Va aflati in:

Articole / Calatorii si Vacante

Cairo

Publicat: 02.04.2007

piramide egipt egipteniCele doua fire ale istoriei Egiptului se ingemaneaza chiar mai jos de Delta, unde se intinde de-a lungul Nilului, pana la piramide, cel mai mare oras al lumii islamice - Cairo.
Pe strazile din Cairo va va fi imposibil sa nu va „molipsiti“ de vitalitatea oamenilor, in special a comerciantilor, parca rupti din timpurile medievale, care, printr-un miracol inca nedeslusit, coabiteaza cu influenta moderna, cosmopolita, a marilor afaceristi arabi, africani si europeni.
Cairo a ramas cel mai mare oras din Africa si Orientul Mijlociu inca de cand mongolii au ocupat Bagdadul, in 1258.

Intrucat Egiptul a fost premiul suprem al tuturor marilor cuceritori ai lumii, de la Alexandru cel Mare pana la Rommel, Cairo este considerat si astazi un centru de influenta in lumea araba. Totodata, Ulema (Consiliul Inteleptilor Musulmani - n.r.) din Al-Azhar, o moschee veche de aproape o mie de ani, a ramas pana in zilele noastre cea mai importanta autoritate religioasa a milioanelor de suniti, din Jakarta pana in Birmingham.
Cele doua nume-simbol ale capitalei, Masr si Al-Qahira, sunt mereu prezente in mintea egiptenilor, avand ca reprezentari piramidele din Giza si Marea Moschee a lui Mahomed Ali - cel care a modernizat Egiptul islamic. Intre cei doi piloni ai culturii egiptene se intinde capitala imensa, de culoarea nisipului si a cenusii, un organism urias care, in felul sau unic, imbina mlastinile medievale cu cartierele de lux, comerciantii ambulanti cu magazinele pavate cu marmura, carutele trase de asini cu limuzinele si, mai ales, piosenia cu „gloata care exagereaza totul in numele lui Allah“ (Jan Morris).

Cairo
Incepand din secolul al XIX-lea, Cairo a devenit un centru al turismului mondial, pe masura ce oamenii din toate colturile lumii s-au ingramadit sa vada monumentele Egiptului Antic. Legile impotriva exportului acestor comori au facut insa ca Muzeul Egiptean din Cairo sa ramana singurul loc din lume unde pot fi admirate cele mai multe „marturii“ ale vechii culturi egiptene. Acolo pot fi gasite peste 100.000 de piese a caror valoare este inestimabila. Este nevoie de cel putin doua sau trei zile pentru a vizita acest colos de cultura. Daca insa nu veti avea suficient timp la dispozitie, nu trebuie sa pierdeti ocazia de a vedea comorile faraonului-copil Tutankamon.
Cea mai veche parte a orasului este cea de pe malul de est al Nilului. Apoi orasul se extinde treptat spre vest, noile cladiri fiind construite dupa modelul celor din Paris de catre Ismail Magnificul, la jumatatea secolului al XIX-lea. Exista, de asemenea, mai multe poduri care fac legatura intre insulele Gezira si Roda, unde se afla locuintele celor mai multi dintre politicienii egipteni.
La aproximativ 18 kilometri sud fata de centrul modern al capitalei Cairo se gasesc ramasitele oraselor antice Memphis si Saqqara. Pe platoul Giza, in desert, unde inca se mai pot observa ruinele necropolei Memphis, se afla trei piramide imense, inclusiv Marea Piramida din Giza, care ascunde mormantul lui Keops. Ea este ultima dintre „cele sapte minuni ale lumii“ care a reusit sa supravietuiasca de-a lungul timpului.

Nu trebuie sa pierdeti din vedere suburbia Heliopolis. Aceasta oaza in desert a fost realizata special pentru oficialii europeni care vizitau Egiptul la inceputul secolului al XX-lea. In prezent, zona este locuita doar de egiptenii „cu dare de mana“. Acolo puteti vizita Basilica, o versiune in miniatura a celebrei Aya Sofia, din Istanbul, si mausoleul Ibrahim Laqqany.

societatea egipteana excusriicairo preturiRestaurante si cluburi in Cairo
Nu se poate sa vizitati Cairo fara sa intrati intr-unul dintre restaurantele orasului, pentru a va infrupta din bunatatile traditionale egiptene. Unul dintre localurile care ofera clientilor mancare traditionala este Al-Haty. Decorul este tipic egiptean, iar preturile nu sunt deloc piperate. Din meniu nu lipsesc kebabul, preparatele din peste, mezze penne arabe si friptura de miel.
Puteti incerca si restaurantul oriental Arabesque, unde bucataria franceza si cea levantina isi etaleaza cele mai apetisante produse. Localul gazduieste si o galerie de arta.
Daca preferati meniurile occidentale, nu va sfiiti sa intrati in restaurantul La Chesa. Desi preturile sunt un pic piperate, calitatea produselor merita fiecare ban in plus.
In cazul in care sunteti dornici de distractii nocturne, barul Le Disco si clubul hotelului Meridien Heliopolis, de cinci stele, va stau la dispozitie. Preturile sunt, bineinteles, pe masura elegantei celor doua localuri.

Cand veti porni in cautarea suvenirurilor pentru cei care va asteapta acasa, puteti merge in Piata Wikalat al-Bulah, din cartierul Bulaq. Acolo veti gasi cele mai bune matasuri si stofe, la preturi convenabile. Nu trebuie sa pierdeti din vedere Institutul pentru Papirus „Dr. Ragab“ - unul dintre putinele locuri din lume unde puteti cumpara papirusuri scrise de mana si chiar ii puteti vedea pe artistii graficieni creandu-le.

Magazinul „Secretul parfumurilor“, care se afla in apropierea hotelului Radwan, este unul dintre cele mai relaxante locuri unde se pot face cumparaturi. De acolo puteti cumpara cele mai fine parfumuri in sticlute unicat, facute de mana. Cele mai ieftine sunt realizate din sticla, in timp ce acelea un pic mai scumpe sunt facute din pirex, fiind mult mai grele si mai rezistente.

Daca veti vizita Cairo in timpul sarbatorilor, bucurati-va alaturi de egiptenii Bisericii Copte - institutia religioasa a ortodocsilor din Egipt - de magia Craciunului, celebrat pe 7 decembrie. Totodata, in a noua luna a calendarului musulman, in Egipt se sarbatoreste Ramadanul - perioada dedicata momentului in care profetul Mahomed a primit revelatia Coranului. Perioada pelerinajului la Mecca debuteaza imediat dupa aceea cu Eid al-Fitr. Nu trebuie uitata Ziua Revolutiei, care se sarbatoreste pe 23 iulie, marcand independenta Egiptului, obtinuta in 1952.


Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Calatorii si Vacante

Locatii de vis pentru strainii care viziteaza Romania

Romania ascunde pe meleagurie sale multe locuri...

Calatorii si Vacante

Cum sa economisesti bani in vacanta

Economia poate fi la un pas de a-si reveni, dar...

Celebs & Style

Zoe Saldana e cu Bradley Cooper

Zoe Saldana s-a cuplat cu unul dintre cei mai h...

Sarcina

Consumul de cafea in sarcina

Ultimele cercetari (ale caror rezultate ai fost...

Sarcina

Aportul suplimentar de calciu in timpul sarcinii si al alaptarii

Sarcina este un eveniment unic in viata fiecare...

Articole importante
In forum despre Calatorii si Vacante
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...