Va aflati in:

Articole / Bebelusi si Copii

Cum se disciplineaza un copilul cu varsta intre 1 si 3 ani

Publicat: 04.10.2019

Cum se disciplineaza un copilul cu varsta intre 1 si 3 ani
Disciplinarea copilului tau ar trebui sa fie un efort continuu, nu doar ceva ce faci doar atunci cand copilul tau nu se comporta frumos.

Iata cateva dintre lucrurile pe care ar trebui sa le faci atunci cand iti disciplinezi copilul:
- Invata-l care sunt standardele de comportamente gresite si care sunt cele acceptabile.
- Corecteaza un comportament nedorit, incurajeaza-le pe cele dezirabile
- Impune-i limite in ceea ce poate face si ce nu
- Ofera o structura continua in viata lui. Tine-l la curent cu regulile care ii fac viata previzibila si nu coplesitoare.
- Fereste-l de pericole
- Fa-l sa invete sa se disciplineze singur pe masura ce creste.
Citeste si ce nu trebuie sa faci atunci cand iti disciplinezi copilul de-1-3 ani care ii vor face mai mult rau.

Disciplinarea adecvata in functie de varsta copilului

Iata mai jos. cateva abordari generale pentru disciplinarea copilului tau, in functie de varsta.

Disciplinarea copilului in varsta de 1 an
Copilul tau de la 1 an pana la 18 luni nu are prea mult control asupra raspunsului sau personal din cauza lobilor frontali inca nedezvoltati ai creierului. Lobul frontal al creierului, printre alte functii, este responsabil pentru anumite aspecte ale emotiilor copilului tau. Copilul tau in aceasta etapa va experimenta emotii extreme. El va plange si va actiona cand va fi coplesit, obosit, speriat, va dori ceva, este bolnav sau are nevoie doar de o schimbare de scutece.

Principalul lucru pe care trebuie sa ti-l amintesti la reactiile copilulio tau este sa ai rabdare. Daca pare ca doreste ceva, trebuie sa iti dai seama repede ce este. Deseori, distragerea este cea mai buna strategie de a face fata cand copilul tau actioneaza sau se comporta "gresit”.

Disciplinarea copilului in varsta de 2 ani
Copilul tau de 2 ani nu poate gandi inca logic, iar gandirea lui nu este atat de sofisticata pentru a prezice consecintele comportamentului sau. Abia  acum incepe sa inteleaga si sa foloseasca limbajul. El poate urmari indicatii simple, dar uita uneori in mijlocul actiunii ceea ce incearca sa faca. El are un prag scazut de rezistenta la frustrare si poate fi linistit pentru o scurta perioada de timp, arata agresivitate si are un control al impulsurilor scazut. El este capabil sa invete sa nu faca anumite lucruri daca sunt asociate cu rezultate negative, cum ar fi o mustrare sau o pedeapsa. De asemenea, el incepe sa incerce sa preia controlul asupra unor aspecte ale vietii sale si incepe sa dea ordine.

La aceasta varsta, deoarece copilul tau inca nu intelege prea bine logica si ratiunea, este mai bine sa ii distragi atentia sau sa folosesti umorul atunci cand copilul tau vrea sa faca ceva ce nu trebuie. Elimina obiectele pe care nu vrei ca el sa le atinga. Spune-i „nu” delicat cand incepe sa faca lucruri pe care nu vrei sa le faca. Da-i raspunsuri puternice si negative numai la un comportament care are consecinte grave, cum ar fi atingerea sobei sau alergarea brusca in strada. Repeta-i regulile de mai multe ori. Ignora  cu desavarisre comportamente nedorite, cum ar fi plansul si crizele, daca este vorba despre ceva neimportant.

Disciplinarea copilului in varsta de 3 ani
La varsta de 3 ani, copilul tau devine mai capabil sa-si comunice nevoile si dorintele. Desi abilitatile sale de limbaj sunt mai bune, gandirea lui logica nu este inca dezvoltata. El isi poate aminti reguli simple, dar le va ignora adesea ca sa isi urmeze impulsurile. Aceasta este varsta la care invata prin repetare, de aceea iubeste rutinele familiale si asculta aceleasi cantece si povesti de sute de ori.

Pentru a-ti disciplina copilul in varsta de 3 ani, repeta regulile mereu si fa-l si pe copil sa le repete dupa tine. Acesta este un moment extrem de important in care trebuie sa fii consecventa. Daca spui ca nu, nu fii tentata sa iti schimbi raspunsul pentru ca incepe sa se tanguiasca sau pentru ca face o criza. Continua sa tii departe de el obiectele periculoase si alte ispite, mai degraba decat sa-l sperii de ele. Daca a fost agresiv sau sau a facut ceva daunator, scoate-l din situatia respectiva in cateva minute. Daca nu sta linistit de unul singur, tineti-l fara a vorbi sau a face contact vizual. Daca devine furios din cauza efortului tau de a-l disciplina, nu-l consola pana nu se calmeaza.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Fitness

8 exercitii pentru picioare superbe

Se apropie vara si vrei neaparat sa fii in form...

Fitness

Cea mai buna bicicleta de fitness pentru acasa

Bicicleta eliptică aduce beneficii inconte...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.