Violenta domestica, patriarhatul si subordonarea femeii
Publicat: 23.07.2006
Care este istoricul violentei domestice?
Din cate s-au inregistrat s-a tras concluzia ca violenta domestica a aparut in societatile in care femeia era subordonata barbatului. Care erau conceptiile potrivit carora se facea subordonarea aceasta?
Conform caror idei s-a stabilit subordonarea femeii barbatului?
Potrivit profesorului Virginia Winstanley, istoricii puncteaza patru concepte fundamentale potrivit carora femeia era subordonata barbatului.
Primele doua sunt sistemele de autoritate:
Ierarhia – se refera la un sistem in care putine persoane se afla in varful piramidei si conduc controland resursele de baza ca alimentele, proprietatile, centrele sanitare, educatia, banii si slujbele. De vreme ce aceste persoane controleaza aceste resurse vitale, ele controleaza de asemenea si populatia care are nevoie de ele. Cum puteau oamenii patrunde in acest grup de conducere atat de puternic in societatea de atunci? De obicei prin nasterea intr-o clasa superioara. Foarte putini trec de la clasele joase sau medii (gulere albastre) la clasa superioara si la regulile impuse de aceasta.
Patriarhatul – este un sistem de autoritate care introduce persoanele de gen masculin la conducere insistand ca doar cei nascuti in clasa superioara pe linie barbateasca sunt capabili sa controleze resursele de baza. Sistemul nu permite femeii sa aiba acces la nicio resursa de baza sau sa aiba drepturi sau privilegii, limitand chiar si posibilitatea obtinerii custodiei propriilor copii.
Cele doua concepte care au conturat subordonarea femeii sunt ideologiile genului:
Misoginismul – Idee potrivit careia atributele genurilor necesita subordonarea femeii bazata pe caracterul ei negativ, cum ar fi neincrederea, irationalismul, iresponsabilitatea, naivitatea si neascultarea.
Polaritatea – Idee potrivit careia femeia si barbatul sunt opusi. Din acest punct de vedere, daca barbatii sunt puternici si corecti, femeile sunt slabe si nu tin prea mult la dreptate.
Au fost vreodata femeile considerate egale cu barbatii?
Da, istoricii au observat ca au existate perioade cand femeile nu erau considerate inferioare barbatilor. Cand? Care erau caracteristicile societatilor in care femeile erau considerate egale cu barbatii?
La inceputurile societatii, cand oamenii se ocupau cu vanatul si culesul, femeile erau considerate egale cu barbatii. Ei erau organizati in grupuri mici, independente. Autoritatea nu era specifica unui gen. In schimb, in clan conta priceperea si varsta. Se diferentiau sarcinile in cadrul grupului: femeile aveau mai mult ocupatii domestice (cum ar fi crestrea copiilor, croirea hainelor si a altor articole pentru soti). Barbatii erau luptatorii si vanatorii ce trebuiau sa asigure hrana si protectia. In aceste culturi primitive, pamantul era privit ca furnizorul principal de resurse.
De ce au fost introduse sistemele patriarhale si ierarhice?
Exista doua teorii care incearca sa explice cresterea sistemelor patriarhal si ierarhic.
1. Gospodaria si proprietatea privata
Prima teorie are bazele in revolutia neolitica (inceputul agriculturii) pentru a explica marirea sistemului ierarhic. Unii istorici cred ca atunci cand in gospodarii a fost introdusa notiunea de proprietate privata, accentul a trecut de pe impartirea resurselor in cadrul clanului la folosirea lor doar pentru o singura familie.
2. Barbatii nomazi care se ocupau cu vanatul s-au stabilit pentru a proteja teritoriul
A doua teorie se refera la schimbarea rolului barbatilor din luptatori nomazi in luptatori stabili, care protejau teritoriul in care locuiau pentru a sprijini crestrea sistemului patriarhal.
Care au fost primele civilizatii care au avut un sistem ierarhic de autoritate?
Sistemul ierarhic de autoritate a fost mai intai introdus in tari ca Egipt sau in regiunile Mesopotamiei. In cadrul acestui sistem, notiunile de gospodarie si proprietate privata au fost introduse odata cu cea de lipsa. Incet incet, resursele au inceput sa fie consumate de o singura familie si nu de intregul clan, asa cum se facea in timpul vanatorilor si culegatorilor. De vreme ce mostenirea a devenit importanta in aceste societati prin proprietati private, controlul asupra fertilitatii femeii a devenit crucial pentru ca in acest mod barbatii se asigurau ca proprietatile lor erau mostenite de copii legitmi.
