Va aflati in:

Articole / Sarcina

Iti doresti un copil? Iata analizele si investigatiile medicale recomandate inainte sa ramai insarcinata

Publicat: 12.08.2020

analizele si investigatiile medicale recomandate inainte sa ramai insarcinata
Analizele și investigațiile pe care le faci în timpul sarcinii sunt esențiale pentru sãnãtatea ta și a copilui, dar medicii recomandã sã faci unele teste de screening chiar înainte de a rãmâne însãrcinatã. În acest fel, vei afla din timp dacã ești perfect sãnãtoasã sau dacã este nevoie de rezolvarea anumitor probleme, astfel încât sarcina sã decurgã bine și sã nu ai surprize neplãcute. Evaluarea medicalã înaintea concepției îți crește șansele de a rãmâne însãrcinatã și reduce riscul unei sarcini cu probleme sau a unor anomalii ale fãtului.

Prin urmare, dacã vrei sã devii mamã în curând, trebuie sã adopți un stil de viațã sãnãtos (sã renunți la fumat, la alcool și la alimentele bogate în zahãr și grãsimi) și sã mergi la medic, pentru o evaluare completã a stãrii tale de sãnãtate.

Controlul ginecologic
Pentru început, ți se va face un control ginecologic, care poate fi însoțit de o ecografie vaginalã și de testele obișnuite care se fac în cadrul acestei consultații (Papanicolau, examen de secreție vaginalã, culturã de col). În acest fel, pot fi diagnosticate și tratate eventuale infecții vaginale, care ar putea pune în pericol o sarcinã.
De asemenea, cu ajutorul ecografiei pot fi descoperite chisturi la nivelul ovarelor, fibroame uterine sau anomalii la nivelul colului. Toate aceste probleme ar trebui sã fie tratate sau cel puțin monitorizate atent înainte de apariția unei sarcini.

Analizele de sânge și urinã

Dupã consultul ginecologic, medicul îți va recomanda sã faci și un set complet de analize de sânge și urinã, care pot identifica din timp anumite boli sau un situații speciale, care pot indica o viitoare sarcinã cu risc. Aceste analize vor include:
Test de imunitate pentru rujeolã sau rubeolã (dacã o femeie face aceste boli în timpul sarcinii, copilul va avea malformații
Test de toxomplasmozã
Teste pentru HIV, hepatitã B, herpes
TSH (pentru evaluarea tiroidei)
Teste pentru boli cu transmitere sexualã (sifilis, gonoree, clamidia)
Anemie
Glicemie
Colesterol
Sumar de urinã (aratã dacã rinichii funcționeazã bine și dacã existã o infecție urinarã).

Monitorizarea afecțiunilor existente
Înainte de rãmâne însãrcinatã, trebuie sã discuți cu medicul tãu despre medicamentele pe care le iei pentru tratarea unor boli cronice, în care în care acestea existã. Dacã suferi de diabet, epilepsie sau hipertensiune, sarcina va fi una cu risc și va trebui sã fii monitorizatã mai atent.

Nu renunța la tratament și nu lua suplimente alimentare fãrã recomandarea medicului! În mod normal, înainte de a concepe este indicat sã iei un supliment de acid folic, dar numai medicul este în mãsurã sã-ți recomande doza adecvatã. În funcție de starea ta de sãnãtate, este posibil sã ai nevoie și de alte suplimente.

Dacã ești supraponderalã, medicul îți va recomanda sã ții regim, ca sã ajungi la o greutate normalã. Acest lucru este foarte important, pentru cã obezitatea înseamnã sarcinã cu risc și crește posibilitatea unei nașteri premature sau poate duce la alte probleme de sãnãtate. Astfel, ți se va recomanda sã urmezi o dietã echilibratã și sã faci mișcare.

Dacã vei ține cont de toate aceste aspecte și vei urma întocmai recomandãrile medicului tãu, sarcina va decurge fãrã probleme și nu vei avea motive de îngrijorare.
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sarcina

Nasterea prematura

Una dintre temerile cele mai mari ale femeilor ...

Sarcina

Sfaturi pentru lauze

Minunea s-a petrecut: bebe a venit pe lume, est...

Celebs & Style

Kristen Stewart si Kat Von D: Gemenele din rochiile Derek Lam

O rochie care sa fie serioasa eleganta in acel...

Regim si Diete

7 reguli pentru a slabi sanatos

Toata lumea vrea sa slabeasca, este un lucru st...

Regim si Diete

16 sfaturi ca sa nu it strici dieta in week-end

In timpul saptamanii este cum este, dar in week...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce sa porti la cununia civila? Ghid util pentru o viitoare mireasa

Urmeaza sa oficializezi relatia si te gandesti cu nerabdare la nunta, cel mai frumos eveniment din viata unei femei? Inseamna ca ai luat in calcul atat tinuta pentru cununia civila, cat si cea pentru ceremonia religioasa...