Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Bucataria mexicana

Publicat: 20.08.2015

bucataria mexicana, feluri mexicane de mancare, bucatariile lumii, despre mexic, obiceiuri culinare mexicane, preparate mexicane, ce mananca mexicanii


Popularitatea bucatariei mexicane pe plan mondial atesta faptul ca reprezinta un cumul de mai multe feluri de mancare provenite din mai multe colturi ale lumii.
Aprecierea acordata mancarii mexicane nu este datorata doar procesului de combinare a ingredientelor sau de inovare a lor ci si imaginatiei creatoare de care mexicanii dau dovada.
Bogatia si complexitatea bucatariei mexicane rezida in faptul ca din totdeauna s-a acordat o importanta majora mancatului, datorita faptului ca aspectul mirosul si gustul mancarurilor reprezinta un important factor de influenta al corpului si spiritului uman.

Bucataria mexicana
Bucataria traditionala a unei tari este adesea identificata ca fiind un important segment al culturii aferente, iar pentru a cunoaste si intelege evolutia bucatariei mexicane de exemplu, este necesara si o buna cunoastere a istoriei Mexicului. In perioada precolumbiana, nutritia stramosilor se baza in principal pe productia prospera a Mexicului de porumb.
Porumbul pus la fiert intr-un "pozole" se poate transforma in gustoasele "tortillas" si "tamales", sau dat prin faina poate fi utilizat pentru alte tipuri de mancare. Regimul ancestral de porumb ulterior a fost suplimentat de legume si carne.
O bogata varietate de condimente picante cunoscute sub denumirea de "chilli", pot fi combinate cu rosii, "chayote" and "jicama". Mexicanii se bazau deasemenea pe consumul de plante si de ciuperci.
Ei vanau si animale salbatice cum ar fi: caprioare, iepuri, ratoni, porumbei si curcani. Chiar si serpii si broastele testoase faceau parte din dieta mexicanilor. In timp, bucataria Mexicului s-a schimbat, a evoluat fiind influentata si de specificul spaniol.
Au fost importate uleiul de masline, maslinele, orezul, mirodeniile, vinurile, carnea de vita si o multime de fructe. Astfel, acum, bucataria mexicana reflecta traditia originala indiana si spaniola. Foarte multe retete culinare si traditii provin de la calugari care gateau pentru orfelinate si manastiri.
Un alt rol important in bucataria Mexicului l-au jucat femeile. A fi o buna femeie in Mexic implica o cunoastere deosebita a retetelor traditionale si o mare indemanare in prepararea lor. Imaginatia, talentul si usurinta de a improviza a acestor femei au dezvoltat deosebit de mult varietatea culinara a Mexicului.
Mexicanii sunt deosebit de mandrii de traditiile lor culinare.
Aceasta mandrie ii uneste si ii deosebesc de celelalte popoare indiferent unde ar calatori.
Bucataria Mexicana este considerata a fi a doua in topul celor mai variate si mai vaste bucatarii ale lumii, dupa cea Chineza. Fiecare regiune are un anumit specific fara insa, sa tradeze traditia specific mexicana.
Nu toate mancarurile mexicane sunt picante iar cele care sunt picante se prepara cu ajutorul multor specii de ardei iute (chilli). Cateva din cele mai populare sunt: poblano, serrano, jalapeno, pasilla, ancho, quajillo, negro, mulate, habanero si multe altele!

Cele mai cunoscute mancaruri mexicane
Tortillas: Este una dintre mancarurile de baza in bucataria mexicana. Sunt facute fie din faina fie din malai si sunt foarte gustoase atunci cand se servesc calde. Cand sunt prajite ele se numesc tostadas.
Frijoles (fasole uscata): Este un fel de mancare mexican standard care se serveste cu aproape orice. Frijoles de olla sunt boabe de fasole fierte asezonate, frijoles sunt boabe de fasole facute piure si prajite.
Chicharrón: Porc prajit. Un aperitiv popular deseori servit cu tortillas si guacamole, cu sau fara salsa
Salsa: Sos picant servit cu aproape orice. Este facut din rosii, ardei iute, ceapa, sare si alte arome. Textura variaza de la lichida pana la groasa, pastoasa, reteta variand de la bucatar la bucatar si de la restaurant la restaurant.
Guacamole: Avocado pasat (in blender), cu rosii verzi, ardei iute, ceapa, usturoi si alte arome.
Bolillo si Telera: Cele mai comune feluri de paine alba.
Queso Fundido: Branza topita servita cu tortillas si deseori cu guacamole cu sau fara salsa.
Ceviche: Peste crud sau fructe de mare, marinat in suc de lime si servit drept cocktail, deseori cu ceapa taiata felii, avocado si rosii.
Huitlacoche: O specie de ciuperci negre, parazite care cresc pe porumb. Ele sunt o delicatesa si se servesc cu quesadillas sau cu enchiladas.
Flor de Calabaza: Flori zdrobite si gatite.
Nopales: Cactus la gratar sau in salata
Gorditas: Porumb prajit cu fasole boabe, asezonat cu smantana, branza si salata.
Huachinango al Mojo de Ajo: Peste rosu fript cu foarte mult usturoi. In general este servit cu cap si coada atasata.
Machaca: Vita cu tortillas. Cateodata se servesc cu oua amestecate si sosuri variate.
Tamales: Frunze de bananier umpluta cu mancare de porumb si bucatele de pui sau porc. Exista si varianta dulce care contina zahar si stafide si se pot servi ca desert.
Barbacoa: Carne de oaie servit cu tacos. In nordul tarii se serveste cu carne de capra.
Tostadas: Tortillas cu porumb fiert cu bucatele de pui, fasole boabe, rosii, salata, smantana si salsa.
Enchiladas: O tortilla cu porumb semiprajit, cu pui, acoperit cu branza, sos si ceapa.
Mole: Sos mexican compus din ardei iute, putina ciocolata, arome si condimente. Se serveste cu pui sau curcan. Carne
Asada: Carne de vita taiata felii subtiri si fripte la gratar.
Carnitas: Bucati de carne de porc prajite. Servite cu tortillas, ceapa taiata felii, guacamole si/sau salsa.
Romeritos: Sos pe baza de plante.
Quesadillas: Tortillas prajite cu branza, vita taiata, flori zdrobite si salsa
Sope: Tortilla prajita cu fasole boabe, salsa, branza, ceapa, salata si carne.
Tacos: Tortilla moale umpluta cu fasole si carne
Burritos: Tortilla din faina alba cu carne (sau sunca) si branza
Chorizo: Canati picanti mexican
Pozole: Supa de porc
Menudo: Bucatele de intestine cu tortilla
Cecina: Felii de carne uscata cu sos sau la gratar
Natilla: Budinca
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Sarmale de post in foi de varza murata

Sarmale... "Miroase a sarmale peste muntii...

Gastronomie

Povestea chirostilor

Cand eram copil, in serile de toamna tarzie si ...

Celebs & Style

Zooey Deschanel a divortat de Ben Gibbard

Zooey Deschanel a depus actele de divort cu Be...

Mirese si Nunti

Modele de inele de logodna la moda

Inelul de logodna este purtat de femeie la m...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...