Va aflati in:

Articole / Relatii & Sex

Violenta sexuala

Publicat: 08.08.2006

agresorii sexual, agresiune sexualaAgresorii sexuali sunt prezenti in toate stirile in zilele noastre si nimeni nu are o solutie pentru a scapa de ei.
In unele cazuri, ei sunt eliberati si se razbuna prin viol si crima.
Ce este de facut? O sugestie ar fi inchisoarea pe viata.
Dar sa aruncam o privire!
 
Natura problemei
Nimeni nu ii intelege pe agresorii sexuali. Medicii si psihiatrii sunt confuzi. La fel si criminalistii. Una dintre marile probleme este lipsa probelor.
Studiile despre agresorii sexuali care revin in societate au creat conflicte.
Violatorii, pedofilii si cei care produc abuzuri sexuale sunt diferiti si trebuie studiati separat. In plus, lungimea perioadei de observare, definirea problemelor, prezentarea unui tratament adecvat si urmarea lui – iata alte variabile care complica problema.
 
Denuntarea violentei sexuale
Pur si simplu, majoritatea oamenilor nu denunta agresorii. Doar o treime dintre victime merg la organele specializate. Nu exista statistici despre cazurile victimelor din randul copiilor, abuzuri care oricum sunt foarte putin denuntate. Un studiu a aratat ca 84% dintre victime nu denunta un viol. Victimele unui incest se tem de reactia membrilor familiei.
De ce nu merg oamenii sa spuna ce li se intampla? Iata cateva moti
  • Se tem de razbunarea agresorului;
  • Se tem de razbunarea prietenilor sau familiei agresorului;
  • Agresorul este un membru al familiei sau un prieten apropiat si nu vor sa ii faca probleme;
  • Nu vor ca altii (prieteni, familie, presa etc.) sa afle ce li s-a intamplat;
  • Le este frica de sistemul juridic care ii va pune din nou in postura de victima.
Intr-adevar, lista este valabila si in prezent, pentru ca motivele nu s-au schimbat de secole. Dintre cele sase motive, cel putin trei ar putea fi sprijinite de autoritati, insa in loc sa faca progrese, societatea noastra regreseaza.
Intimitate. Procentele recente au aratat ca sistemul nu a protejat prea bine victima. Implicarea mass-mediei in aceste procese arata ca victima renunta sa pastreze tacerea. Nici nu e de mirare, cand agresatul stie ca o tara intreaga va afla despre cazul sau!
Frica de a nu fi crezut. Posibilitatea ca o victima sa minta despre ceea ce a simit/simte este foarte mica. Din pacate, acestea sunt subiecte ferbinti transmise de televiziuni. Avocatii apararii isi permit prea mult sa atace victima. Procurorii care nu inteleg infractiunea refuza sa se implice.
Retrairea momentelor neplacute de catre victima. Ar fi trebuit sa avem mai multa grija in aceasta sectiune. Doar de atatea secole stim ca victima nu este vinovata ca a fost violata! Din pacate, multi procurori, judecarori si membri ai juriului nu au inteles inca acest cuvant.
 
Numarul recidivistilor
"Recidivism" este termenul atribuit agresorilor care repeta o fapta. Si rata denuntarii recidivistilor este foarte scazuta. Un studiu a realizat un sistem in care victima putea denunta abuzul autoritatilor si/sau unor prieteni. La sfarsitul perioadei s-a constatat ca partea informala – prietenii – stiau despre mai multe abuzuri decat organele de specialitate. In mod clar, victimele nu au avut mai multa incredere in sistemul oficial.
Un alt studiu realizat cu detectorul de minciuni a testat agresorii sexuali din inchisori care au avut mai putin de doua victime. Studiul a aratat ca acesti agresori au avut de fapt o medie de 110 victime si 318 jigniri! Daca un singur agresor face 110 victime, si doar cateva fac un denunt, si numai unul sau doua se termina cu o condamnare, nimic nu se va schimba pana cand problema nu va fi rezolvata.
 
Si mai mult regres...
In ultimii ani, stirile locale au prezentat cazuri cu straini care incearca sa ademeneasca copiii. In majoritatea cazurilor, copiii au fugit si au spus politiei care a pornit in cautarea persoanelor.
Din pacate, fondurile au scazut in ultimele perioade. Agentiile de Protectie a copilului care realizau instruirea copiilor pentru a evita un strain care incearca prin diferite metode sa ii ademeneasca au intalnit probleme financiare serioase. Care este rezultatul? Incet incet, generatia de copii va fi mai putin pregatita si instruita pentru acest tip de infractiune. Cati dintre ei vor sti ca trebuie sa fuga si sa povesteasca unui adult ce li s-a intamplat?
In mod clar, acesta este un aspect frustrant si complex. Poti face ceva?
Stim de ce victimele nu denunta agresorii. Sistemul curent nu le-a oferit prea multa incredere. Costul pentru societate este enorm. Trebuie sa facem schimbari radicale, reale, eficiente ale sistemului.
Trebuie ca liderii nostri sa ia atitudine. Trebuie sa cerem presei stiri responsabile. Trebuie sa sustinem si sa ajutam victimele si sa luptam impotriva celor care le acuza.
Dar principalul lucru este: legile trebuie sa fie primul pas, nu ultimul. Daca vrem cu adevarat sa protejam femeile si copiii, trebuie sa facem schimbari radicale. La fiecare agresor sexual exista alte cateva sute care sunt bine ascunsi de “tacerea” si frica victimelor. Stim ca este greu sa convingem pe cineva sa denunte. Trebuie insa sa luptam pentru educarea copiilor nostri si sa speram ca lucrurile vor fi mai bune. Sa aratam ca lucrurile vor fi mai bune prin oferirea dreptatii celor agresati.
Lucrul trist este ca marea majoritate a agresorilor sexuali lucreaza impecabil. Nu au niciun antecedent. Daca numai unul va fi prins, atunci restul va sti care este greseala. Vor sti exceptia, nu regula. Vor sti ca sansa de a li se intampla chiar lor este foarte mica.
Deci, cand politicienii spun ca “sistemul va rezolva problemele pe care le avem”, intreaba-i ceva si de schimbare. Nu-i lasa sa dezvolte frica si isteria: provoaca-i sa arate realitatea. Provoaca-i sa implementeze cu adevarat schimbarea. Provoaca-i sa faca un lucru bun!
O faci pentru tine, pentru cea mai buna prietena, uneori chiar pentru copilul tau! 
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.