Va aflati in:

Articole / Cariera

Motive ca sa iti iei concediu

Publicat: 09.05.2006

vacanta, relaxare, recreere, locuri de vacantaDaca ai impresia ca un concediu iti ofera doar recreere si odihna, te inseli! Exista o multime de motive importante pentru care ar trebui sa iei o pauza – motive de care probabil nu esti constienta – si acestea sunt legate strans de sanatatea psihica buna si de functionarea mentala corecta.
Expertii insista ca vacantele sunt vitale; ele nu reprezinta un lux. Si iata de ce: de cand oamenii au inceput sa lucreze, mai exact de cand verbul ‘a lucra’ a intrat in vocabularele noastre, pauzele sunt cunoscute pentru efectele lor benefice. Corpurile noastre au nevoie de o “dezintoxicare” provocata de munca, la fel ca si o pauza provocata de stress-ul si poluarea din orase.
Dar vacanta este esentiala chiar si pentru cei care nu locuiesc in zone aglomerate sau care nu lucreaza. Motivul pentru aceasta este ca monotonia reduce eficacitatea celulelor creierului, si pentru a veni in intampinarea acestui lucru este nevoie de medii si stimuli noi.
Concediile sunt esentiale si din alt motiv: in trecut, munca si lipsa transportului insemna ca muncitorul avea dificultati in gasirea timpului pentru a-si lua vacanta; in zilele noastre, insa, se intampla exact contrariul. Conditiile moderne de munca si viata creeaza nevoia de a gasi timp pentru o pauza.

De ce trebuie sa avem concediu
Vacantele nu numai ca ne imbunatatesc nivelul de fitness, dar mai au si avantajul ca aduc schimbari generale in sanatate. In vacanta, dereglarile cronice dispar subit. Acest lucru este in special adevarat pentru conditiile gastro-intestinale, unde ameliorarea este de 60% pana la 100%. Cauza este cel mai probabil psihologica decat pur dietetica, de vreme ce avem tendinta de a manca prea sanatos acasa. O imbunatatire similara apare mai des in functionarea completa a corpului, de vreme ce conform studiilor facute in Los Angeles, populatia prezenta in centrele urbane are un sentiment de oboseala crescut pana la 65% datorita activitatilor care de obicei nu obosesc corpul.

Daca vrei un copil, pleaca in vacanta
Poluarea prezenta in orase, la fel ca si in ariile provinciale, reactioneaza cumulativ si direct si influenteaza cantitatea si calitatea spermei masculine si a nivelului de hormoni estrogeni la femei. Rezultatele la ambele sexe sunt observate in scaderea fertilitatii comparativ cu anul 1945. Un studiu realizat in zona Atenei indica faptul ca sperma era cu 15% mai putin fertila decat in 1975. Studii similare in Franta arata o scadere substantiala a calitatii spermei printre barbatii parizieni – de fapt, ei produc cu 2% mai putina sperma anual. Pe cand reducerea fertilitatii datorita poluarii mediului nu poate fi corectata in 10 zile, o perioada de vacanta poate determina disparitia efectelor negative ale stress-ului si ale poluarii care sunt influentabile pe termen scurt, cum ar fi tigarile – este bine stiut ca oamenii fumeaza mai putin in vacante. Calitatea spermei, in special, este determinata de 70 de zile inainte de ejaculare. Cantitatea este oricum determinata intr-o perioada de 24 ore. A fost stabilit de asemenea ca o expunere pe termen lung la poluare duce la scaderea nasterilor masculine si la cresterea celor feminine, pe cand in ariile provinciale care sunt relativ nepoluate, balanta nasterilor fete-baieti nu indica fluctuatii anormale. In SUA s-a estimat ca in centrele urbane, si cu precadere in ariile foarte poluate, 39.000 de barbati dintr-o decada nu sunt conceputi. Este bine sa presupunem ca un cuplu va avea mai putin “de lucru” pentru a avea un fiu daca isi ia vacanta o luna? Teoretic, raspunsul este da. Probabilitatea acestui lucru este in crestere.

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Cariera

Cum o agentie de marketing online ajuta la cresterea afacerii tale

Un marketing online eficient se bazeaza pe stra...

Cariera

Un pachet Office 365 iti poate salva afacerea

Una dintre cele mai ample, inteligente si efici...

Povesti

Dragoste mare: ritual pentru indepartarea deochiului

Ea, maxim 15 ani, picioare atent epilate, piele...

Povesti

Confesiunile unei femei grasute: Burta si tuta

Cald, dom`le, cald de mori! Cred ca la soare az...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

6 sfaturi pentru a cumpara o rochie de mireasa care te va face sa te simti sexy

Trebuie sa mergi sa iti alegi rochia de mireasa. Iti doresti cea mai frumoasa piesa, care sa te faca sa te simti frumoasa, speciala, sexy. Dar cum sa faci alegerea mai usoara?Ai mai jos sase sfaturi pentru a cumpara o rochie de mireasa care te va face sa te simti sexy instant!