Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Reteta de paine de secara

Publicat: 26.09.2010

retetadepainedesecara_400
Painea de secara este o paine foarte gustoasa si pufoasa, dulce acrisoara, recomandata in diete si preferata de cei care doresc sa manance cat mai sanatos.
Pentru ca faina de secara reactioneaza altfel decat faina de grau la framantare, eliberand glutenul mai incet, faina de secara nu se foloseste singura in prepararea painii, ci in combinatie cu faina normala.  Daca se incearca obtinerea unei paini doar din faina de secara, altatul va fi foarte lipicios si imposibil de manuit. eLady.ro iti prezinta mai jos o reteta de paine de secara care se face extrem de usor. In plus, are un gust nemaipomenit, este foarte usoara ca un fulg, satioasa si, in plus, iti ofera o serie de nutrienti si fibre pe care painea alba nu ti le poate furniza.

Ingrediente pentru o paine de secara de aproximativ 900 grame
- 300 ml apa
- 1 lingura rasa de sare de bucatarie
- 2 lingurite de zeama de lamaie
- 2 linguri zahar
- 1 plic de drojdie uscata (pentru 500 grame faina)
- 125 grame faina de secara
- 375 grame de faina de grau
- 2 linguri de lapte
- 4-5 linguri de ulei de masline

Cum se face painea de secara
Pui fainurile si sarea si le amesteci intr-un catron mare sau lighean. Desfaci drojdia in apa calduta in care pui zaharul. Faci o gaura in mijlcoul fainurilor si pui drojdia. Acoperi cu putina faina si lasi un pic sa creasca maiaua.
Adaugi apoi restul de apa (calda) si uleiul si zeama de lamaie si framanti.
Cand ai obtinut un aluat omogen si usor lipicios, acoperi recipientul cu o folie de plastic si lasi la crescut pana isi dubleaza volumul.
Apoi iti ungi mainile cu ulei si o mai framanti inca o data.
Pregatesti o tava pe care o ungi cu ulei si o tapetezi cu faina sau o tapetezi cu hartie de copt, Formezi painea si o pui in tava la loc fara curenti de aer si o lasi sa creasca in tava pana isi dubleaza iarasi volumul.
O dai la cuptor (cuptorul trebuie bine incalzit inainte) asezand-o la jumatatea inaltimii acestuia si o coci cca 40 de minute. Este preferabil sa o verifici dupa jumatate de ora cu o scobitoare.
Cand painea este gata, o scoti din cuptor, si din tava.
O lasi un pic sa se racoreasca si apoi o ungi cu ulei de masline pe toate partile si o acoperi cu un servet curat sa se raceasca in voie.
Nota: Daca ai masina de paine, o poti folosi pentru framantat si dospit, dar este preferabil sa o coci in cuptor.
 
Pofta buna! 
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

TOP 3 prajituri racoritoare pentru sezonul de vara

Vara este, în general, sezonul cel mai pr...

Gastronomie

Reteta de aluat fraged ca in Ardeal

Aluatul fraged ne-a incantat de multe ori in co...

Celebs & Style

Ricky Martin se casatoreste cu Carlos Gonzales Abella

In urma cu aproape doi ani, in martie 2010,&nbs...

Dieta Montignac

Dieta Montignac

Michel Montignac a descoperit ca nici grasimea,...

Dieta Montignac

Reguli pentru faza de slabire in dieta Montignac

Te-ai intrebat de multe ori cand ai fost tentat...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.