“Avem doua moduri de gandire intr-un singur creier. Partea dreapta (intuitiva) si cea stanga (intelectuala). Ambele proceseaza informatia in moduri diferite. Joaca unui copil face partea dreapta sa genereze idei creative, in timp ce partea stanga le corecteaza. Lasa-ti partea dreapta sa creeze si urmeaza “glasul” celei stangi pentru a corecta!” Uzo Onukwugha. A scrie inseamna a gandi, iar a gandi - a medita (atunci cand nu gandesti cu adevarat). Acest lucru se datoreaza faptului ca gandesti cu partea intuitiva. Cu alte cuvinte, randurile ar trebui sa “curga” fara ca scriitorul sa riposteze. Partea rationala interfereaza insa cu aceste randuri care trec spre mana si mai apoi spre stilou. Pentru a trece peste aceasta bariera trebuie sa mentii deschis canalul de comunicare dintre inima si minte. Si poti fi creativa apasand butonasul “inspiratie” (realizata de meditatie si vizualizare). Cand faci asta, copilul din tine va incepe sa scrie asa cum iti doresti tu.
Greseala pe care o fac toti scriitorii aflati la inceput de drum este aceea ca incearca sa preia controlul asupra copilului creator din ei. Atunci cand iti lasi mintea sa zboare, creativitatea o urmeaza in mod natural. Este o lege a naturii care te va scoate din haos. Nu poti scrie ceva concret dintr-odata, chiar daca esti un scriitor cu experienta. Pentru a evita rigiditatea trebuie sa te intorci la originalitate (mintea intuitiva). Deci scriitorii buni rescriu ceea ce a simtit copilul din ei.
Copilul “nebun” este o metafora folosita pentru partea intuitiva a creierului drept, responsabila de creativitate si productivitate. Ea este responsabila de toate ideile inovatoare, de scrisul creativ, de imaginatie, de relatarea povestilor si de arta – ca sa numim cateva dintre atributiile ei. Copilul “nebun” are un oponent numit creierul stang. E ca si cum nimic din ceea ce ar scrie copilul “nebun” nu are sens pentru creierul stang.
Fotografiile ajuta procesul de invatare
Partea stanga a creierului, criticul, reactioneaza pentru a se opune oricarui lucru nebunesc pe care il face copilul. Este vorba despre citit, scris, aritmetica si analiza, care depind de inteligenta mai mult decat de dorinta si care ne ghideaza viata. Este ca si cum creierul stang verifica si echilibreaza toate actiunile copilului. Deci aceasta parte rationala este “editorul” a tot ceea ce copilul scrie.
Copilul gandeste in timp holografic si nu are idee despre orientarea spatiala. Acest geniu care creeaza (pentru ca exista unul in fiecare copil) vede fotografia mare. Vede si inceputul si sfarsitul, la fel ca un jucator de sah care vede toate aspectele tablei. Pe partea cealalta a creierului vede detaliile fine. Este ca si cum ai fi prea aproape de copac si din aceasta cauza nu poti vedea padurea. Componentele sale sunt ancorate in timp liniar: trecut, prezent si viitor.
Atunci cand copiii mici erau testati (la varsta de 2 ani), ei au prezentat un grad mare de gandire abstracta si imaginatie creativa (in 85% dintre cazuri). Cand s-a repetat testul (la varsta de 7 ani), dupa ce copiii au inceput scoala, numai 15% dintre ei isi mentinusera gandirea abstracta si imaginatia.
Acest test a aratat ca functionarea creierului, care este influentata de sistemul scolar si de tendintele societatii, tinde sa inhibe creativitatea copilului. Si acestea se datoreaza accentuarii importantei cititului, scrisului si aritmeticii (care sunt invatate in sistemul scolar).
Chiar si atunci, copiii nu pot invata fara fotografii. Este normal, pentru ca mintea lor poate gandi numai in poze in aceasta faza. Aceasta parte a noastra este “apelata” in timpul procesului creativ de scriere.
Cum sa dezvolti creativitatea copilului
Trebuie sa iti dezvolti creativitatea inainte de a deveni adult. Fara impresii nu exista expresii. Este ca si cum ai folosi un computer vechi. Pentru a se dezvolta corect, copilul trebuie sa caute, sa descopere, sa se intrebe si sa observe. Poate face asta prin indicarea ideei care trebuie gandita. Solutiile vor aparea in timp limitat.
“A dezvolta” inseamna si arta si inginerie. In arta incepi lucrul prin pregatirea panzei. In inginerie trebuie sa pui putina apa unei pompe pentru a vedea daca functioneaza. De ce? Pentru ca este vorba despre presiune. Aceasi lucru se aplica si creativitatii. Trebuie sa iti provoci imaginatia prin creierul drept.
Psihologii cred ca fara partea care se gandeste la joaca, cea dreapta, nu exista scris creativ. Din creierul drept vin toate ideile si alternativele. De exemplu, unora le ia mult timp pentru a gasi un titlu (pentru o carte, pentru un articol). Dar ideile le au deja stabilite. Mai tarziu, creierul stang poate “anunta” intentia de a dezvolta o anumita idee.
Deci creativitatea este joaca unui copil, in timp ce concentrarea este joaca adultului. Creativitatea este raspunsul unor varietati, in vreme ce concentrarea are ca punct central un singur lucru. In orice caz, avem nevoie de intregul creier pentru un scris efectiv. Dar mai intai sa lasam copilul sa scrie. Aminteste-ti ca a crea nu inseamna a obtine bani pana cand nu treci prin procesul de slefuire, impachetare si prezentare a ideilor tale lumii reale. Altfel, gandurile tale se vor risipi ca un fum.