Homeschooling: o alternativa la invatamantul institutionalizat
Publicat: 21.07.2009
Chiar daca la noi aceasta alternativa este criticata si greu acceptata, in strainatate acest sistem se practica din secolul al XIX-lea.
Ce inseamna de fapt homeschooling? Parintii isi invata copiii acasa, considerand ca le dau o educatie mai buna. In conditiile in care sistemul de invatamant de la noi are destule lacune, de multe ori parintii apeland la meditatori pentru a completa sau consolida cunostintele nu prea bine insusite la scoala ale copiilor lor, alternativa homeschooling sau unschooling ar putea fi luata in calcul. Este o optiune pentru parintii care doresc sa le ofere copiilor lor o educatie intr-un mediu diferit de cel pe care il ofera scoala traditionala, dar si pentru familiile care nu pot, din motive obiective sau personale, sa se supuna regulilor destul de stricte ale scolilor publice.
Homeschooling-ul, la moda in strainatate
Homeschooling-ul isi are originile in SUA, unde, inainte de introducerea invatamantului obligatoriu, in secolul al XIX-lea, educatia se practica de obicei in familie, cu persoane special angajate pentru acest lucru sau in comunitate, dar cu o populatie scolara redusa. Statisticile arata ca, in momentul actual, in SUA aproape doua milioane de copii invata acasa, numarul acestora fiind in continua crestere. In Marea Britanie numarul acestora se ridica la 50.000, iar in Australia si Canada la 20.000. Si in Irlanda e practica aceasta alternativa, aproximativ 1.500-2.000 de copii optand pentru aceasta modalitate de educatie, iar in Noua Zeelanda – 7.000 de copii. Desi nu exista statistici concrete, chiar si in Franta si Germania se inregistreaza astfel de situatii. Mai aproape de noi, in Slovenia, exista un numar insemnat de copii care invata acasa. In Romania, homeschooling-ul este intalnit doar in situatiile in care elevii nu se pot deplasa, dar nu s-a discutat niciodata posibilitatea introducerii acestui sistem la nivel national.
Parintii sunt mai implicati in educatia copiilor?
In colaborare cu institutiile publice, parintii se angajeaza sa se ocupe de educatia copiilor. Ei investesc sume cuprinse intre 200 si 6.500 de euro, iar in unele tari au acces si la baza materiala a scolilor din localitatea unde locuiesc. Parintii-educatori trebuie sa respecte curriculumul national, insa ii pot implica pe copii in mai multe activitati practice decat in mediu scolar. Elevii sustin aceleasi examene ca si cei din invatamantul public si beneficiaza de aceleasi drepturi ca si ei, avand posibilitatea de a se inscrie la un liceu sau o facultate. Studiile realizate arata ca parintii opteaza pentru acest sistem pentru ca apreciaza ca elevul primeste o educatie mai buna acasa decat la scoala, din motive religioase uneori, pentru ca au nevoi speciale sau din cauza carierei.
O alternativa criticata la noi
Criticile vizeaza in primul rand pregatirea mai slaba a elevilor, apreciindu-se ca parintii nu au formatia pedagogica necesara pentru a fi buni educatori. La aceasta se adauga lipsa socializarii, copiii find privati de a se dezvolta si a se integra intr-un mediu social. Psihologii scolari considera ca aceasta alternativa nu este viabila deoarece copilul devine confuz, nemaiputand face distinctia intre rolul de membru al familiei si cel de elev. Tot acestia considera ca parintele nu poate fi un bun dascal fara o pregatire adecvata in domeniu. Sa nu uitam insa de parintii care lucreaza in invatamant, avand competentele necesare unei educari pertinente a copiilor lor. Nici Ministerul Educatiei nu se arata prea convins de avantajele alternativei, considerand ca nu exista nicio garantie a calitatii educatiei. Oricum, legislatia romaneasca in domeniu prevede ca invatamantul de zece ani, intr-o forma institutionalizata, este obligatoriu, iar parintii care nu-si dau copiii la scoala risca amentzi destul de mari, desi exista o confuzie totala in privinta autoritatilor care ar trebui sa aplice aceste sanctiuni. Chiar daca parintii ar opta pentru homeschooling, cunostintele si competentele copiilor nu vor putea fi certificate prin nicio diploma, deoarece nu exista niciun cadru legal care sa permita acest lucru.
Citeste despre Unschooling sau cum sa subminezi singur viitorul propriului copil
Un articol de Mariana Dobrica
Sursa: Copyright©eLady.ro - Homeschooling: o alternativa la invatamantul institutionalizat

Comentarii postate (0)
Cele mai citite
Celebs & Style

Justin Timberlake si Jessica Biel s-au logodit!
Dupa o serie de despartiri si impacari, Justin...
Articole importante
In forum despre Familie
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!
Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails