Va aflati in:

Articole / Casa si Gradina

Iluminatul potrivit pentru crearea unui ambient perfect

Publicat: 26.08.2015

Iluminatul potrivit pentru crearea unui ambient perfect
Teoria spune ca pentru a obtine rezultate bune in folosirea iluminatului ca element decorativ, trebuie ca lumina sa fie difuzata in mod surprinzator. Daca aveti in casa tablouri, obiecte Art Deco sau un semineu frumos spre exemplu, puneti-le in valoare cu ajutorul luminii. Intr-o incapere atentia trebuie sa polarizeze asupra unui obiect sau grup de obiecte pe care il considerati important. Astfel spus, hatarati intai ce doriti sa se vada si apoi cautati formula tehnica pentru a obtine acest rezultat.
Acelasi subiect luminat cu surse diferite pune in evidenta caracteristicile fiecaruia dintre ele. Lumina naturala pune in evidenta culorile reale si defineste clar formele. Tungstenul si tungstenul cu halogen au o redare buna a culorilor si favorizeaza evidentierea contrastelor. Prin comparatie sursa fluorescenta, chiar daca este mai calda difuzeaza o lumina uniforma si mata: umbrele sunt putin marcate si culorile ferme.

Ambianta potrivita
Lumina este unica prin puterea de a crea ambianta si de a dirija emotia. Ganditi-va ca de la stelele cazatoare, fulgere, eruptii vulcanice si pana la focurile de tabara sau de artificii, lumina nu a incetat sa ne impresioneze. Lumina artificiala moderna are capacitatea sa influenteze ambianta unui interior si sa produca efecte surprinzatoare.
Ideal ar fi sa beneficiati de o lumina artificiala agreabila, cu un consum de energie redus, intr-o instalatie putin costisitoare. Pentru a realiza acest obiectiv, sursele de lumina, mai degraba decat corpurile de iluminat, sunt o problema primordiala. Atunci cand alegeti o sursa de lumina trebuie sa luati in considerare trei coordonate majore:
- consumul de energie: sursa transforma energia electrica in lumina intr-o maniera economica;
- durata de viata a sursei;
- culoarea: in ce fel sursa va altera culorile, stiut fiind ca lumina artificiala deturneaza valoarea culorilor.
Sursele cu halogen emit o lumina alba, dinamica, actuala. Ele sunt ideale pentru un iluminat care pune in valoare culorile. La decorare sunt folosite pentru punerea in valoare a obiectelor de arta sau a zonelor de maxim interes intr-o incapere.
Exista trei mari categorii de surse luminoase: tungsten, tungsten-halogen si fluorescent. Si mai sunt alte trei surse, mai putin utilizate: halogenura de metal, sodium la inalta presiune si neon.

Tungsten

Becul cu filament de tungsten este o sursa incandescenta folosita de mai bine de o suta de ani. Este sursa de lumina cea mai folosita pentru iluminatul general in casa. Tungstenul pastreaza o excelenta redare a culorii, spectrul sau luminos fiind cel mai apropiat de spectrul luminii naturale. Temperatura culorilor de baza da o aparenta de caldura, convenabila oricarui interior. Avantajele becului cu filament tungsten sunt numeroase: reda culoarea fidel, emite o radiatie calduroasa, poate varia intensitatea sub 220 V. In acelasi timp insa, durata sa de viata este scurta, iar conversia energiei nu este economica. De asemenea, fiind o sursa calda nu poate fi plasat in apropierea obiectelor de hartie, tesatura sau plastic.

Tungsten-halogen
Exista o varietate foarte mare de becuri incandescente in ceea ce priveste dimensiunea, forma si culoarea. Unele dintre ele ating chiar forme si nuante rafinate. Avantajul acestor surse de lumina este ca au eamas, totusi, cele mai raspandite si mai ieftine.
Intr-un bec tungsten-halogen materia evaporata din filament nu innegreste becul, ci reactioneaza cu halogenul si se depune inapoi pe filament, care straluceste printr-un invelis de cuart. Din acest motiv, becul tungsten-halogen are viata de doua ori mai lunga. El este, de asemenea, mai eficace din punct de vedere al consumului de energie. Temperatura fiind mai ridicata, scade din caldura culorii obiectelor aflate in camera. Intensitatea luminii sale poate fi modulata. Sursele tungsten-halogen sunt foarte apreciate sub forma de spoturi.
Exista si surse tungsten-halogen pentru joasa tensiune. El este de dimensiuni mici, compact, ideal pentru luminatul discret, de punere in valoare. Conversia energiei este extrem de eficace. Este echipat cu un reflector cu mai multe fatete si lumina poate fi modulata. Prezinta inconvenientul ca necesita instalarea unui transformator pentru reducerea tensiunii.

Fluorescent
Becurile fluorescente pe langa formele multiple consuma de cinci ori mai putina energie si asigura o economie de 80% datorita duratei de viata care este de 10 ori mai mare decat surselel incandescente. De asemenea, ele nu incalzesc, prezentand un plus de securitate, mai ales pentru copii.
Incepand cu sfarsitul anilor 30 becul fluorescent a devenit marele rival al becului cu filament tungsten. El emite lumina prin reactie intr-un gaz: electronii circula in interiorul unui tub si reactioneaza cu particulele de fosfor producand o lumina fluorescenta.
Tubul fluorescent a fost si el imbunatatit, astfel incat azi putem modula si intensitatea luminii sale. Dar este un procedeu complicat si costisitor. Tuburile fluorescente au o excelenta reconversie a energiei (consuma foarte puøin) ši durata de viaøa lunga. Lumina rece a acestor tuburi a facut ca vreme indelungata sa nu fie acceptate in casa, poate cu excepøia bucatariei ši a garajului. Dar culoarea lor specifica a fost modificata ši, astazi, tuburile fluorescente lumineaza intr-o maniera mai calda. Totusi, redarea culorilor ramane inferioara becurilor cu filament.
Halogenura de metal. S-a dezvoltat initial pentru uz industrial. La fel ca si tuburile fluorescente, acest tip de bec se bazeaza pe emisia de gaz. Dotat cu o buna reconversie a energiei si cu viata lunga poate fi folosit cu succes la iluminatul gradinilor: face sa straluceasca tonurile naturale de verde.

Sodium la inalta presiune

Folosit mai ales pentru iluminatul bulevardelor si soselelor, fiind o creatie a inginerilor care au dorit sa obtina o sursa cu inalt randament si viata foarte lunga. Decoratorii il privesc fara entuziasm: sub lumina lui culorile devin terne (verdele, spre exemplu, devine gri murdar).

Neon (catod rece)

Neonul este foarte cunoscut pentru calitatile lui estetice si pentru ca poate deveni un excelent mijloc de iluminat specific. Poate emite o paleta larga de culori, prin combinatia amestecului chimic al fosforului din tub si culoarea sticlei. Numerosi graficieni si directori artistici ai agentiilor publicitare apreciaza efectul kitsch al neonului.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Casa si Gradina

Unde poti aseza canapeaua si fotoliile: idei practice si utile

Pentru spatiul domestic canapeaua si fotoliile ...

Celebs & Style

Aretha Franklin s-a stins la varsta de 76 de ani

Aretha Franklin a murit la varsta de 76 de ani...

Cariera

Cum sa iti faci o firma

Actele necesare pentru o infiintare de societat...

Cariera

Femeile moderne stiu cum sa isi creeze singure calea spre succes

In ziua de astazi, succesul are mai multe valen...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...