Va aflati in:

Articole / Sarcina

Regimul alimentar in sarcina

Publicat: 14.08.2006

ce trebuie sa manance o gravida, ce nu trebuie sa manance o femeie insarcinata, Regimul alimentar in sarcina


Se stie ca este bine sa urmam o dieta sanatoasa, echilibrata. Daca esti insarcinata, cu atat mai mult trebuie sa fii atenta la ce mananci. Acum nu este vorba doar despre tine, ci si de bebelusul care creste in tine. Ce vei consuma ii va afecta dezvoltarea! eLady.ro iti da sfaturi pentru un regim alimentar corect!
 
Regimul alimentar in sarcina: Mancarea sanatoasa
Acum ca esti insarcinata trebuie sa mananci bine – nu numai pentru sanatatea ta, ci si pentru a bebelusului. Anumite alimente iti vor ajuta bebelusul sa se dezvolte corect. In plus, vei avea nevoie de mai multe proteine, vitamine si minerae (cum ar fi acidul folic si fierul) si calorii (pentru energie) in timpul sarcinii. Daca alimentatia ta nu a fost prea consistenta, lucrurile trebuie sa se schimbe!
Aminteste-ti: a manca mai bine nu inseamna a manca mai mult. Multe femei au nevoie de aproximativ 300 calorii mai mult pe zi atunci cand sunt insarcinate (in general un total de 1800 – 2200 calorii pe zi) pentru a-si pastra o greutate sanatoasa pe parcursul sarcinii.
Evita alimentele care nu sunt pasteurizate sau care sunt neprelucrate
Poate ca vei vrea sa consumi lapte nepasteurizat sau branza. Ori carne de pui slab prajita. Te sfatuim sa te mai gandesti inainte de a face acest lucru, deoarece alimentele de mai sus pot contine bacterii care afecteaza bebelusul. Aminteste-ti ca si el “mananca” tot ce mananci tu.
Incearca sa inlocuiesti aceste alimente cu alegeri sanatoase cum ar fi laptele degresat, suc de fructe natural sau apa cu lamaine.
Un supliment cu vitamine si minerale poate asigura indeplinirea tuturor nevoilor nutritionale ale unei femei insarcinate. Femeile vegetariene, cele care au diabet sau anemie sau cele care au nascut copii cu greutate mica ar trebui sa ia suplimente.
Riscul cafeinei si alcoolului
Este bine sa eviti consumul alcoolului. Consumarea bauturilor alcoolice in timpul sarcinii poate crea defecte fizice, dizabilitati sau probleme emotionale la copil. De asemenea, cafeina ar trebui si ea inlaturata pe cat de mult posibil, pentru ca la nastere copilul ar putea avea o greutate prea mica. Alte pericole: pierderea sarcinii si sindromul mortii copilului.
Doar ocazional
Nu trebuie sa renunti la tot ce iti placea doar pentru ca esti insarcinata. Dar alimentele procesate, snacks-urile si deserturile pline de zahar ar trebui evitate. In primul rand, gandeste-te la o gustare formata dintr-o banana decat dintr-o inghetata, sau la un fruct in locul unui compot de piersici cumparat din comert (de obicei sub forma de conserva). Nu te invinui daca mananci si o prajitura din cand in cand. Bucura-te de fiecare bucatica!
 
Regimul alimentar in sarcina: Valoarea nutritiva a alimentelor
Consumul unei varietati mari de alimente te va asigura ca ai destule calorii pentru tine si pentru copil. De cate calorii ai nevoie intr-o zi? Ei bine, depinde de varsta, greutate, inaltime si nivelul de activitate fizica. Atunci cand esti insarcinata, trebuie sa consumi cu aproximativ 300 de calorii mai mult pe zi. Poate pare mult, insa doua bucati de pizza cu branza contin 300 de calorii! In functie de greutate si daca ai mai nascut vreodata se vor modifica nevoile dietetice.
Consumarea alimentelor sanatoase in timpul sarcinii ajuta fatul sa se dezvolte. Mancarea buna asigurata mamicilor si dieta adecvata micsoreaza riscul pierderii sarcinii sau a nasterii premature, precum si riscul de imbolnavire al bebelusului. De fapt, conform unui studiu facut recent la Universitatea din California, femeile care consuma multe fructe, legume si proteine micsoreaza riscul aparitiei leucemiei.
 
Regimul alimentar in sarcina: Cheia este varietatea
Din pacate, de multe ori oamenii se gandesc ca a manca sanatos este plictisitor. Insa nu tin cont ca a manca sanatos nu inseamna a te priva de anumite alimente! Poti sa serversti o prajitura dupa cina, nu e nicio problema – ideea e sa nu mananci zece. Toate alimentele pot fi incluse intr-o alimentatie sanatoasa atat timp cat sunt consumate moderat.
Metodele de a consuma mancare sanatoasa sunt usoare – include multa verdeata, fructe si legume in dieta zilnica. De asemenea, alege alimente care nu sunt procesate prea mult. Cauta in supermarket produsele pe a caror eticheta scrie “fara grasime”, “continut scazut de grasime” sau “continut scazut de calorii”. Nu uita nici de etichetele de nutritie!
Ideal ar fi sa incerci sa imparti mesele. Ia mese mici si gustari mai multe in timpul zilei in locul a trei mese mari. Aminteste-ti, ce consumi este mai important decat cat consumi (desi ar trebui sa fii cat de cat atenta si la calorii). De asemenea, cauta alimente bogate in proteine, fier si calciu, necesare dezvoltarii bebelusului.
Citeste si Alimentatia zilnica a gravidei

 
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.