Va aflati in:

Articole / Frumusete

Cum sa scapi de matreata

Publicat: 29.08.2015

cum sa scapi de matreata, produse de casa anti-matreata, remedii pentru matreata, de ce apare matreata, sampon anti-matreata, tratament anti-matreata, tratamente


Toate ne dam in vant dupa coafuri si tunsori moderne, care sa ne puna cat mai bine in valoare calitatile si sa ne confere un look cat mai atractiv. O coafura frumoasa incepe obligatoriu cu un par sanatos si frumos. Si, bineinteles, primul pas este sa il spalam ori de cate ori este nevoie si sa avem grija sa avem un scalp curat, fara matreata. Nu de alta, dar nici o tunsoare si nici un produs de styling nu poate ascunde ploaia de matreata de pe umeri. Fiecare din noi avem cel putin un motiv sa ne plangem de parul din dotare. Ca e prea cret, ca e prea lins, ca n-are volum, ca se electrizeaza, ca nu stau buclele cum trebuie, ca se ingrasa repede, ca este lipsit de stralucire, cade prea mult si asa mai departe; dar, de multe ori si ca avem matreata! Din pacate, aproape toti ne confruntam cu aceasta problema la un moment dat. Uf, ce se intampla oare de ne trezim cu scalpul si pletele invadate de aceasta pacoste alba?

De ce apare matreata
Aparitia matretei are de-a face cu innoirea celulelor scalpului. In mod normal, aceasta reinnoire se produce o data la 25-30 de zile. Cand apare matreata, innoirea survine mai des (o data la 5-14 zile) si este acompaniata de mancarimi, senzatia de uscare a scalpului, inrosire a pielii scalpului, etc.
Raspunzatoare pentru aparitia matretei sunt mai multe specii de Malassezia, o familie de ciuperci prezente la nivelul scalpului. Malassezia globosa degradeaza trigliceridele din sebum si elibereaza acizi grasi liberi cu potential iritant (acid oleic), care penetreaza stratul cornos, blocheaza functia de bariera a pielii si intensifica descuamarea. In acelasi timp, nesuferitele ciuperci sporesc si secretia de sebum, cu care se hraneste tot familionul Malassezia si, gata, s-a format cercul vicios.

Cum sa scapi de matreata cu samponul potrivit
In 90% dintre cazuri, sampoanele anti-matreata de calitate stopeaza fenomenul, datorita ingredientelor anti-fungice (gudron, sulfura de seleniu, piritionat de zinc - ZPT si Ketoconazol) care anihileaza toata familia Malassezia.
Cel mai important rol in lupta anti-matreata il joaca ZPT, o particula alba, inofensiva si fara miros neplacut, care normalizeaza sanatatea, fara sa afecteze parul sau sa ingreuneze pieptanarea si, atentie! - fara a influenta beneficiile estetice oferite de celelalte ingrediente ale samponului. Adica, faptul ca utilizezi un sampon-antimatreata nu te impiedica absolut deloc sa ai in continuare parul frumos si stralucitor pe care ti-l doresti, pentru ca celelalte ingrediente din compozitia samponului isi fac datoria nestingherite! Sampoanele anti-matreata pe baza de ZPT sunt nemiloase cu ciupercile, dar delicate cu parul tau, lasandu-l curat, proaspat si stralucitor dupa fiecare spalare.
O singura - dar esentiala! - conditie: fiind o afectiune de durata, matreata trebuie combatuta cu un sampon special. Daca recurgi la el mai rar, samponul nu mai este la fel de eficient (logic!), ba chiar o frecventa redusa a spalarilor favorizeaza aparitia matretei. De aceea, regula nr. 1 este spalatul frecvent cu un sampon adecvat tipului tau de par. Frecventa poate insemna zilnic sau la 2-3 zile, in functie de cat de repede se ingrasa parul tau. Oricum, e clar ca nu poti fi seducatoare cu un par lucind a sebum!
    
Remedii anti-matreata facute in casa
Iti prezentam mai jos cateva remedii anti-matreata facute in casa. Foloseste-le ori de cate ori simti ca este nevoie (in general de 2-3 ori pe saptamana).
1. Amesteca jumatate de cana de otet sau zeama de la doua lamai cu jumatate de cana de apa calda. Aplica pe par, maseaza scalpul pentru 10 minute si apoi clateste-te doar cu apa calda.
2. Amesteca 1 lingura de bicarbonat de sodiu cu o cana de apa calda si cateva picaturi de ulei esential de rozmarin si aplica pe scalp.  maseaza scalpul pentru 10 minute si apoi clateste-te doar cu apa calda.
3. Sparge 3-4 tablete de aspirina si piseaza-le pana devin o pulbere fina. Pune-le intr-un bol si amesteca bine cu samponul tau preferat. Spala-le bine pe cap, masand cu miscari circulare.
Citeste mai multe despre Remedii anti-matreata

Mituri si adevaruri despre matreata
1. Spalarea insuficienta a parului determina acumularea in exces a grasimilor si astfel favorizeaza aparitia matretei - ADEVARAT.
2. Stresul poate determina accentuarea matretei -ADEVARAT.
Matreata este mai frecventa in randul barbatilor decat al femeilor- FALS.
3. Cea mai buna metoda de a preveni aparitia matretei este utilizarea unui sampon anti-matreata, chiar si atunci cand ritmul de innoire a celulelor scalpului este unul normal- DISCUTABIL.
- Schimbarile hormonale din perioada pubertatii (si nu numai) pot favoriza instalarea matretei - ADEVARAT.
- Utilizarea zilnica a unui sampon anti-matreata este daunatoare pentru par - DISCUTABIL.
- Scalpul uscat este principala cauza a aparitiei matretei. FALS
- Starea defectuoasa a scalpului, datorata matretei, poate influenta negativ sanatatea parului - ADEVARAT.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Frumusete

Ce sampon sa alegi ca parul vopsit sa arate uluitor

Ingrijirea parului natural presupune un minim d...

Celebs & Style

Jennifer Aniston a implinit 44 de ani

La multi ani, Jennifer Aniston!Jennifer Anisto...

Sanatate

Ce indulcitori sa folosesti in loc de zahar?

Zaharul este unul dintre cele mai nocive ingred...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...