Va aflati in:

Articole / Familie

Bunele maniere in familie

Publicat: 27.02.2007

politetea in familie, copii, educatie, politete, bune-maniere, Bunele maniere in familie, cum sa ai un copil manierat, politetetea se invata in familie


In secolul al XVIII-lea, la curtea regelui Ludovic al XIV-lea, in timpul serbarilor care se desfasurau in gradinile sale, invitatii obisnuiau sa calce iarba si florile pe care regele le iubea atat de mult. Pentru a proteja gradina de multimea de oaspeti, regelui i-a venit ideea de a pune, in diferite locuri, mici insemne pe care era scris: „Va rugam, nu rupeti iarba, nu calcati florile“, menite sa delimiteze locurile pe unde oaspetii puteau sa paseasca. In franceza, aceste mici insemne purtau numele „etiquette“, adica eticheta. Cu timpul, cuvantul a ajuns sa denumeasca regulile pe care trebuie sa le respectam in diferite situatii si care ne ajuta sa traim alaturi de ceilalti.

Bunele maniere in familie: Cum se invata
Eticheta sau codul bunelor maniere ne transmite sfaturi inca din primii ani de viata si ne conduce in toate activitatile noastre. Este un instrument care ne ajuta sa rezolvam bine orice situatie si trebuie sa invatam sa-l folosim inca din copilarie. Respectarea acestor reguli ne imbunatateste simtitor relatiile cu ceilalti. A spune „te rog“ si „multumesc“, a-ti prezenta colegii, cand vin in vizita, parintilor, a respecta ora de masa sau a nu cotrobai prin sertarele surorii sunt doar cateva exemple de reguli pe care, invatand sa le respectam in familie, le vom putea aplica apoi si in relatiile sociale, obtinand aprecierea de care avem cu totii nevoie. Manierele sunt „ingredientul“ care tine unita familia. A sti sa respecti intimitatea celuilalt, a-ti respecta copilul, chiar daca el are doar cinci anisori, a nu-i adresa apelative jignitoare sunt cateva exemple pe care cel mic le va prelua, integrandu-le in educatia sa din „cei sapte ani de acasa“.

Bunele maniere in familie: Vorbirea politicoasa
Cuvintele si expresiile precum „multumesc“, „cu placere“, „scuza-ma“, „te rog“, "iarta-ma" folosite in casa (nu neaparat in societate, acolo, de obicei „fardam“ conversatia de dragul obtinerii unor beneficii), salutul cu un zambet luminos, sustinand privirea interlocutorului, si mai ales ascultarea politicoasa, fara sa intrerupi interlocutorul, evitarea cuvintelor care sa umple un gol de conversatie ca „aha“, „da... da“, a nu vorbi doar ca sa te auzi pe tine, a nu folosi argoul, chiar daca uneori e „cool“, sunt caracteristici ale unei persoane care cunoaste codul bunelor maniere, o persoana a carei companie o apreciem si o cautam pentru ca se respecta si ne face sa ne simtim demni, respectati si intelesi, la randul nostru. Multi oameni isi imagineaza ca ritmul alert al vietii nu le ofera timpul necesar pentru a manifesta un comportament politicos, placut si manierat. Aceasta credinta este falsa. A fi manierat, a te respecta respectandu-i pe ceilalti inseamna a trece de la tipul de relatii gen „fast-food“ la o viata cu o calitate de cinci stele!

Nota (2 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Familie

Relatia dintre casatorie si sex

Casatoria este considerata a fi un lucru sfant....

Familie

Ce bunuri putem amaneta pentru a iesi dintr-un impas financiar?

In prezent, multi oameni aleg sa amaneteze anum...

Celebs & Style

Wesley Snipes in arest la domiciliu

Wesley Snipes are probleme mari cu fiscul. Des...

Sarcina

Cum influenteaza alcoolul sarcina

De multe ori, femeile insarcinate trec cu ved...

Sarcina

Pestele in alimentatia femeilor insarcinate

Cand esti insarcinata dieta ta se modifica si t...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...