Valoarea nutritionala a alimentelor in dieta mediteraneana
Publicat: 06.05.2006
Centrul National Nutritionist al Scolii Nationale pentru Sanatate Publica din Grecia, in colaborare cu Laboratorul General de Stat si compania care se ocupa cu dezvoltarea tehnica a alimentelor si cercetarea lor, au realizat un studiu pe scara larga privinind valoarea nutritionala a unui grup de 17 ierburi medicinale care erau folosite in recipientele pentru gatit acasa. Examinarea stiintifica a placintelor cretane confirma existenta aromelor, substante de origine vegetala care contin alte arome combinate diferit si care au activitati biologice care variaza.
Aceste substante antioxidante sunt gasite in fructe si legume. Cercetarile medicale in domeniul aromelor au dovedit actiunea lor pozitiva in prevenirea bolilor cardiovasculare si a tumorilor. Plantele in forma neprelucrata sau verzi folosite in placintele cretane sunt bogate in arome, in timp ce cantitati importante sunt retinute chiar si dupa coacere. Ierburile si plantele verzi bogate in arome sunt: chimenul dulce, prazul, floarea de mac, roibul si morcovul salbatic. Partile verzi ale papadiei sunt bogate in vitamina A. Urzica este o importanta sursa de fier si carotina B. Cicoarea este bogata in vitamina B12, care este necesara functionarii celulelor. Semintele de maces sunt bogate in vitamina C, iar cele de roscova in proteine. Menta si cimbrul sunt bine cunoscute pentru caracteristicile lor antiseptice si pentru efectele impotriva microbilor, pe cand pelinul este folosit pentru a vindeca ranile cavitatii bucale. Constructia chimica a strugurilor este similara laptelui matern, in timp ce consumarea unui pahar cu vin rosu protejeaza arterele inimii. Fructele ofera fibre vegetale si minerale care ajuta la activitatea intestinelor.
Caracteristici de baza ale dietei mediteranene:
1. Consumul marit al uleiului de masline peste lipide saturate (unt, untura);
2. Moderarea consumului de alcool (1-2 pahare de vin rosu pe zi);
3. Consum mare de plante verzi/legume;
4. Consum mare de fructe;
5. Consum mare de cereale (incluzand painea din cereale integrale);
6. Consum mare de plante medicinale;
7.Consum scazut de carne si produse relationate;
8. Consum scazut de lapte si produse lactate.
Sursa: eLady.ro - Dieta de slabire

Comentarii postate (0)
Cele mai citite
Moda

Nu stii ce ghete dama din piele sa alegi? Afla ce modele ti se potrivesc, in functie de zodie
Zodia in care ne-am nascut poate spune multe lu...
Moda

Inspiratie pentru tinutele de iarna - outfituri cu stil indiferent de temperatura de afara
Atunci cand vine vorba de tinutele de iarna, po...
Articole importante
In forum despre Regim si Diete
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!
Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails