Friptura de porc arista
Publicat: 10.01.2012
Etichete:
Inainte de a-ti prezenta reteta prepropriu-zisa, o sa iti spunem povestea acestui fel de mancare toscan deosebit de apreciat de catre toti cei care l-au gustat vreodata si deosebit de usor de preparat!
Retetea de friptura de port arista: Povestea
Cuvantul Arista deriva din cuvantul grecesc „arista”, care inseamna "cea mai buna, excelenta". Potrivit legendei, unor clerici greci care au vizitat Florenta pe la 1430 cu ocazia unui Sinod Ecumenic li s-a pus o friptura de carne de porc in stil toscan si ei au gasit reteta drept άριστα – "arista", cuvant care inseamna „exceptional de bun”. De atunci acest fel de mancare a fost numit asa si tot acesta i-a ramas numele pana in ziua de astazi. Friptura de porc arista este la fel de buna daca se manaca calda sau rece.
Reteta de friptura de porc arista: Ingrediente pentru 6-8 portii
- 1 bucata intreaga de spata de porc de cca 2-3 kg. Daca nu gasesti spata, ia ceafa de porc
- 8-10 catei de usturoi zdrobiti bine
- 2 linguri de salvie uscata
- 1 lingura de cimbru uscat
- 1 lingura de de piper proaspat macinat
- 2 linguri de sare
- cca 8 linguri de ulei de masline
Reteta de friptura de porc arista: Cum se face
Incalzeste cuptorul la 180 grade Celsius sau la foc mic spre vioi la cuptorul cu gaz. Lasa carnea de porc la temperatura camerei. Amesteca restul ingredientelor si uleiul putin catte putin si freaca-l cu o lingura pana devine ca o pasta groasa. Daca mai este nevoie, mai adauga putin ulei, asa incat sa devina usor de intins.
Cresteaza foarte usor carnea in forma de diamant pe partea superioara (cea care are mai multa grasime).
Unge apoi carnea de porc cu amestecul de condimente si lasa-o la temperatura camerei cel putin 15 minute si cel mult 1 ora. Pregateste o tava suficient de incapatoare pentru a cuprinde bucata de carne, unge-o cu ulei si aseaza riptura de porc toscana arista in ea cu partea mai grasa in sus.
Da friptura italieneasca arista la cuptor pentru 50 de minute sau chiar mai mult, pana este facuta. Reteta de friptura de porc toscana arista este gata atunci cand daca infigi o furnculita in ea, zeama iese clara si nu tulbure (semn ca sangele nu s-a coagulat, deci carnea este inca cruda).
Cand friptura arista este gata, scoate-o din cuptor si lasa-o acoperita sa se odihneasca si sa se aseze circa 10 minute.
Garnitura: Friptura de porc toscana arista se serveste la masa cu garnitura de cartofi si salata dupa inspiratia fiecareia.
Pofta buna!
Sursa: Copyright© eLady.ro - Friptura de porc arista

Comentarii postate (0)
Cele mai citite
Celebs & Style

Kristen Stewart si Kat Von D: Gemenele din rochiile Derek Lam
O rochie care sa fie serioasa eleganta in acel...
Celebs & Style

Marion Cotillard este o mamica fericita
Marion Cotillard, frumoasa actrita frantuzoaic...
Celebs & Style

Ce au in comun personalitatile de mai jos? Nu o sa iti treaca prin cap!
Ce au in comun personalitatile de mai jos? Nu o...
Articole importante
In forum despre Gastronomie
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!
Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails