Va aflati in:

Articole / Societate

Numele de familie dupa desfacerea casatoriei si drepturile sotilor divortati

Publicat: 03.07.2012

Numele de familie dupa desfacerea casatoriei, drepturile sotilor divortati, DIVORT, drepturi dupa divort


Cele mai importante efecte ale divortului in ceea ce priveste raporturile nepatrimoniale dintre soti, precizate in noul Cod civil vizeaza numele de familie dupa desfacerea casatoriei si drepturile sotului divortat.

Potrivit art. 383 din noul Cod civil, la defacerea casatoriei prin divort, fostii soti au urmatoarele alternative in ceea ce priveste numele de familie:
- pot conveni ca sotul care a purtat in timpul casatoriei numele de familie al celuilalt sot sa poarte acest nume si dupa divort, instanta luand act de aceasta invoiala prin hotararea de divort;
- in lipsa unei invoieli intre soti, instanta poate incuviinta, pentru motive temeinice, cererea sotului, care a purtat in timpul casatoriei numele de familie al celuilalt sot, de a purta acest nume si dupa divort.

Temeinicia motivelor invocate se apreciaza de catre instanta de judecata investita cu solutionarea divortului. in general, se considera ca reprezinta motiv temeinic pentru admiterea cererii existenta unui interes legitim, care ar putea fi vatamat prin schimbarea numelui.
In lipsa invoielii sotilor sau, dupa caz, a incuviintarii date de instanta, fiecare dintre fostii soti va purta numele anterior casatoriei.

Nici sotii, prin conventia lor, si nici instanta nu va putea incuviinta ca sotul care a purtat in timpul casatoriei numele de familie al celuilalt sa poarte, dupa desfacerea casatoriei, atat numele, cat si numele sau de familie dinaintea casatoriei.

Numele se poate pastra, pentru motive temeinice, cand persoana in cauza a folosit in exercitarea profesiei numele pe care doreste sa il obtina facand dovada cu privire la aceasta, precum si asupra faptului ca este cunoscuta in societate sub acest nume.

In ceea ce priveste drepturile sotului divortat, art.384 din noul Cod civil specifica, de asemenea, ca divortul este considerat pronuntat impotriva sotului din a carui culpa exclusiva s-a desfacut casatoria.
Astfel sotul impotriva caruia a fost pronuntat divortul pierde drepturile pe care legea sau conventiile incheiate anterior cu tertii le atribuie acestuia. Precizam insa, ca aceste drepturi nu sunt pierdute in cazul culpei comune sau a divortului prin acordul sotilor.

Un alt efect al divortului cu privire la raporturile nepatrimoniale dintre soti ce trebuie adus in discutie se refera la capacitatea de exercitiu dobandita de femeia minora prin casatorie; aceasta capacitate se pastreaza chiar daca la data divortului ea nu implinise varsta de 18 ani.
Pe de alta parte insa, efectele privitoare la obligatia de sprijin moral, de fidelitate, precum si cea de a locui impreuna, inceteaza odata cu desfacerea casatoriei.

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de Avocatura Coltuc
www.coltuc.ro
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Societate

Respectul este o strada cu doua sensuri

Sa incheiem pentru totdeauna dictatura ignorant...

Celebs & Style

Zooey Deschanel a divortat de Ben Gibbard

Zooey Deschanel a depus actele de divort cu Be...

Casa si Gradina

Curatenie de Revelion: Ghidul de la A la Z al unei case curate

Orice persoana isi doreste sa aiba o casa curat...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...