Va aflati in:

Articole / Bebelusi si Copii

Comunicarea dintre parinte si copil

Publicat: 16.05.2011


Comunicarea dintre parinte si copil
Daca copii se simt iubiti ei devin mai receptivi la sfaturile parintilor in toate privintele, mesajele parintilor ajung mult mai usor la ei.
Cea mai importanta parte in acest proces este comunicarea, deoarece copii sunt ca buretii absorbind tot ceea ce facem si ce spunem.
Cum putem spune copilului nostru ca il iubim?
In primul rind ar trebui sa tinem seama de un vechi proverb care spune ca "vorba dulce mult aduce". Astfel, in loc sa il criticam cu intentia de a-l incuraja sa faca lucrurile mai bine, putem sa ii dam de inteles ca indiferent ce s-a intimplat, el este in ordine desi ceea ce a facut nu este. (Uite s-a spart mingea pentru ca te-ai jucat aproape de trandafiri. Cu siguranta asta va costa ceva bani pusculita ta. Si mie mi s-a intimplat cind eram ca tine. Hai sa scoatem mingea din gradina.)
Acest lucru nu va minimaliza respectul de sine al copilui si il va face sa vada ca doar ceea ce a facut este gresit si nu el, in ansamblul lui
Un mod incorect de a transmite ar putea fi ceva de genul "intotdeauna esti neatent si nu asculti ce spun eu. Uite acum ai spart si mingea".
Cuvintele de lauda ii incurajeaza pe copii si ii fac sa se simta apreciati.
Este important sa transmitem copiilor ca ii iubim pentru ca sunt ceea ce sunt si nu pentru altceva
Cind ne acceptam neconditionat copiii, renuntam la orice tendinta de a le schimba firea, de a-i schimba si a-i transforma in ceea ce vrem noi sa fie.
A le arata ca ne pasa inseamna a le spune ca ii iubim, a-i imbratisa, a-i mingiia efectiv.
Ei au nevoie sa ne manifestam afectiunea fata de ei permanent si nu doar cu portia atunci cind "merita premiati".
Daca sunt protejati si inconjurati de caldura, de dragostea si acceptarea de care au nevoie, copii invata sa se iubeasca pe ei insisi si vor poseda forta interioara necesara pentru a-si urmari scopurile si a intra in contact cu cei din jur.
Ei vor creste constienti ca merita iubire si vor fi capabili totodata sa daruiasca si sa primeasca dragoste adica sa aiba relatii pline de iubire.
Atitudinea critica permanenta va orienta copilul sa vada mai curind ceea ce este rau si nu ce este bun, ducind in final la intoleranta si avind repercursiuni grave asupra lui.
De exemplu, pentru un copil la virsta abecedarului, permanenta critica il va face pe copil sa fie intolerant cu el atunci cind va fi notat cu un bine si nu cu foarte bine, facindu-l sa isi spuna despre el ca nu este bun ca nu merita nimic.
O alta modalitate de educare, din pacate destul de frecventa in societatea contemporana, este agresivitatea.
Plecam de la violenta in familie si exemplele ar putea continua cu ce se intimpla la nivel mondial .
Ca sa nu mai vorbim de intermediul televiziunii si al internetului unde copii sunt expusi la mii de ore de violenta.
O asemenea atmosfera de ostilitate face copii sa se simta vulnerabili si unii dintre ei sa reactioneze cu duritate, mereu pusi pe cearta, iar altii sa fie atit de speriati incit sunt gata sa evite orice fel de confruntari.
Ceea ce vad in familie din punct de vedere al agresivitatii ii poate invata pe copii ca viata este o permanenta disputa si ca nu vor fi tratati corect daca pentru ceea ce vor sa obtina nu vor avea o disputa, daca nu va fi o lupta.


Psiholog Liliana Puchea
Psihoterapie, Consiliere psihologica
Telefon: 0722. 207 .760

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Bebelusi si Copii

Copiii si animalele de casa

Legatura dintre copii si animale este atat de p...

Bebelusi si Copii

Aparitia dintisorilor la bebelusi

Aparitia primului dintisor constituie motiv de ...

Celebs & Style

Tom Cruise lucreaza la Top Gun 2!

Chiar este nevoie de o continuare la Top Gun...

Sanatate

Fumatul, dependenta de nicotina

Fiecare adolescent stă la un moment dat &i...

Sanatate

Sindromul Ekbom, sindromul picioarelor nelinistite

Sindromul Ekbom, cunoscut si ca sindromul picio...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cele mai ciudate 10 superstitii legate de inelul de logodna si de cererea in casatorie

Nunta este evenimentul in jurul caruia circula tot felul de suprstitii, care mai de care mai ciudate sau mai amuzante. Stiai oare ca exista o multime de superstitii legate si de inelul de logodna, sau chiar de cererea in casatorie? Verifica lista de mai jos si vezi care sunt cele mai ciudate dintre ele!