Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Reteta de Fanouropita

Publicat: 21.08.2019

reteta greceasca traditionala de fanouropita_400
Ai pierdut ceva sau pe cineva? Fa aceasta prajitura si imparte-o pe 27 august si Sfantul Fanurie te va ajuta sa regasesti ce ai pierdut!
Prajitura pufoasa "fanouropita" se face usor si rapid, cu putine ingrediente. Fanouropita este o reteta traditionala din insulele Marii Egee, de care va puteti bucura in post, dar si o prajitura sanatoasa, care poate fi facuta pe tot parcursul anului.

Traditia inpune sa se coaca de ziua Sfantului Fanurie o prajitura, care poarta numele sfantului: „Fanouropita”.

Fanouropita este "turta" care se imparte oamenilor necajiti care ne va ajuta sa gasim pe oricine sau orice s-a pierdut.
Fanouropita se face in onoarea acordata Sfantului Fanurie pentru a-i cinsti amintirea in fiecare an, pe 27 august.

Sfantul Fanourios este un sfant martir si un facator de minuni in religia ortodoxa.  Desi nu se cunoaste data exacta a nasterii sale in insula greaca Rodos, se cunoaste data mortii sale.
Sfantul Fanourios este unul dintre Sfintii rugati sa ajute sa gaseasca oameni sau lucruri pierdute. Numele lui provine de la cuvantul grecesc „fanerono",  care inseamna „a dezvalui, a arata”.
Secret: Fanouropita se taie intotdeauna rece. Lasati-o sa ajunga la temperatura camerei, apoi bagati-o in frigider pentru cateva ore si de-abia apoi puteti sa o taiati!

Ingrediente pentru prajitura greceasca de post Fanouropita
 •  375 g ulei vegetal
 •  375 g suc de portocale, proaspat stors
 •  120 g nuci, tocate grosier
 •  500 g faina
 •  75 g stafide
 •  300 g zahar tos
 •  un varf de cutit de sare
 •  un plic de praf de copt
 •  1 lingurita  bicarbonat de sodiu
 •  1 lingurita scortisoara macinata
 •  1/4 lingurita nuscoara macinata
 •   1/4 lingurita cuisoare macinate
 •   zahar pudra, pentru servire
 •   frunze de menta, pentru servire

Cum se face prajitura Fanouropita
 •  Preincalziti cuptorul la ventilatorul de 170 °C.
 •  Folositi un tel de mana pentru a bate zaharul, uleiul vegetal si 250 g suc de portocale proaspat stors intr-un bol mare, pana cand se topeste zaharul.
 •   Intr-un bol separat, combinati restul de 125 g de suc de portocale cu bicarbonatul, praful de copt, scortisoara, nucsoara si cuisoarele. Se amesteca cu o furculita pana cand spuma dispare.
 •   Adaugati amestecul in bolul cu ​​zaharul si bateti bine.
 •  Adaugati faina, nucile, sarea si stafidele. Amesteca pana cand toate ingredientele sunt complet combinate.
 •   Puneti aluatul intr-o tava de copt 35x30 cm si coaceti pentru 50-60 minute sau pana cand scobitoarea introdusa in prajitura iese uscata.
 •   Se serveste cu zahar pudra si frunze de menta.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Supa-crema de broccoli, conopida si dovlecel

Toata lumea cunoaste efectul benefic pe care il...

Gastronomie

Reteta de aluat fraged de post

Pe timp de post (sau daca ai un regim de viata ...

Celebs & Style

Sharon Osbourne a suferit o operatie de dubla mastectomie

La 10 ani dupa ce a invins cancerul de colon, S...

Calatorii si Vacante

Cum sa economisesti bani in vacanta

Economia poate fi la un pas de a-si reveni, dar...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.