Friptura de porc arista
Publicat: 10.01.2012
Etichete:
Inainte de a-ti prezenta reteta prepropriu-zisa, o sa iti spunem povestea acestui fel de mancare toscan deosebit de apreciat de catre toti cei care l-au gustat vreodata si deosebit de usor de preparat!
Retetea de friptura de port arista: Povestea
Cuvantul Arista deriva din cuvantul grecesc „arista”, care inseamna "cea mai buna, excelenta". Potrivit legendei, unor clerici greci care au vizitat Florenta pe la 1430 cu ocazia unui Sinod Ecumenic li s-a pus o friptura de carne de porc in stil toscan si ei au gasit reteta drept άριστα – "arista", cuvant care inseamna „exceptional de bun”. De atunci acest fel de mancare a fost numit asa si tot acesta i-a ramas numele pana in ziua de astazi. Friptura de porc arista este la fel de buna daca se manaca calda sau rece.
Reteta de friptura de porc arista: Ingrediente pentru 6-8 portii
- 1 bucata intreaga de spata de porc de cca 2-3 kg. Daca nu gasesti spata, ia ceafa de porc
- 8-10 catei de usturoi zdrobiti bine
- 2 linguri de salvie uscata
- 1 lingura de cimbru uscat
- 1 lingura de de piper proaspat macinat
- 2 linguri de sare
- cca 8 linguri de ulei de masline
Reteta de friptura de porc arista: Cum se face
Incalzeste cuptorul la 180 grade Celsius sau la foc mic spre vioi la cuptorul cu gaz. Lasa carnea de porc la temperatura camerei. Amesteca restul ingredientelor si uleiul putin catte putin si freaca-l cu o lingura pana devine ca o pasta groasa. Daca mai este nevoie, mai adauga putin ulei, asa incat sa devina usor de intins.
Cresteaza foarte usor carnea in forma de diamant pe partea superioara (cea care are mai multa grasime).
Unge apoi carnea de porc cu amestecul de condimente si lasa-o la temperatura camerei cel putin 15 minute si cel mult 1 ora. Pregateste o tava suficient de incapatoare pentru a cuprinde bucata de carne, unge-o cu ulei si aseaza riptura de porc toscana arista in ea cu partea mai grasa in sus.
Da friptura italieneasca arista la cuptor pentru 50 de minute sau chiar mai mult, pana este facuta. Reteta de friptura de porc toscana arista este gata atunci cand daca infigi o furnculita in ea, zeama iese clara si nu tulbure (semn ca sangele nu s-a coagulat, deci carnea este inca cruda).
Cand friptura arista este gata, scoate-o din cuptor si lasa-o acoperita sa se odihneasca si sa se aseze circa 10 minute.
Garnitura: Friptura de porc toscana arista se serveste la masa cu garnitura de cartofi si salata dupa inspiratia fiecareia.
Pofta buna!
Sursa: Copyright© eLady.ro - Friptura de porc arista
Comentarii postate (0)
Gastronomie
De ce ai nevoie pentru ca gatitul sa ti se para simplu
Gatitul poate parea o sarcina complicata si des...
Gastronomie
Supa-crema de broccoli, conopida si dovlecel
Toata lumea cunoaste efectul benefic pe care il...
Cele mai citite
Celebs & Style
Keanu Reeves, star in trei filme noi in 2015
Dupa ce l-au vazut in John Wick, fanii lui Kean...
Produse
4 bratari cu pietre semipretioase pe care le poti oferi cadou in luna Martie
Luna Martie este destinata femeilor si cu sigur...
Produse
Cum pot face un tricou personalizat? De ce sa alegi originalitatea?
Exista atat de multe magazine de haine din care...
Articole importante
In forum despre Gastronomie
Newsletter elady
Mirese si Nunti
Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment
Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...
Frumusete - Ultimele Articole
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails
- Cum sa obtii un abdomen plat: liposuctia poate fi solutia de care ai nevoie