Va aflati in:

Articole / Familie

Alcoolismul si familia

Publicat: 17.03.2016

Alcoolismul si familia
Pentru cateva momente sa privim si sa intelegem mai bine aspectele psiho-sociale ale unui fenomen mai putin dezbatut in presa actuala: alcoolismul.
Acest articol surprinde si ilustreaza o parte din fenomenul complex al influentei pe care o are alcoolismul asupra familiei. Alcoolismul este de secole o problema a omenirii. In Romania, statistica ultimilor ani arata ca aproximativ doua milioane de persoane din populatia tarii este afectata in mod direct de alcoolism, astfel incat pe buna dreptate putem vorbi despre faptul ca alcoolismul este o adevarata boala nationala.

Pe langa acest fapt, sa ne gandim ca alaturi de cei direct afectati de alcoolism, traiesc aceasta drama mame, sotii, copii, frati sau surori, toti acestia fiind indirect afectati de alcoolism. Iata printr-un calcul simplu ca pe langa cele doua milioane de alcoolici mai avem alte doua pana la trei milioane de persoane, care traiesc chinul si zbuciumul surd al vietii intinate de alcoolism.
Alcoolismul este o boala de familie; sufera atat cel care este consumator si dependent de alcool si poate in egala masura sau mai mult sufera partenerul de casnicie, sotul sau sotia si nu in ultimul rand copiii. Ca sa intelegem mai bine cum afecteaza alcoolismul relatiile intre membrii unei familii, haideti sa vedem in primul rand ce inseamna termenul de alcoolism.

Ce este alcoolismul
Putem pleca de la urmatoarea acceptiune: alcoolismul este dependenta de consumul de alcool, iar alcoolic este cel care simte nevoia nestavilita de a consuma alcool la intervale regulate de timp. Exista mai multe tipuri de alcoolici, iar aceasta clasificare se face in functie de modul in care consuma si de intervalul de timp dintre consumuri. Ceea ce este important de retinut: alcoolic este cel ce nu poate trai sau nu poate trece cu bine peste o situatie stresanta sau frustranta fara sa consume alcool. Alcoolicul cauta, gaseste sau inventeaza orice motiv pentru a bea. Din punct de vedere psihic, alcoolicul este dependent de starea "bine" pe care o produce alcoolul. In timp se instaleaza dependenta fizica, adica organismul are nevoie de alcool in sange pentru a functiona in parametrii sai normali.
Intreruperea consumului sau lipsa alcoolului din sange poate provoca ceea ce in termeni medicali se numeste "sevraj", adica o serie de manifestari sau stari de rau fizic si psihic (tremuraturi, varsaturi, transpiratii reci, dureri de cap, samd).

Familia
Acum sa revenim la familie: imaginati-va un mar mancat pe dinauntru de un vierme. Gaurile facute de vierme sunt aparent haotice, ele parcurg un drum intortochiat prin miezul marului. Putem da acestui vierme numele de alcoolism. Printr-o analogie putem spune ca marul este familia, ca intr-un timp mai indepartat relatiile intre membrii familiei au fost bune, armonioase, ca exista o comunicare constructiva intre ei si ca dragostea si intelegerea reciproca ii unea si la bine si la greu. De data asta insa marul are un oaspete nepoftit, acum avem de a face cu un intrus, care a schimbat aproape total aspectul, natura si calitatea relatiilor intre membrii familiei.

Intrusul-vierme roade, devoreaza tacut si meticulos, miezul marului, legatura acestuia cu trecutul si prezentul, ori punctul terminus al acestei aventuri este moartea biologica a marului, uscarea treptata si caderea cu un strigat mut catre pamant. Studiile realizate in cadrul familiilor in care unul dintre soti este alcoolic, au aratat ca in timp, natura relatiilor dintre ei se schimba, ca apar noi relatii de interactiune pe care le stabilesc sotul si sotia, pentru a putea trai cu dependenta. Se poate vorbi in astfel de cazuri de codependenta. Prin codependenta sau comportament codependent nu trebuie sa intelegem ca partenerul de viata al persoanei alcoolice bea cot la cot cu aceasta, ci trebuie inteles ca acest comportament se refera la reactia fata de o persoana dependenta, intr-un mod care scuteste persoana dependenta de consecintele consumului de alcool asupra sa si asupra familiei.

Mai concret, codependenta consta in idei, sentimente, atitudini si comportamente realizate de partenerul de viata, comportamente care permit sau incurajeaza inconstient si involuntar consumul de alcool al celui afectat de alcoolism, care impiedica alcoolicul sa constientizeze problema pe care toti o vad, in afara de el: dependenta de alcool.

Comportamentul codependent izvoraste de cele mai multe ori din cele mai bune intentii, din compasiune, iar in alte situatii din teama fata de agresivitatea celui dependent. Adesea ingaduitorii sau codependentii sunt sotia sau mama (cel mai des), sotul, fratii, surorile, prietenii, colegii de serviciu...

Este important de retinut ca ingaduitorii sau codependentii nu produc dependenta de alcool a partenerului si ca ei nu pot fi acuzati pentru dependenta sau abuzul de alcool al altei persoane, dar fara sa vrea, o intretin. Asadar ei nu trebuie sa fie acuzati sau sa se simta vinovati. De fapt, ingaduinta (codependenta) este prezenta in fiecare din noi, este aproape intotdeauna instinctiva, inconstienta si bine intentionata.

Vorbeam mai sus despre mar ca reprezentare simbolica a intregului familiei, imaginati-va acum marul gaunos taiat pe jumatate: obtinem doua jumatati diferite. Ce putem vedea insa cand le privim? Simplu: avem in fata ochilor doua jumatati de mar stricate, mai mult sau mai putin mancate de vierme. Prin analogie putem sa intelegem ca alcoolismul - "viermele" mananca, afecteaza cele doua jumatati ale intregului. Incercarea de videcare sau curatire a uneia e zadarnicita de necuratirea sau mizeria celeilalte.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 2.

Comentarii postate (2)
cosma ghizela - 13/10/2016

Sunt intr-o situatie similara descrisa mai sus!este adevarat 100% si ma bucur ca cineva in sfirsit ma sustine, in sensul ca i-mi da dreptate in privinta vinovatiei in legatura cu alcoolismul partenerului de viata.NU MA SIMT VINOVATA!dar totusi ce este de facut ce trebuie sa fac sa il pot determina sa nu mai bea?cum il pot convinge macar sa ceara ajutor de la un spacialist macar?Acest lucru nu il spune nimeni sau poate nu am auzit eu? AJUTATI-MA VA ROG!!!

eLady - 13/10/2016

Draga Ghizela, din pacate daca el nu vrea... nu prea ai cum sa il convingi. :(

Familie

Cum sa te intelegi cu viitoarea soacra

Mamele care sunt apropriate de fiii lor au dese...

Familie

Cum sa sarbatoresti Craciunul cu buget redus

Sa faci un Craciun  cu un buget redus nu ...

Celebs & Style

Wesley Snipes in arest la domiciliu

Wesley Snipes are probleme mari cu fiscul. Des...

Psihologie

Ghidul barbatului modern: 5 metode de relaxare dupa birou

Telefoane care suna incontinuu, mail-uri care n...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...