Va aflati in:

Articole / Societate

Cum sa nu fii neam prost cand mergi in vizita

Publicat: 20.04.2016

Cum sa nu fii neam prost cand mergi in vizita
Se apropie Pastele si, implicit, perioada vizitelor la rude si prieteni. Primim oaspeti sau mergem in vizita, la o cafea, la un picnic, la masa de Paste, la un gratar, de Craciun, aniversari sau chiar intr-o duminica. Cu prietenii sau cu rudele  mai mult sau mai putin apropiate. Chiar intre prieteni si chiar intre rude (si mai ales cu oameni pe care nu ii cunoastem prea bine) ar trebui sa respectam niste reguli de bun-simt. Pentru ca la asta se reduce totul, indiferent ca esti gazda sau invitat: la bun-simt si la cei 7 ani de-acasa.
Regulile acestea le-am invatat de la bunica si de la mama mea. La mamaie sunau ca niste decrete, la mama ca niste povete explicate, ca sa le si inteleg rostul.
Cele de mai jos sunt rezultatul experientei atat ca musafir, cat si ca gazda. Eu asa procedez. Poate ar fi bine sa citesti si tu.

Scopul si durata vizitei"
Nu, nu e o gluma. Functie de tipul vizitei, si durata acesteia variaza. Daca mergi la o cafea la niste prieteni gandeste-te cat anume ati fi stat impreuna daca acea cafea ar fi fost bauta in oras, la o cafenea sau la o terasa. Asa ca in vizita stai cam tot atat cat ai fi stat daca erati in oras.
La petrecerile cu gratar de exemplu, nu te duci cand deja se aseaza in farfurie si pleci imediat dupa, pentru ca nu mergi la restaurant. Nici nu stai pana cand le vezi pe gazde ca le pica ochii de somn pentru ca deja este ora siestei sau s-a facut miezul noptii. Sa fii gazda e o treaba obositoare, nu e usor, asa ca ia-ti catrafusele si pleaca acasa dupa ce ai multumit pentru tot si dupa ce spui ca te-ai simtit perfect.
Pe scurt, cum zicea bunica mea, ai grija ca atunci cand mergi in vizita sa nu ti se lipeasca scaunul de fund!

Cand mergi in vizita nu sta impaiata pe scaun!
Vorba bunicii cu lipitul scaunului de fund mai are si un alt sens. La petrecerile de lunga durata, cu multi invitati, ofera-te sa ajuti gazdele. Gazdele nu sunt chelnerii de la restaurant obligati sa iti puna farfuria sub nas, sa iti schimbe farfuria, tacamurile si sa iti toarne in pahar cand le ceri. Este de prost-gust sa stai teapana ca regina Angliei la masa si sa astepti sau sa ceri sa fii servita. Mai ales cand este vorba de o petrecere cu multi invitati, ofera-te sa ajuti. Intreaba cum ai putea face asta, fara a fi insistenta si fara a da impresia ca le faci o mare favoare ca iti oferi ajutorul. Nu lua insa nici fraiele in mana apucandu-te sa scormonesti de capul tau prin dulapurile si frigiderul gazdei ca sa aduci ceva ceea ce crezi tu ca ar mai trebui, decat daca gazdele te roaga in mod expres sa faci acest lucru. Chiar daca ai mai fost la ei acasa, chiar daca stii unde sunt paharele, farfuriile, bautura, nu fa asta fara sa intrebi. Nu uita ca gazdele sunt la ele acasa, nu tu!

Masa la prieteni sau la rude nu inseamna ca e rost sa te imbuibi, ca tot e gratis
Stiu ca sunt destui carora nu o sa le pice bine ceea ce spun, insa nu, faptul ca ai fost invitat la o masa intre prieteni sau intre rude nu inseamna ca nu trebuie sa mananci cu o saptamana inainte de vizita si nici o saptamana dupa! Si mamaie si mama insistau mereu ca inainte de a merge intr-o vizita, chiar intr-una care implica statul la masa, sa mancam ceva. Mamaie chiar spunea „in vizita nu pleci cu burta goala”. Poate ca mancarea de acolo nu va fi pe gustul tau, poate ca masa va fi pusa mai tarziu. Si mai ales pentru ca nu e frumos sa bagi in tine ca un harciog, cu ambele maini, cand te duci la altii la masa. O masa intre prieteni si intre rude are in primul rand scopul de a petrece timpul impreuna, mancarea e un bonus, nu tot rostul in sine al vizitei. Si indiferent cat de bune ar fi mancarurile gazdei, asta nu inseamna ca trebuie sa bagi in tine cate doua portii din fiecare fel. Daca nu te deranjeaza gandul ca ai putea fi considerata nehalita, gandeste-te atunci la silueta ta! Si nu, faptul ca lauzi mancarurile ca sa iti acoperi lacomia nu e cea mai buna idee. N-o fi gazda un Einstein, dar crede-ma ca atunci cand iti pui a patra portie de salata de boef, friptura sau sarmale, indiferent de cat de mult s-ar bucura la inceput ca mancarurile ei  iti plac, o sa ramana putin deconcertata si ingrijorata pentru ca respectivul fel sa nu ajunga si pentru restul invitatilor. Pentru ca orice gazda cu bun-simt calculeaza cantitatea de mancare pusa la masa incat sa ajunga numarului de invitati plus inca ceva pe deasupra, dar in nici un caz nu se gandeste ca trebuie sa imbuibe un stol de lacuste!
Si in nici un caz sub pretextul ca mancarea a fost foarte buna sau nu ai apucat sa gusti un fel de mancare, NU ceri resturile de la masa la pachet, pentru acasa, ca ai bagat tu de seama ca a ramas multa! E jenant si de prost-gust. Poate vei primi, dar pretul va fi parerea foarte proasta a gazdei despre tine. Este cu totul altceva daca gazda iti ofera mancare la pachet, atunci multumesti frumos si ii spui ca apreciezi gestul.

