Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Sos de rosii si ierburi aromate pentru iarna

Publicat: 28.09.2015

Sos de rosii si ierburi aromate pentru iarna, Sos de rosii si ierburi aromate pentru iarna, retete sosuri pentru iarna, retete conserve, retete conserve homemade


Cand vine toamna si stii ca ai mai multe rosii decat s-ar putea manca vreodată proaspete, indiferent de cat de multe salate, ciorbe, rosii umplute sau sosuri, stii ca e timpul sa te gandesti  la conserve sau congelare. Ierburile aromate se gasesc si ele din abundenta la inceput de toamna, asa ca ar fi bine sa te folosesti si de ele inainte ca vremea sa se raceasca prea tare. Si ce poti face cu rosii si ierburi aromate? O multime de lucruri, dar acum o sa vorbim despre un sos pentru paste sau tocanite care se poate face si congela sau pune la borcan. Si la iarna sau oricand va trebui sa faci repede ceva de mancare, aceasta reteta de rosii cu ierburi va fi salvatoare! Va trebui doar sa decongelezi sosul sau sa deschizi un borcan, sa fierbi niste paste si gata, cu putina branza sau parmezan si masa va fi gata in 15 minute. Maxim!
Aceasta reteta este gandita in special pentru a fi congelata, dar daca ii adaugi mai mult ulei si fierbi bine borcanele la bain-marie, este perfecta si pentru conservare la borcan!
Chiar daca nu ai mai facut conserve de sos pentru iarna, nu iti fa griji! Este simplu!

Sos de rosii si ierburi aromate pentru iarna: Ingrediente
- 6 kg de rosii prunisoara (soiul Roma), coapte bine si tari
- 100 ml de ulei de masline 1/3 cup extra virgin olive oil
- 4 capatani de usturoi (taiat cat mai mic sau trecut prin robotul de bucatarie)
-  6 legaturi de ierburi aromate (maghiran, busuioc, oregano, patrunjel, etc)
- 1 kg de ceapa (curatata si taiata cat mai mic sau trecuta prin robotul de bucatarie)
- sare dupa gust
- piper dupa gust
- 0.5l vin rosu, sec
- 1/2 lingurita de scortisoara
- 1 ardei iute, tocat marunt, daca vrei un sos picant (il adaugi si pe el cand pui ceapa si usturoiul la innabusit)

Sos de rosii si ierburi aromate pentru iarna: cum se face
Spala rosiile, opareste-le si curata-le de pielite de de partea lemnoasa si de seminte. Fa-le apoi suc cu un robot de bucatarie, mixer vertical sau blender si lasa-l deoparte.
Intr-o alta cratita mare pune uleiul la incalzit si cand este fierbinte pune ceapa si usturoiul si amesteca cu o lingura de lemn. Tine pe foc cam 5 minute. Toarna vinul, acopera cratita cu un capac si da focul la mic. Din cand in cand mai ridica capacul si verifica sosul care se formeaza. Ceapa si usturoiul trebuie sa se inmoaie bine de tot, sa nu crantane in dinti. Daca mai este nevoie, mai adauga putin vin pana cand ceapa si usturoiul sunt foarte moi. Adauga apoi sucul de rosii, scortisoara si ierburile taiate marunt si lasa sa fiarba la foc mic, amestecand mereu cu o lingura de lemn.
Cand cantitatea de sos a ajuns la jumatate, adauga sare si piper dupa gust, mai da un clocot si apoi stinge focul.
Dupa ce sosul se racoreste se pune in borcane sterilizate in cuptor si se inchid ermetic. Se fierb cca 4 ore borcanele la bain-marie, se lasa pana se racesc in oala in care au fiert si apoi de depoziteaza la loc intunecos si racoros.
Daca vrei sa congelezi sosul trebuie sa il lasi sa se raceasca complet si de-abia apoi se pune in containere si se baga in congelator.

Sos de rosii si ierburi aromate pentru iarna: Mod de folosire
Pentru paste cu carne: Caleste 0,5 kg de carne tocata in putin ulei. Adauga apa fierbinte (cam 100 ml) si lasa sa fiarba. In momentul in care tocatura este bine fiarta, adauga sosul de rosii si ierburi aromate si lasa-l sa dea cateva clocote. Gusta si potriveste de sare si piper daca mai trebuie si gata! Sosul este gata pentru a fi mancat cu paste (spaghetti, fussili, etc)

Ca sos pentru chiftelute: Daca ti-au ramas chiftelute nemancate si nimeni nu da semne ca le mai vrea, desfa un borcan de sos, pune-l intr-o cratita si da-l in clocot. Cand sosul incepe sa clocoteasca pune chiftelutele, da la mic, adauga 1 lingura de otet de vin, 2 frunze de dafin si catev aboabe de ienibahar. Pune capacul pe cratita si lasa-l sa fiarba cca 10 minute, la foc foarte mic sau in cuptor (cu tot cu capac).

Ca sos pentru tocana: Infierbanta putin ulei intr-o tigaie si pune cuburi de carne (de vitel, pui sau porc) la prajit. Cand s-au sigilat, da focul la mic si pune-i cratitei capac. Las-o sa isi lase suc si sa fiarba bine. Daca e nevoiem adauga din cand in cand putina apa clocotita. Cand este gata, toarna sosul din borcan sau decongelat, mai gusta sa fie asezonat bine si  masa e gata!

Pentru paste in zilele de post: Fierbi pastele (fara ou) si adaugi sosul incalzit pe de-asupra! Poti si taia si cali cateva ciuperci si apoi sa pui sosul, va fi delicios!
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Povestea chirostilor

Cand eram copil, in serile de toamna tarzie si ...

Gastronomie

Spaghete cu ton

Imaginati-va ca veniti acasa obositi dupa o zi...

Celebs & Style

Mila Kunis este noua imagine Dior

Mila Kunis este noua imagine a casei de moda Ch...

Fitness

Pregatirea fizica pentru sporturile de iarna

Sarbatorile de iarna se apropie si odata cu ele...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara