Va aflati in:

Articole / Cultura

De ce oamenii care citesc sunt mai buni si mai intelepti decat ceilalti

Publicat: 02.02.2015

lectura, citit, oameni care citesc, de ce lectura ne face mai destepti, de ce sa citesti, la ce este buna lectura, utilitatea cartilor, intelepciune


Cand ai terminat ultima data o carte? Adica, cu adevarat sa o termini? Sa o citesti din scoarta-n scoarta, fara sa sari pagini, pasaje, fara sa ii citesti rezumatul pentru ca te-ai plictisit? Cand ai fost ultima data intr-o librarie, ai cumparat o carte si te-ai  dus acasa ca sa te scufunzi cu totul intr-un Univers paralel, inecand in sute de pagini tot prezentul? La sfarsit ai luat o gura de aer, ti-ai umplut plamanii si ai stat asa, avand cartea in maini, holbandu-te la coperte, simtind ca totul te copleseste si te face mai uman.
In momentul acela esti recunoscatoare ingrijorata, meditativa. Te simti de parca ti s-au deschis ochii si acum vezi ce este in jurul tau pentru prima data. Tocmai ai incheiat un experiment profund, ceva intim. Tocmai ai avut parte de o metamorfoza intensa si oarecum inconstienta.

Sa citesti o carte este ca si cum te indragostesti de un strain pe care nu o sa il mai vezi niciodata. Pe undeva esti trista ca povestea s-a terminat, deja resimti in tine un dor profund si un sentiment de melancolie - iti lipsesc parca conectiunea, bogatia sentimentelor nascute din impletirea ta cu un alt suflet.

Acest tip de lectura se numeste "lectura profunda". O practica pe cale de disparitie pentru ca oamenii tind sa devina din ce in ce mai superficiali si sa citeasca din ce in ce mai putin.
Cititiorii adevarati, la fel ca si cei care mai scriu scrisori si felicitari de mana, sunt o specie pe cale de disparitie. Numarul lor scade vazand cu ochii, cu fiecare "carton" postat pe facebook promovand un citat celebru sau un truism, cu fiecare link de tabloid, cu fiecare emisune de "divertisment" tampit pe care o urmarim la TV.

Cea mai rea urmare a acestei extinctii este ca sunt din ce mai putini oamenii care citesc. Pentru ca oamenii care citesc sunt mai draguti si mai inteligenti decat oamenii obisnuiti. Ei sunt poate singurii oameni de care merita sa te indragostesti pe acest pamant care a devenit un iad de superficialitate, de rautate, meschinarie si lacomie.

De ce oamenii care citesc sunt mai buni decat ceilalti?

Oamenii care citesc des sunt capabili de mai multa empatie, au abilitatea de a emite si sustine pareri, credinte personale si interese speciale proprii. Au capacitatea de a gandi si rationa singuri. Sunt mai greu de manipulat si mai greu de prostit.
Oamenii care citesc se pot bucura de ideile altora fara a le nega, pastrandu-si insa propria opinie.
Desi acest lucru pare sa fie o caracteristica innascuta pentru toti oamenii, este nevoie de diferite stadii de experienta sociala pentru a ajunge la acest nivel.
De aceea nu este nici o supriza ca oamenii care citesc sunt oameni mai buni. Pentru ca ei au experimentat abstract vietile altora, si-au parasit trupurile pentru a vedea lumea prin alti ochi, raportandu-se la alte cadre de referinta.

Oamenii care citesc au avut acces la sute si poate mii de alte suflete si au adunat intelepciunea din ele. Au vazut lucruri pe care tu, cel care fugi de carte ca necuratul de tamaie, nu o sa sa le intelegi vreodata.
Oamenii care citesc au trait si au murit cu fiecare rand care le-a trecut prin fata ochilor.
Ei au invatat ce inseamna sa fii femeie. Ce inseamna sa fii barbat. Ei stiu ceea ce inseamna suferinta. Oamenii care citesc sunt mult mai intelepti decat anii pe care ii au...

De ce credeti ca studiile comparative pe copiii carora li se citeste si citesc versus pe copii carora nu le este insuflata dragostea de carte arata ca primii sunt mai dotati? Mai imtelegatori? Mai destepti? Mai descucareti? Pentru ca fiecare lectura adauga si modeleaza caracterul omului, indiferent de varsta. Fiecare triumf, durere, moment crucial prin care trece un personaj devine o experienta proprie. Cand citesti esti alaturi de scriitor, ii intri in suflet, vezi prin ochii lui. Fiecare durere, angoasa, greutate, bucurie, iubire prin care trece, devin si ale tale. Citind, traiesti mii de vieti si apoi te intorci la a ta, mai bogat, mai intelept.

Nu va mai mintiti si nu va mai mintiti copiii ca "scoala vietii" este de ajuns. Ceea ce vor invata din propriile experiente va fi mult mai putin decat daca le insuflati dragostea de lectura, de carti, carti care ii vor face sa aiba minti mai deschise si mai intelegatoare cu ceea ce se intampla in jur, pentru ca vor avea mii de experiente care sa le formeze modul de a gandi inainte de a fi pusi in fata greutatilor.

Asa ca nu mai spuneti ca lectura este inutila, ca pot gasi totul online. Copiii nu pot experimenta, trai, simti dintr-un rezumat gasit pe un site. Asa cum nu te poti hrani la nesfarsit printr-un tub, pentru ca trebuie sa mesteci, sa inghiti si sa metabolizezi hrana.

Cititul le asigura copiilor tai un vocabular pe care nu o sa il aiba vreodata doar din manualele scolare si din interactiunile din familie si societate. Cea mai mare parte a cresterii vocabularului are loc prin expunerea la limba, nu prin predarea directa.
Copiii care citesc vor deveni oameni care citesc. Oamenii care citesc se pot exprima mai bine. Pot fi intelesi mai usor. Raspund mai usor, aproape natural oricaror feluri de provocari.

Te indragostesti, indragesti si apreciezi mai usor oamenii care citesc. Pentru ca ei te vor fascina cu profunzimea gandurilor lor, cu discursul, ideile si modul in care isi arata sufletul.
Te indragostesti de oamenii care isi arata sufletul pentru ca il patrund si pe al tau. Si oamenii care citesc fac asta cu usurinta. Pentru ca ei au completat spatiile goale din mii de carti si pot completa si spatiile goale din inima si din sufletul tau. Poate nu vor fi intotdeauna de acord cu tine, insa vor incerca sa inteleaga si punctul tau de vedere. Si ar trebui sa interactionezi mai des cu astfel de oameni, pe care nu ii incanta doar simplele discutii, ci subiectele si nivelul la care sunt abordate.

Oamenii care citesc sunt mai inteligenti, nu doar datorita vocabularului, memoriei, abilitatilor lor cognitive. Ei nu iti vor da un citat pe un carton, nu vor arunca o vorba inteleapta ca si cum ei ar fi descoperit roata, ci isi vor pune amprenta pe fiecare gand, pe fiecare cuvant pe care il vor impartasi cu tine.
Sa gasesti pe cineva care citeste este ca si cum te-ai intalni cu un milion de oameni. De la fiecare dintre ei vei avea ce invata, la fiecare dintre ei vei gasi ceva de iubit si de apreciat. Pentru ca oamenii care citesc nu sunt doar mai destepti. Ei sunt intelepti. Merita sa te indragostesti de un om care citeste: iubindu-l pe el vei iubi mii de alti oameni care i-au format caracterul.
Text: Diana (ma puteti urmari si pe facebook)
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Cultura

Ce este Ethereum?

Ethereum, ca orice sistem avansat, va insemna l...

Cultura

Zbor deasupra unui cuib de cuci

Desi nu i se poate atribui sintagma autorul une...

Celebs & Style

Keanu Reeves, omul spiritual

Un actor de Hollywood care si-a donat cea mai ...

Editorial

Iubito, uite ce frumos sta bormasina pe masuta de cafea!

Imi mai aduc aminte cu mare drag de anii copila...

Editorial

Lucrurile mici fac bucuriile mari

Cunosc oameni pentru care bucuriile se masoara...

Articole importante
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...