Nu te apuca sa dai sfaturi si verdicte privind prepararea mancarurilor aflate pe masa
Poti sa fii chef cu douaj` de stele Michelin, cand esti in vizita nu te apuci sa comentezi asupra calitatii bucatelor. Punct. Poate ca, intr-adevar, tu gatesti mai bine decat gazda, dar sa te trezesti spunand lucruri de genul „mie imi iese mai buna salata de boef”, „eu i-as mai fi pus asta si ailalta”, „ eu nu fac si nu am mai mancat mancarea asta, dar eu i-as mai fi pus niste ceapa si niste vin”  in timp ce ai gura plina din a doua portie ceruta in mod expres, sunt dovezi de crasa proasta-crestere. Gazda si mancarurile ei sunt protagonistii, nu tu!
Si indiferent cat de mult vrei sa iesi in evidenta cu abilitatile tale gastronomice si sa fii in centrul atentiei, nu vei reusi decat sa o faci pe gazda sa se simta prost si sa se enerveze.
Chiar daca nu iti place mancarea, nu manci, dar in nici un caz nu te apuci sa critici. Daca iti place, spune-i, cere-i reteta, apreciaza calitatea cu voce tare, fara insa a exagera si a fi deranjanta.
Trebuie sa ai grija si cum bei. Chiar daca gazda a pus sticla de apa de 2 litri la gura ca sa bea, tu nu faci la fel. La fel si cu bauturile alcoolice: nu iei sticla de cognac sau de vin si galgai din ea chiar daca tu crezi ca nu te vede nimeni. Iti pui in pahar.  Daca nu ai pahar, ceri unul frumos sau intrebi de unde ai putea lua. Da, stiu, sa fii civilizat e un lucru greu pentru unii, dar se presupune ca suntem oameni educati.

„In vizita nu te duci cu mana-n fund!”
Aceasta era o alta porunca din decalogul bunicii. Cu mana in fund te duci doar la pomana. Vrei sa fii catalogata drept pomanagioaica? Pentru ca indiferent cat de instarite ar fi gazdele, nu e frumos ca la o masa, o petrecere, intr-o vizita sa te aduci doar pe tine, chiar daca te consideri o valoare inestimabila. Codul bunelor-maniere spune ca trebuie sa ai cel putin o sticla de bautura pentru gazda barbat si un buchet de flori pentru doamna. Daca e vorba de o masa de sarbatoare sau un eveniment special dar care nu implica, totusi, cadouri, prajiturile, torturile sau placintele intra si ele obligatoriu pe lista. Intreaba gazda cati invitati vor fi si ia cu tine o cantitate care sa implice o portie pentru fiecare invitat plus inca ceva. Cu atat mai mult daca  la petrecere vor fi si copii! Nu vrei sa declansezi o tragede care implica lacrimi si tipete pentru o prajiturica!
Daca te pricepi la bucatarit, fa chiar tu prajitura, tortul sau placinta. Va fi cu siguranta mai apreciata decat una cumparata, dar daca nu ai timp sa pregatesti tu darul comestibil, nu e nici o problema, si luat din comert va fi bine-primit si considerat un gest foarte elegant si de bun-simt.

