Va aflati in:

Articole / Calatorii si Vacante

Acropole

Publicat: 18.05.2007

acropole, akropolis, grecia, atena, athenaIlustrand civilizatia, miturile si credintele care au inflorit in Grecia de-a lungul unei perioade mai mari de 1.000 de ani.
Acropole este situl arheologic al celor mai mari opere ale artei grecesti clasice; Parthenonul, Propylaea, Erechtheum si templul zeitei Athena Victorioasa (Nike) sunt percepute de toata lumea drept o mostenire care apartine universalitatii.

Acropole, "Orasul Inalt’, "Stanca Sacra
Acropolis-ul atenian este bine-cunoscut drept "Acropole" ("Orasul Inalt’, "Stanca Sacra) nu numai in Grecia, ci si in intreaga lume.
Desi mai exista aproape inca 20 de alte asezari care poarta numele de Acropole in vechea Ellada, Acropolele ateniene sunt singurele care nu au nevoie de precizarea exacta a locatiei sitului.
Si, de aceea, existenta unui muzeu cu acelasi nume este de la sine justificata.

Muzeul Acropole
Muzeul Acropole este unul dintre cele mai importante din lume, de vreme ce adaposteste o colectie unica de capodopere din epoca veche elena, dar si din cea clasica, capodopere care se gaseau pe stancile considerate sacre ale vechii citadele elene. In muzeul Acropole se gasesc sculpturi votive dar si ansambluri arhitectonice care au decorat Acropolele in timpurile lor de glorie din perioada veche si din cea clasica. In Muzeul Acropole se mai patreaza insa si vase, obiecte de bronz si basoreliefuri, desi multe dintre obiecte au intrat in patrimoniul Muzeului National de Arheologie al Greciei contemporane. Se simte insa acut lipsa prezentei sculpturilor luate pe nedrept de catre Lordul Elgin in secolul al XIX-lea si expuse acum la British Museum. Nici pana in zilele noastre acestea nu s-au intors acolo unde le este locul de drept si cu toate demersurile facute de autoritatile elene, Marea Britanie refuza inapoierea sculpturilor...

Cel mai mare si mai frumos sanctuar al Greciei
Cel mai mare si mai frumos sanctuar al anticei Atena, dedicat zeitei patroane a metropolei, domina orasului modern. Cele mai celebrate mituri ale Greciei antice, festivalurile religioase, cultele inceputurilor si cele mai importante evenimente care au marcat istoria orasului Atena sunt legate intr-un fel sau altul de Acropole.
Monumentele de pe Acropole par legate organic si armonic de asezarea urbana moderna. Grecii au stiut sa isi pretuiasca mostenirea si nici o piatra nu s-a miscat de la locul ei. Mai mult, vizitatorilor li se interzice sa isi ia "amintire" vreo pietricica din situl arheologic deschis vizitatorilor. Pentru ca, Acropolis, din secolul al V-lea I.H. Este cea mai curata reflectie a splendorii, puterii si bogatiei vechilor greci din Epoca de Aur a lui Periklis si a Aspasiei.
Daca veti ajunge vreodata in Atena, nu ezitati sa vizitati Acropole. Intrarea in situl arheologic costa in jur de 15 euro, insa ce rost ar avea sa vedeti Grecia fara sa calcati pe pietrele pe care au umblat cele mai stralucite minti ale Greciei antice?

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Calatorii si Vacante

Vacanta in Grecia? Insula Rhodos!

Vremea a inceput sa se incalzeasca, lenea se fa...

Calatorii si Vacante

China: Atractii turistice

Daca nu ai calatorit niciodata in China atunci ...

Celebs & Style

Prigoana vs Bahmu: Si totusi exista iubire...

O fi de vina primavara sau pur si simplu acest...

Fitness

Exercitii de fitness pentru silueta

Fitball-ul este un ajutor de nadejde in lupta c...

Fitness

Fitness pentru un sex mai bun

Avand in vedere faptul ca exercitiile cardio-va...

Articole importante
In forum despre Calatorii si Vacante
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cele mai ciudate 10 superstitii legate de inelul de logodna si de cererea in casatorie

Nunta este evenimentul in jurul caruia circula tot felul de suprstitii, care mai de care mai ciudate sau mai amuzante. Stiai oare ca exista o multime de superstitii legate si de inelul de logodna, sau chiar de cererea in casatorie? Verifica lista de mai jos si vezi care sunt cele mai ciudate dintre ele!