Va aflati in:

Articole / Casa si Gradina

10 legume si fructe pe care le poti creste in balcon

Publicat: 09.06.2020

10 legume și fructe pe care le poți crește în balcon
Deși creșterea plantelor în mediul lor natural poate fi un vis pentru oricare dintre noi, nu toți suntem atât de norocoși încât sã ne permitem sã locuim la o casã care are și curte. Însã aceasta nu este neapãrat o veste proastã, pentru cã întreținerea unei grãdini poate fi consumatoare de timp și energie, pe care nu le mai regãsim, dupã opt ore petrecute într-un birou. Compromisul la care putem ajunge, pentru a ne putea bucura de rodul plantelor, cu o cheltuialã minimã de resurse, este unul la îndemâna tuturor.  

Despre cum îți amenajezi o grãdinã în balcon, în câțiva metri pãtrați, dar și despre modul în care putem organiza totul, astfel încât sã mai rãmânã suficient spațiu și pentru o mãsuțã de cafea, îți vom explica în rândurile ce urmeazã.

Ce plante poți crește cu minim efort?
În general, ierburile care joacã rol de condimente pe care le folosim pentru a da arome speciale mâncãrurilor noastre preferate sunt cel mai ușor de crescut. Busuiocul, oregano, coriandrul sau rozmarinul sunt câteva dintre ele. Mergând mai departe, poți amenaja o micã grãdinã în ghivece. Depoziteazã-le pe etajere pe toate și pãstreazã spațiul cât mai aerisit, cât sã ajungã lumina soarelui la toate plantele. Iatã ce ai putea planta în balcon:
• Roșii                   • Castraveți
• Ardei kapia         • Dovlecei
• Broccoli              • Țelinã
• Spanac               • Salatã
• Kale                    • Ridichi
E bine sã știi cã plantele aromatice au nevoie de cel puțin patru ore de soare pe zi pentru a se dezvolta în ritm normal, așa cã ai face bine sã poziționezi ghivecele în cea mai luminoasã parte a balconului. Dacã nu-ți rãmâne suficient loc pentru toate plantele pe care ți-ai propus sã le crești, poți pune glastrele cu plante aromatice și în interiorul bucãtãriei, lãsând suficient loc pentru alte ghivece de dimensiuni mai mari pentru balcon.
PONT: Înainte sã plantezi efectiv semințele pentru legumele sau fructele pe care te pregãtești sã le crești în balcon, lasã-le pentru o perioadã în interiorul casei, în ghivece mici, speciale pentru însãmânțare, ca mai apoi sã le transferi în glastre de mãrimi obișnuite. Șansele ca plantele sã se „prindã” sunt mult mai mari astfel.
 
Mãsoarã câtã luminã ajunge pe balcon
Dacã ai balconul orientat cãtre est, e bine sã știi cã plantele pe care le crești acolo se vor putea bucura de soare doar în prima parte a zilei, deci locul este unul ideal pentru a crește fructe și legume. Dacã, însã, orientarea sa este spre vest, plantele vor avea acces la raze doar dupã-amiazã, deci ar fi mai indicat sã optezi pentru cele care preferã mai degrabã locurile cu semiumbrã. Poți mãsura, propriu-zis, suprafața pe care soarele ajunge nestingherit, pentru a vedea care este locul perfect pentru așezarea ghivecelor.
 
Decide cât timp poți dedica acestei activitãți
Grãdinãritul, chiar și atunci când îl faci în balcon, îți va ocupa destul timp, pentru cã plantele au nevoie nu doar de însãmânțare, ci și de apã și fertilizatori speciali, în funcție de specia din care fac parte. De pildã, dacã balconul tãu este orientat cãtre sud, înseamnã cã soarele va ajunge pe tot parcursul zilei la plantele tale, ba chiar cãldura ar fi în exces, ceea ce înseamnã cã va trebui sã uzi unele plante chiar și de douã ori pe zi. Ești dispus sã faci asta?
PONT
: Începe cu mai puține plante, de la care îți poți extinde, ușor-ușor, grãdina din balcon, în funcție de disponibilitatea ta de a o îngriji.
 
Și nu uita cã și plantele au nevoie de iubire ca sã poatã crește cât mai mari și mai frumoase!
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Casa si Gradina

Instalatia electrica a casei

Daca instalatia electrica din casa ta este vec...

Celebs & Style

Kristen Stewart este singura?

„Kristen Stewart este singura si se va i...

Cultura

Budismul

Budismul este una dintre cele mai vechi, dar s...

Cultura

Umberto Eco: Numele trandafirului

Aparut in 1980, romanul Numele Trandafirului, c...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Sfaturi pentru machiajul de nunta

Nunta este un eveniment unic in viata femeilor. In ziua aceea orice persoana isi doreste sa fie admirata, sa fie fotogenica, sa aiba parte de variantele potrivite de aranjare. Un machiaj in ziua nuntii este unul special, in care mireasa este pusa in valoare.