Hypatia
Publicat: 04.02.2007
Fiica lui Theon, un remarcabil matematician si filozof, Hypatia a devenit recunoscuta conducatoare a scolii Neoplatoniste de filozofie din Alexandria in jur de anul 400 si elocventa; modestia si frumusetea ei impreuna cu talentul intelectual a atras un mare numar de adepti. Printre ei era Synesius din Cyrene, dupa aceea episcopul de Ptolemais, cativa din ale caror scrisori pentru ea inca mai exista.
Hypatia preda matematica si filozofia celor doi neoplatonisti: Plotinus (fondatorul neoplatonismului) si Iamblicus (fondatorul ramurei siriane a neoplatonismului). Ea simboliza invatarea si stiinta, care in timpul acela, in istoria vestica erau identificate considerabil cu paginism. Acest lucru a adus-o pe Hypatia intr-o situatie precara.
Theodosiu I, Imparat Roman in Est din anul 379 pana in anul 392, apoi si in vest pana in anul 395, a initiat o polita oficiala a intolerantei la paginism si arianism in anul 380. In 391, ca replica pentru Theophilus, Episcopul Alexandriei, a permis distrugerea institutiilor egiptene religioase ca, Biblioteca Alexandriei, Templul lui Sarapis etc. Cu toate ca legislatia din 393 prevedea oprirea violentei, in special pradarea si distrugerea sinagogilor evreice, o noua debandada a avut loc dupa intrarea lui Cyril in Patriarhia Alexandriei in anul 412. Tensiunea a culminat fortat cu expulzarea evreilor in anul 414 si uciderea Hypatiei; a fost cel mai mare act de paginism facut de o multime fanatica de credinciosi. In curand foarte multi scolari au plecat, fapt ce a marcat inceputul caderii Alexandriei ca centru major de invatatura istorica.
Conform Dictionarului Suda, o Enciclopedie a secolului al X-lea, Hypatia a scris comentarii in "Aritmetica" lui Diophantus de Alexandria, in "Conic" al lui Apoloniu de Perga si intr-un canon astronomic. Titluri cunoscute ale muncii sale, combinate cu scrisorile lui Synesius care i-a cerut sfatul in legatura cu constructia unui astrolab si a unui hidroscop, indica faptul ca Hypatia era devotata Astronomiei si Matematicii. Existenta unei munci strict filozofice a ei este necunoscuta. Cu toate acestea, afirmatiile care i-au fost atribuite: "Rezerva-ti dreptul de a gandi, chiar daca nu gandesti corect e mai bine decat deloc" si "A cultiva superstitiile ca pe un adevar este un lucru teribil" l-au iritat pe Cyril care, la randul lui a enervat multimea.
Reputatia Hypatiei de femeie frumoasa si titrata combinata cu teatralele detalii ale mortii ei infioratoare, a inspirat imaginatia a numerosi scriitori, l-a inspirat si pe Charles Kingsley in opera "Dusmani noi cu o fata veche"(1852).
Intra si vorbeste cu noi pe forum!
Sursa: Copyright © eLady.ro - Hypatia

Comentarii postate (0)
Cele mai citite
Celebs & Style

Keanu Reeves, star in trei filme noi in 2015
Dupa ce l-au vazut in John Wick, fanii lui Kean...
Povesti

Mi-ai mancat zilele! Eu nu mi-am trait viata! Vreau sa traiesc!
Indepartarea se produce incet. Marile prabusiri...
Articole importante
In forum despre Personalitati
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!
Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails