Dracaena
Publicat: 29.09.2015

Numele genului Dracaena provine din limba greaca de la cuvantul "dracaina" = zmeoaica.
Sucul acestor plante, uscat se mai numeste si "sange de dragon" datorita culorii - portocaliu-roscat. Dracaenele sunt plante cu tulpini svelte, carnoase care poarta in varf o coroana de frunze, avand in ansamblu aspect de palmier. Talia plantelor Dracaena difera in functie de specie. In general, sunt raspandite in regiuni cu climat tropical din Australia, Noua Zeelanda, Madagascar, Brazilia.
In lume exista in stare spontana peste 500 specii de dracaena si datorita frumusetii acestor plante si usurintei de cultivare s-au creat numeroase varietati, decorative prin frunze (frunzele au benzi sau striuri longitudinale de culoare alba, galben sau rosu).
Cele mai multe varietati de Dracaena provin din speciile: D. derementis, D. fragrans, D. sanderiana, D. draco, D. marginata, D. reflexa.
Dracaena: Ingrijire, udare, transplantare
Ca planta de ghiveci, Dracaena necesita in general incaperi incalzite (15-20ºC) cu expozitie estica sau vestica, bine luminate. Tolereaza semiumbra dar nu suporta soarele puternic.
Apa trebuie administrata cu regularitate, evitandu-se excesele care pot produce caderea frunzelor. Toate speciile necesita un aer relativ umed si din acest motiv se recomanda pulverizarea frecventa a frunzelor cu apa sau stergerea cu o carpa umeda.
Substratul trebuie sa permita aerisirea radacinilor si scurgerea excesului de apa. De obicei, se foloseste un amestec de pamant de gradina si turba sau pamant de frunze. Transplantarea Dracaena se face primavara la 2-3 ani.
Pentru formarea unui frunzis frumos colorat la Dracaena se des se recomanda fertilizarea in perioada calda a anului (primavara-vara) cu solutii nutritive cu un continut ridicat de azot.
Cand plantele au atins o anumita inaltime si se degarnisesc de frunze mult spre baza, se pot taia tulpinile. Operatia se executa primavara, iar din portiunile indepartate (varfuri) daca nu sunt prea crude se pot obtine noi plante. Inmultirea se face la del ca la ficus. Butasii confectionati, carora li se indeparteaza frunzele de la baza se pun la inradacinat in sticle cu apa sau in substrat alcatuit din turba si nisip si se mentin in atmosfera umeda si caldura.
Cum sa faci butasi de Dracaena
Butasii de Dracaena se confectioneaza la dimensiuni de 25 – 30 cm pentru plantele de talie mare (cu frunze mai lungi de 20 cm) si la 10 – 15 cm pentru speciile cu frunze mici (10 – 15 cm lungime). Daca e un butas de varf, poate fi si mai lung.
In general, se elimina o mare parte din frunzele de la baza butasului (pe o portiune cam de o palma), iar celelalte se pot scurta la jumatate. Oricum, in timpul inradacinarii se vor mai ingalbeni din frunze si vor cadea. Daca planta nu a facut inca radacini, poti sa il mai tai.
Taie de la baza butasului de Dracaena un fragment de 15 cm pe care il vei pune intr-un borcan, iar varful il lasi in sticla cu apa. Daca e nevoie, mai da jos din frunzele de la baza.
Atentie: daca ramura primita este cruda (varful nu e maturat), nu mai taia din ea. Portiunea de tulpina ramasa trebuie sa fie matura, in caz contrar putrezeste repede si nu face radacini. De asemenea, daca portiunea de 15 cm taiata e foarte lemnificata, ea nu va face radacini si se poate arunca.
Sursa: Copyright©eLady.ro - Dracaena

Comentarii postate (0)
Casa si Gradina

Casa la gri, la rosu sau la alb? Ce alegi?
Daca vrei sa iti achizitionezi o casa dar crezi...
Casa si Gradina

Ce iti trebuie cand te muti din casa parintilor pentru a locui in propriul tau apartament nou
In societatea contemporana, prioritatile s-au s...
Cele mai citite
Celebs & Style

Zooey Deschanel a divortat de Ben Gibbard
Zooey Deschanel a depus actele de divort cu Be...
Sarcina

Iti doresti un copil? Iata analizele si investigatiile medicale recomandate inainte sa ramai insarcinata
Analizele și investigațiile pe care l...
Articole importante
In forum despre Casa si Gradina
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!
Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails