Va aflati in:

Articole / Cariera

Vrei cu ardoare job-ul pentru care ai aplicat? Iata ce greseli sa nu faci inaintea si in timpul interviului de angajare!

Publicat: 04.03.2019

Vrei cu ardoare job-ul pentru care ai aplicat? Iata ce greseli sa nu faci inaintea si in timpul interviului de angajare!
In prezent, pe piata muncii din Romania, nimeni nu mai este un debutant, nici macar proaspetii absloventi de liceu. Astfel, fie ca iti schimbi domeniul de activitate, fie ca esti la primul interviu de angajare, exista o serie de reguli pe care ar fi bine sa le respecti, daca iti doresti cu adevarat un loc de munca.

Conform portalurilor de job-uri din Romania, dar si a multor persoane care au aplicat pentru diverse job-uri, trebuie remarcat faptul ca recruterii sunt si ei oameni si, chiar daca au autoritate in firma la care ai aplicat, interviul trebuie sa fie o discutie deschisa.

Atat timp cat participi activ la interviu, esti zambitor si ai incredere in tine, ai toate sansele sa faci o buna impresie. De asemenea, ar fi bine sa stii ca experienta profesionala si compatibilitatea cu compania nu sunt singurele aspecte de care tine cont un angajator.

Efectul de “halo”, spre exemplu, poate influenta procesul de recrutare si evaluarea performantelor candidatilor, atunci cand  caracteristica particulara a unei anumite persoane este extinsa asupra intregii personalitati si, astfel, ajunge sa influenteze rezultatul evaluarii.

Inca de cum calci pragul companiei la care ai fost chemat pentru interviu, poarta-te frumos, dar natural, cu toata lumea pe care o intalnesti. Nu te gandi ca esti aici doar sa impresionezi omul cu care ai de dat interviul, pentru ca nu stii niciodata cine are putere de decizie in companie, asa ca mai bine asigura-te ca faci o impresie generala buna.

Greseli pe care sa nu le faci la interviul de angajare:
1. Nu te informezi suficient despre companie

Este una dintre cele mai mari greseli. Daca vrei sa lucrezi pentru compania respectiva, este foarte important sa punctezi cateva informatii despre cum a luat fiinta compania, care sunt produsele/serviciile acesteia, politica, prezenta in mediile sociale etc.
Nu este necesar sa memorezi cifrele de vanzari anuale sau profitul companiei, dar este esential sa stii tot ce presupune job-ul pentru care ai aplicat si cat de important este pentru dezvoltarea ta profesionala.Trebuie sa stii foarte bine care este parcursul tau profesional, proiecte in care ai fost implicat, aspiratii, rezultate etc., astfel incat sa nu eziti sa raspunzi cand ti se adreseaza o intrebare legata de aceste aspecte. De data aceasta trebuie sa oferi un raspuns direct, argumentat.

2. Ajungi prea tarziu la un interviu de angajare

Nimic nu creeaza o impresie negativa mai repede decat faptul ca intarzii la interviu. Daca exista posibilitatea sa intarzii din cauza vremii sau a traficului,  pleaca mai devreme sau anunta recruiter-ul si reprogrameaza intalnirea.
Daca ajungi mai devreme decat ora stabilita, mergi la o cafenea sa iti aranjezi tinuta si sa iti temperezi emotiile. In caz contrar, graba ta va pune presiune pe recruiter si il va face sa creada ca nu ai nimic mai bun de facut decat sa il astepti.

3. Esti mult prea anxios

Desi recruiter-ii iti pot intelege anxietatea, ar fi bine sa nu o arati, in caz contrar te vor percepe ca o persoana care nu se poate adapta. Cel mai bine, respira adanc si concentreaza-te asupra intrebarilor. Daca nivelul tau de anxietate nu iti permite sa legi doua fraze intr-un mod cursiv, asta ii va crea angajatorului impresia ca este o persoana ce cu greu se poate adapta la job.
De asemenea, cu cat esti mai emotiv sau anxios, cu atat nu vei putea sa raspunzi la intrebari intr-un mod cursiv. In mod normal, intervievatorul nu te roaga sa raspunzi la intrebari printr-un singur cuvant, dar nici nu este nevoie sa tii un monolog de fiecare data.
In ceea ce priveste discutia, este important sa povestesti in mod clar si coerent, despre experienta ta, despre industrie si job-ul la care ai aplicat. Dincolo de lista de “to do” pe care o implica job-ul, intrebarile legate de salariu sau alte beneficii ar trebui sa ramana spre finalul interviului. In caz contrar, acesta va incepe sa isi puna intrebari legate de faptul daca prezinti sau nu incredere.
Desi foarte putini candidati se gandesc la limbajul nonverbal in timpul interviului de angajare, intervievatorii sunt foarte interesati de acesta element. Acesta sustine sau infirma o serie de informatii exprimate pe cale orala, iar simpla pozitionare sau mimica fetei lasa, de cele mai multe ori, loc de interpretari; incrucisarea mainilor reliefeaza un comportament de aparare; nevoia constanta de a-ti atinge fata sau urechea denota faptul ca scunzi ceva.

4. Tinuta inadecvata
Fie ca ne place sa recunoastem sau nu, tinuta este un aspect important in timpul interviului pentru locul de munca. Desi ai putea fi tentat sa iti pui cele mai bune haine din sifonier, de cele mai multe ori, din dorinta de a parea un profesionist, s-ar putea sa obtii efectul invers.
Daca alegi o tinuta casual sau extravaganta, aceasta iti va spulbera sansele de a obtine job-ul dorit. Cea mai buna optiune este sa alegi un costum sau o tinuta office, in culori neutre. Chair si recruiterii din domeniile creative (TV, muzica, publicitate) te vor aprecia pentru tinuta business aleasa.

5. Telefonul iti suna in timpul interviului
Fie din cauza emotiilor sau a grabei, uiti sa iti inchizi telefonul sau sa il dai pe silent? Dincolo de faptul ca poate intrerupe discutia si contribuie la crearea unei atmosfere tensionate, niciun recruiter nu poate trece peste dezinvoltura cu care un candidat raspunde la telefon fara sa se scuze sau sa se gandeasca la consternarea omului de HR.

6. Oferi feedback negativ legat de locurile de munca precedente

Oricare ar fi fost experienta ta precedenta, incearca sa eviti impartasirea aspectelor negative recruiterului, pentru ca acesta poate trage concluzia ca la fel vei gandi si despre compania in cauza.

Pastreaza echilibrul profesional, fa-ti un plan de autopromovare in cadrul interviului si urmeaza-l cu strictele. Daca recruiterul te pune la incercare, mentioneaza-i ca au existat aspecte negative in acel job, insa pune accent pe oportunitatile de promovare si de crestere pe care ti le-a oferit, precum si pe rezultatele obtinute, pe ce lucruri ti-au placut acolo si ce doresti in plus fata de fostul loc de munca.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Cariera

Top 6 sfaturi pentru un medic aflat la inceput de cariera

Primele luni in calitate de rezistent sunt un p...

Celebs & Style

Leonardo DiCaprio s-a despartit de Erin Heatherton

Cunoscutul si apreciatul actor american Leonar...

Produse

Unde gasim pantofi de calitate si la pret accesibil?

Cand va doriti o pereche de incaltaminte buna t...

Produse

Pantofi Derby versus Oxford. Care sunt diferentele?

Oxford, Balmoral sau Richelieu - toate aceste d...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...