In cadrul sistemului egiptean, institutiile sociale erau controlate de persoane din clasa superioara. Acest statut superior putea fi obtinut prin nastere, casatorie sau ca rezultat al educatiei. De vreme ce sistemul egiptean nu era de tip patriarhal, femeile puteau mosteni si controla proprietatea. O femeie putea sa isi acorde consimtamantul intr-o casatorie. Si divortul era posibil de vreme ce exista o egalitate aparenta intre femeie si barbat.
Istoricii cred ca patriarhia nu a fost introdusa odata cu sistemul din Egipt, deoarece Egiptul era izolat si protejat de invazii. In plus, egiptenii aveau o imagine buna despre viata in general si despre accesul lor la resursele pamantului. Ei s-au devotat educatiei, arhitecturii si artelor si au continuat sa venereze zeita fertilitatii si natura.
Care au fost primele civilizatii cu sisteme patriarhale sau ierarhice de autoritate?
In contrast cu Egiptul, sistemul patriarhal de autoritate a fost introdus odata cu sistemul ierarhic de autoritate in regiuni ca Mesopotamia, unde era instalat un mediu favorabil invaziilor. Femeile, copiii si batranii aveau nevoie de protectia barbatilor in stare sa lupte. Cu timpul au inceput sa venereze zeii de gen masculin, preotii, regii si luptatorii. Barbatii au inceput asadar sa controleze proprietatatile, iar femeile si copiii erau vazuti acum ca proprietate a barbatului.
Combinarea sistemului ierarhic cu cel patriarhal de autoritate a pus bazele ideii conform careia subordonarea femeii barbatului este justa. Din pacate, aceasta ideologie patriarhala si violenta domestica au continuat pana in zilele noastre in unele parti ale lumii.
A fost sistemul patriarhal de autoritate si subordonare al femeii vreodata provocat?
Sistemul patriarhal de autoritate si ideea potrivit careia subordonarea femeii este corecta nu a avut nici un ecou pana la implicarea Miscarii pentru Libertatea Femeii din Statele Unite. In 1849, un grup mic de femei americane cunoscute ulterior sub numele de „Suffragettes”, dupa numele femeilor britanice care au luptat pentru dreptul lor la vot, au provocat sistemul patriarhal de autoritate cerand posibilitatea de a-si exprima parerea de cetatean prin vot. Ele erau constiente ca restul drepturilor si privilegiilor vor rezulta din exercitarea dreptului de a vota. Dupa o lupta lunga, femeile din Statele Unite au castigat dreptul la vot in 1920. Prima tara in care femeile si-au castigat dreptul la vot a fost Noua Zeelanda, inca din 1893. In Marea Bitanie, femeia si-a castigat dreptul de a vota in 1918, insa a fost nevoie de inca 10 ani pentru ca femeile sa fie considerate egale cu barbatii in fata legii. Emmeline Pankhurst (foto) a fost prima femeie care a refuzat sa mearga la inchisoare, Sufragetele nu s-au plecat in fata violentei. Au iesit in strada purtand pancarte (foto2) in care isi cereau drepturile.
De vreme ce lupta pentru egalitatea drepturilor femeii si barbatului au continuat, drepturile femeilor si copiilor la securitate au devenit foarte importante. Pana atunci, aceasta problema sociala des intalnita era ascunsa, deoarece femeile se temeau si le era rusine sa discute despre victimizarea lor in public. Insa odata cu raspandirea termenului de “violenta domestica”, era clar ca multe femei erau fortate sa continue relatii pentru ca nu aveau nici un suport legal, nici un sprijin, bani sau locuri de munca pentru a-si ajuta familiile.
Sursa: Copyright © eLady.ro - Cultura

Comentarii postate (0)
Cele mai citite
Celebs & Style

Jennifer Aniston si George Clooney, impreuna intr-un avion privat
Poate ca acest zbor va fi mers putin mai bine....
Moda

4 motive intemeiate pentru cumpararea unei cutii de bijuterii
Orice proprietar de bijuterii care nu are inca ...
Articole importante
In forum despre Cultura
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie
Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails