Va aflati in:

Articole / Regim si Diete

Valoarea nutritionala a alimentelor in dieta mediteraneana

Publicat: 06.05.2006

dieta mediteraneana fructe legume, slabire, pierdere kilogrameCentrul National Nutritionist al Scolii Nationale pentru Sanatate Publica din Grecia, in colaborare cu Laboratorul General de Stat si compania care se ocupa cu dezvoltarea tehnica a alimentelor si cercetarea lor, au realizat un studiu pe scara larga privinind valoarea nutritionala a unui grup de 17 ierburi medicinale care erau folosite in recipientele pentru gatit acasa. Examinarea stiintifica a placintelor cretane confirma existenta aromelor, substante de origine vegetala care contin alte arome combinate diferit si care au activitati biologice care variaza.
Aceste substante antioxidante sunt gasite in fructe si legume. Cercetarile medicale in domeniul aromelor au dovedit actiunea lor pozitiva in prevenirea bolilor cardiovasculare si a tumorilor. Plantele in forma neprelucrata sau verzi folosite in placintele cretane sunt bogate in arome, in timp ce cantitati importante sunt retinute chiar si dupa coacere. Ierburile si plantele verzi bogate in arome sunt: chimenul dulce, prazul, floarea de mac, roibul si morcovul salbatic. Partile verzi ale papadiei sunt bogate in vitamina A. Urzica este o importanta sursa de fier si carotina B. Cicoarea este bogata in vitamina B12, care este necesara functionarii celulelor. Semintele de maces sunt bogate in vitamina C, iar cele de roscova in proteine. Menta si cimbrul sunt bine cunoscute pentru caracteristicile lor antiseptice si pentru efectele impotriva microbilor, pe cand pelinul este folosit pentru a vindeca ranile cavitatii bucale. Constructia chimica a strugurilor este similara laptelui matern, in timp ce consumarea unui pahar cu vin rosu protejeaza arterele inimii. Fructele ofera fibre vegetale si minerale care ajuta la activitatea intestinelor.


Caracteristici de baza ale dietei mediteranene:
1. Consumul marit al uleiului de masline peste lipide saturate (unt, untura);
2. Moderarea consumului de alcool (1-2 pahare de vin rosu pe zi);
3. Consum mare de plante verzi/legume;
4. Consum mare de fructe;
5. Consum mare de cereale (incluzand painea din cereale integrale);
6.
Consum mare de plante medicinale;
7.Consum scazut de carne si produse relationate;
8. Consum scazut de lapte si produse lactate.

Nota: Inainte de a incepe orice fel de regim alimentar, consultati-va medicul.


Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Regim si Diete

Vrei sa slabesti? Incearca dieta disociata!

Inceputul fiecarui an debuteaza cu rezolutii pe...

Regim si Diete

Planul perfect pentru slabire in 12 saptamani

Am zis ca trebuie sa incepem o viata mai sanato...

Celebs & Style

Michael Clarke Duncan a murit la 54 de ani

Michael Clarke Duncan, starul din filme precum...

Familie

De ce plecam, divortam si nu ne mai uitam in urma

De curand am vazut un video in care un cuplu (e...

Familie

10 lucruri care il enerveaza pe sotul tau

Barbatii iubesc femeile. Adora felul in care se...

In forum despre Regim si Diete
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara