma tot ce elimina puii din instinct. Isi protejeaza puii pentru ca “scapa” de orice dovada a existentei unei nasteri recente.
Tatal pleaca de obicei dupa imperechere. Mama este singurul parinte care se ocupa de pui pana cand acestia sunt destul de mari. Cat de nepoliticos este tatal! Insa este vorba despre instinctul animal.
Dupa ce pisoii inceteaza sa suga, mama va dori sa se imperecheze iar in urmatoarele zile. Este posibil sa fii martora a doua nasteri intr-o perioada destul de scurta.
Atunci cand pisica ta naste, priveste-o. O nastere este intotdeauna ceva deosebit. Daca apar complicatii, ajuta pisica si ea va fi fericita ca esti prezenta.
Aminteste-ti: nu supara pisica in timpul nasterii! Priveste minunea si intervine doar in cazul unei complicatii!
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Animale de companie

Cum sa reduci nesansele de a-ti pierde catelul

Daca ai un catel, stii ce inseamna doar gadul c...

Celebs & Style

Ricky Martin nu se insoara, insa ar vrea o fetita

Sa innebunim, nu alta! Dupa ce in urma cu catev...

Sanatate

Cand trebuie sa mergi la medic pentru o ecografie mamara?

La fel ca in cazul tuturor afectiunilor oncolog...

Sanatate

10+ sfaturi practice despre cum sa ai grija de sanatatea ochilor tai

In acest articol, oferim cateva sfaturi practic...

In forum despre Animale de companie
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...