Nu iti lua copiii cu tine la o petrecere de oameni mari"
Cei mici adora sa stea printre adulti la petrecerile oamenilor mari, insa ei sunt copii si tu esti adult. Nu e ok ca cei mici sa stea printre aldultii care petrec si care mai scot cate un porumbel nu tocmai ortodox pe gura dupa cateva paharele.
Daca gazda ti-a spus ca e o petrecere de adulti, nu ii fa surprize. Poate nici nu a pregatit mancare potrivita copiilor, poate printre invitati sunt cateva guri mai slobode, poate petrecerea tine pana la ore tarzii in noapte, ore la care cei mici ar trebui de mult sa viseze la zane, printese, cavaleri si eroi neinfricati.
Daca gazda ti-a spus clar ca petrecerea este destinata exclusiv adultilor,sa nu iti treaca prin cap sa incerci sa o convingi ca trebuie sa iti aduci copiii, pentru ca de mila, de sila poate va accepta, insa cu siguranta nu va fi incantata si ii vei strica petrecerea.
Daca nu ti-a spus nimic despre prezenta sau absenta copiilor la petrecere, dar tu stii ca printre ceilalti invitati sunt familii cu copii, intreaba!
Daca nu ai cu cine ii lasa pe cei mici, stai acasa.
Daca tu esti gazda si organizezi o petrecere, la fel esti obligata sa ii informezi pe invitati daca la petrecere vor fi prezenti si copiii si daca ei isi pot aduce odraslele sau nu.

Reguli de buna-cuviinta pentru petrecerile „la comun”
Mesele „la comun” sunt un lucru obisnuit si pot genera niste petreceri foarte reusite. Gratare, mese festive de Paste, de Craciun, picnicuri sunt tot motive de petrecere a timpului liber impreuna cu familia, prietenii, rudele, colegii de serviciu. Ca sa fie totul perfect, organizarea din timp este cea mai buna solutie. Pentru gratare cea mai simpla rezolvare este mersul la cumparaturi impreuna si impartirea cheltuielilor pentru procurarea alimentelor si a bauturii in functie de numarul de participanti.
Si da, copiii peste 5 ani intra si ei la socoteala, chiar daca la capitolul „jumate de bilet” si mai ales in cazul in care mancarea pentru ei implica cheltuieli suplimentare, pentru ca aia mici nu mananca si nu beau orice.
Daca vrei ca pe masa sa fie ceva ceea ce nu place celorlalti participanti la petrecerea la comun, este de datoria ta sa platesti intergral pentru acele produse si elegant sa iei macar de gustat si pentru ceilalti. Nu le baga pe gat celorlalti preferintele (sau chiar mofturile) tale, pentru ca este posibil ca nu toti sa aiba buget alocat pentru asa ceva si nu e frumos sa ii faci sa se simta prost, exclusi sau inferiori financiar tie.

Cand esti invitat undeva, nu iti aduci si tribul, prietenii si neamurile adiacente cu tine!
O alta regula de baza este ca atunci cand esti invitata undeva sa nu te apuci sa vii cu alte „cadouri”, gen mama, tata, sora, cunoscuti, prieteni sau rude. Gazda, dupa cum am spus, isi face niste socoteli privind numarul de invitati. Poate ca tie iti sunt dragi persoanele pe care vrei sa le iei cu tine, dar poate ca gazdei nu. Sau poate ca nici nu ii cunoaste. Daca esti in vizita si te suna cineva, nu te apuca sa inviti si acea persoana si pe cunoscutii ei. Mai ales nu fa asta fara sa intrebi gazda! Sa iti chemi prietenii  la o petrecere la care ai fost invitata doar tu si perechea ta e un „no, no, no” desavarsit. Iar sa faci asta cand esti la o petrecere „la comun” in ideea ca ai dat bani pentru mancare este mojicie.
Ai contribuit pentru mancarea si bautura ta, ceilalti nu au nici o obligatie sa suporte si distractia amicilor tai.
In ceea ce priveste gazdele care isi ofera casa pentru petreceri la comun, este un gest frumos din partea lor ca la  incheierea petrecerii sa imparta restul de mancare care ar putea ramane intre participanti. Iar participantii au obligatia sa ajute la stransul mesei si la spalatul vaselor, pentru ca in mod sigur, nici lor nu le-ar placea sa le ramana casa ca dupa bombardament dupa ce au fost ele gazdele unei petreceri la comun.
Regula se aplica si atunci cand esti invitata la orice tip de petrecere. Gazda va aprecia foarte mult ajutorul oferit.
Acestea fiind spuse, petrecere frumoasa!
Text: Diana (ma puteti urmari si pe facebook) 
Nota (4 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Celebs & Style

Halle Berry va lansa o linie de lenjerie intima

Actrita Halle Berry va lansa in 2015 in magazi...

Horoscop

Horoscop 2015 zodia Taur

Horoscop 2015 TaurAnul 2015 pentru TaurHoroscop...

Horoscop

Horoscop 2015 zodia Scorpion

Horoscop 2015 ScorpionAnul 2015 pentru Scorpion...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...