Va aflati in:

Articole / Bebelusi si Copii

Ritmul de dezvoltare al copilului

Publicat: 10.03.2016

Ritmul de dezvoltare al copilului
Dezvoltarea copilului este rapida in primul an de viata, apoi ritmul de crestere incetineste progresiv. Schimbarile in acest prim an de viata se produc in planul cresterii si in planul maturizarii diferitelor oragane si sisteme, schimbarile fiind vizibile de la o luna la alta.
Cand vorbim despre dezvoltarea fizica, intalnim doua fenomene: cresterea (un indice cantitativ) si maturizarea (un indice calitativ). Cei mai frecventi parametri folositi in monitorizarea dezvoltarii micutului sunt greutatea, inaltimea si perimetrul cranian.

In primele 3- 5 zile de viata, greutatea scade cu aproximativ 7-10 % din greutatea la nastere, iar reluarea cresterii ponderale se reia in media din ziua a zecea. In primele patru luni, copilul isi dubleaza greutatea, iar intr-un an este de trei ori mai greu decat la nastere. Inaltimea este un parametru mai stabil decat greutatea, iar perimetrul cranian se masoara in fiecare trimestru.

Abilitati si realizari
Fiecare copil are propriul lui ritm de dezvoltare. Totusi, medicii pot aprecia, cel putin cu aproximatie, daca abilitatile si realizarile micutului tau sunt inscrise in limitele normalului. Vederea, auzul si vorbirea sunt analizate si arata daca este nevoie de interventii terapeutice sau daca totul este conform varstei si gradului de dezvoltare in care se afla copilul.

Vederea. Este dificil sa stim, cu mare precizie, cum evolueaza perceptia vizuala la copilul mic. Nou-nascutul pecepe stimulii luminosi: intre varsta de o luna si doua luni, copilul isi fixeaza privirea pe anumite persoane si obiecte si le urmareste deplasarea in spatiu. Acuitatea vizuala nu poate fi masurata practic decat din momentul in care copilul incepe sa vorbeasca si sa recunosca obiectele.

Auzul. Inca din primele zile de viata, copilul tresare si clipeste din ochi cand se aude un zgomot: este, de asemenea, sensibil la vocea mamei sale. Auzul poate fi examinat la o varsta frageda, emitand sunete, in afara campului vizual al copilului. Exista obiecte ale caror sunete sunt etalonate. Dar, in practica, depistarea se poate face si numai cu un clopotel, o plesnitoare, o jucarioara sau lovind un obiect ori batand intr-o toba. Citeste aici despre testarea auzului la nou-nascut inca din maternitate, in tara noastra.

Vorbirea. Este esential pentru copil sa peceapa zgomotele pentru a invata mai usor sa vorbesca. Orice intarziere in aparitia vorbirii semnaleaza un posibil caz de surzenie. Insuficienta in perceptiile vizuale sau auditive amana sau complica dezvoltarea normala, pentru ca il priveaza pe copil de informatiile si stimulii care ii parvin din exterior.

Fiecare copil are o dezvoltare individuala, cu indici de crestere care graviteaza in jurul acestor valori. Cereti sfatul medicului daca copilul nu poate sa-si tina capul si sa se intoarca dupa sunete la varsta de sase luni, nu poate sa prinda obiecte, sa stea in sezut, sa mearga de-a busilea la 12 luni si daca inca nu merge la varsta de 18 luni.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Celebs & Style

Ricky Martin se casatoreste cu Carlos Gonzales Abella

In urma cu aproape doi ani, in martie 2010,&nbs...

Sarcina

Ameteala si sarcina

Bineinteles, atunci cand esti insarcinata sunt ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...