Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Reteta de cataif

Publicat: 12.01.2008

retete de cataif, retetea de kataifi ekmet, ekmet kataifi reteta, cum se face cataiful, ce este cataiful, dulciuri turcesti, dulciuri grecesti, dulciuri levantine


Prajitura numita cataif isi are originile in Imperiul Otoman.
Povestea cataifului (ekmek kataifi) e lunga.
Preluata de greci ("καταΐφι", pronunat "kataifi") si adusa in Romania o data cu fanariotii, reteta de cataif a ajuns extrem de apreciata, folosita des de gospodine.

A fost insa uitata dupa 1944, datorita lipsei acute de pe piata a ingredientelor principale, fara de care reteta de cataif ramane doar una dintre multele retete ale bunicii si strabunicii, pierduta intr-un caiet prafuit. eLady.ro iti prezinta o reteta de cataif ca pe vremuri, care o sa te faca sa nu iti para rau ca ai stat putin in bucatarie...

Ingrediente necesare pentru reteta de cataif
- coca de cataif (o gaaesti la magazinele grecesti, arabesti, turcesti)
- unt
- 350 ml frisca lichida (smantana proaspata,lichida, degresata)
- 2 pumni mari de nuca sau migdale decojite

Ingrediente pentru crema de cataif
- 1 l lapte
- coaja proaspat rasa de la o lamaie
- 2 plicuri zahat vanilat
- 10 galbenusuri
- 350 g zahar tos
- 4 sau 5 linguri amidon alimentar

Ingrediente pentru siropul de cataif
- 250-350 ml apa
- zeama de la o lamaie

Cum se face un cataif bun
Luati domniile voastre "coca" de cataif si-o presarati (blatul sa aiba inaltime 1,5 -2 cm) intr-o tava bine unsa cu unt, apoi taiati bucatele de unt si puneti din loc in loc pe toata foaia. Se da la cuptorul incins pana se rumeneste blatul de cataif. “Coca” de cataif consta de fapt intr-o pasta moale trasa in fire foarte subtiri, asemanatopare fidelei, insa mult mai subire decat fideaua obisnuita.
Se face crema de cataif din: 1 l lapte aromat cu coaja de la 1 lamaie si 2 plicuri de zahar vanilat, 10 galbenusuri, 350g zahar si 4-5 linguri amidon.
Ideal este pentru ca sa iasa bine crema de cataif ca aceasta sa fie facuta in bain-marie; daca nu, aveti grija sa amestecati incontinuu sa nu se arda sau sa se afume.
Siropul de cataif: 250 ml apa- 350 ml apa si zeama de la o lamaie se dau in clocot si se toarna peste kataiful scos din cuptor si racorit (nu racit de tot).
Batem 350 ml frisca lichida, coacem 2 pumni de nuca (sau migdale) si-i macinam grosier. Peste blatul (care intre timp si-a tras siropul) punem crema racita, frisca si presaram nucile (migdalele).
Pofta buna la cataif!

 

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 1.

Comentarii postate (1)
mihaela dalamagas - 10/09/2009

Vroiam sa comentez si eu aceasta reteta de cataif cu frisca. Acolo unde m-am nascut eu exista cataif cu nuci, scortisoara, unt si sirop! Acela este adevaratul cataif, care, la origini este o prajitura greceasca, nu turceasca, cum toti sustin si cum se face in Romania. Si, mai presus de toate, kataifi, asa cum se numeste in limba mea, se face cu aluat special, nu cu fidea cum am vazut ca se "presteaza" reteta de cataif in Romania.

Gastronomie

Supa-crema simpla de dovleac

Exista multe variante de supa-crema de dovleac,...

Gastronomie

Reteta de aluat fraged ca in Ardeal

Aluatul fraged ne-a incantat de multe ori in co...

Celebs & Style

Premiile OSCAR 2015

Premiile OSCAR 2015: In aceasta noapte va avea ...

Personalitati

Elena Farago

In 2007 se comemoreaza 54 de ani de la moarte...

Personalitati

Garbo

Actrita suedeza Greta Garbo a fost una dintre ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...