Va aflati in:

Articole / Sanatate

Dreptul gratuit la o a doua opinie medical√£

Publicat: 17.09.2020

Dreptul gratuit la o a doua opinie medical√£
Multe clinici de neurochirurgie, dar și clinici de alte specialit√£ți medicale ofer√£ servicii de second opinion gratuit. Îns√£ înainte de toate, este important s√£ înțelegem ce înseamn√£ a doua opinie medical√£ și când este cazul s√£ obțineți o a doua opinie de la un alt medic specialist.

Dreptul pacientului la o a doua opinie medical√£ este unul extrem de important, iar acesta se aplic√£ nu doar în cazul pacienților cu cancer, ci și pentru cei afectați de boli grave sau mai puțin grave. În esenț√£, a doua opinie medical√£ necesit√£ demersuri suplimentare și o bun√£ coordonare, îns√£ merit√£ efortul. Pentru pacient, un second opinion gratuit ajut√£ în numeroase aspecte ale vieții, începând de la calmarea st√£rilor de anxietate și pân√£ la clarificarea modului în care boala respectiv√£ este tratat√£, mai ales dac√£ pacientul caut√£ s√£ afle o a doua opinie medical√£ la scurt timp dup√£ ce i s-a stabilit diagnosticul.

Care sunt pașii când ceri a doua opinie medical√£
Prin folosirea unui serviciu de second opinion gratuit, pacientul poate trimite c√£tre clinica sau medicul care îl intereseaz√£ dosarul medical și documentele cu informațiile medicale cele mai importante despre boala de care acel pacient sufer√£. De exemplu, în cazul clinicilor de neurochirurgie, pacientul poate trimite rezultatele investigațiilor de tip RMN, angiografii, computer tomografii etc., astfel încât acele investigații s√£ fie v√£zute de un medic specialist care va oferi pacientului o a doua opinie medical√£. Pacientul va primi r√£spunsurile pe email cât mai repede posibil și, în cele mai multe situații, serviciul de second opinion este unul gratuit.
De obicei, pașii pentru trimiterea documentelor medicale – așa-numitului dosar medical – sunt simpli: pacientul trimite informațiile pe email sub form√£ de arhiv√£, .zip sau .rar. ori le poate trimite prin serviciul www.wetransfer.com la adresele de email oferite de clinica respectiv√£.

A doua opinie este extrem de important√£
Medicii neurochirurgi, de exemplu, înțeleg cât de însp√£imânt√£toare poate fi experiența pacientului atunci când afl√£ c√£ are un diagnostic ce necesit√£ o intervenție pe creier. Pacientul poate fi confuz, speriat, nu știe ce are de f√£cut, ori poate s√£ apar√£ chiar un blocaj. De aceea, este bine ca pacientul s√£ obțin√£ o a doua opinie medical√£. Aceasta este o decizie important√£, care nu trebuie neglijat√£, mai ales c√£ în prezent exist√£ multe tehnici și investigații avansate de imagistic√£ medical√£, dar și multe proceduri minim invazive. De aceea, orice pacient ar trebui s√£ fie sf√£tuit s√£ obțin√£ și o a doua opinie medical√£ de la un alt medic neurochirurg.
Procesul de second opinion va avea și multe beneficii:

Al doilea medic va confirma diagnosticul ori va sugera efectuarea unor investigații sau analize suplimentare
Dac√£ vorbim despre neurochirurgie, pacientul trebuie s√£ știe c√£ multe tumori cerebrale și multe boli și patologii neurochirurgicale pot s√£ par√£ similare pe investigațiile imagistice inițiale. De aceea, un diagnostic precis este absolut esențial pentru ca medicul care ofer√£ serviciul de second opinion gratuit s√£ creeze cel mai bun plan de tratament.

Al doilea medic va evalua riscul pacientului
Pentru c√£ diferitele opțiuni de tratament prezint√£ diferite riscuri pentru starea de s√£n√£tate a pacientului, medicul care se va ocupa de a doua opinie medical√£ va ști s√£ evalueze mai în profunzime riscurile pacientului. El va ține cont de vârsta pacientului, de starea sa general√£ de s√£n√£tate, de istoricul medical și de antecedentele medicale ale familiei, atunci când va evalua riscurile pe care acesta le poate avea dac√£ va fi supus unei intervenții chirurgicale la creier.

Al doilea medic va oferi mai multe informații despre opțiunile de tratament
Nu orice medic sau orice spital ori clinic√£ are acces la cele mai avansate tehnologii în materie de neurochirurgie minim invaziv√£. Și nu orice spital sau clinic√£ are medici specialiști antrenați și preg√£tiți pentru a efectua intervenții chirurgicale minim invazive pe creier. De aceea, odat√£ ce pacientul va cere a doua opinie medical√£ gratuit√£, medicul s√£u în acest caz îi va putea sugera alternative minim invazive la operația deschis√£, pe care poate primul medic nu i le poate oferi.
Ținând cont de toate aceste avantaje prezentate mai sus, este bine s√£ mergi la un medic pentru a afla o a doua opinie medical√£, pentru c√£ acest drept este gratuit și este al t√£u.

Referințe bibliografice:

Lidia, Schapira. When Is It Time for a Second Opinion? 3 Mar. 2016, www.cancer.net/blog/2016-03/when-it-time-second-opinion. Accesat la 22 august 2020.
“Need a Second Opinion?” Weill Cornell Brain and Spine Center, 16 Apr. 2020, https://weillcornellbrainandspine.org/need-second-opinion. Accesat la 22 august 2020.
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

3 terapii naturale pentru imbunatirea sanatatii

Viata in mediul urban si stresul cotidian sunt ...

Sanatate

Produsul de baza pentru prepararea blendurilor cu uleiuri esentiale

De ceva timp, aromaterapia capata noi adepti si...

Casa si Gradina

Reamenajarea curtii: 5 recomandari utile

Daca locuiesti la casa si dispui de propria cur...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Machiaj de mireasa 2019 - recomandari de la make-up artisti

Inceputul anului este, de regula, perioada in care afli propunerile care vor fi in tendinte in anul in curs in materie de moda, design si bineinteles machiaj, de la designeri si make-up artisti. Pentru ca nu mai este mult timp pana vom intra in sezonul nuntilor, iar miresele