Va aflati in:

Articole / Cariera

Tipuri de lider

Publicat: 04.06.2008

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta atat angajatorii cat si angajatii este cea a liderilor. Cine ii alege? Cum ii alege? Este mai bine sa fie de partea lucratorilor sau de partea angajatorilor? Liderul ocupa o pozitie superioara in cadrul unei institutii, firme, organizatii, pentru ca poate sa capteze si sa orienteze nevoile angajatilor. El ocupa un statut din care impune subordonatilor sai reguli si norme.
Exista doua feluri de lider: formal si informal. Liderul formal poate sa nu fie acceptat de grup, tocmai din cauza "distantei" pe care o are fata de membrii, motiv pentru care nu le intelege cererile si nevoile. Liderul informal este cel care ii poate asculta, indruma si intelege, indiferent de problema. De obicei, liderul este cel care poate determina, prin stilul propriu, nivelul de performanta, satisfactie si coeziune dintr-un grup.

Tipuri de lideri

Liderul autocratic (tiranul) este cel care decide singur, dicteaza, nu se refera decat la sine si nu la grup, da ordine, dar nu participa la munca. Este cel care impune reguli intr-o maniera care este resimtita ca nedreapta. El reprezinta autoritatea in ipostaza dura, virulenta si dificil de acceptat. De obicei, din cauza faptului ca nu accepta  individualitatea persoanei, liderul autocratic suprima creativitatea si obliga grupul sa se plafoneze.
Liderul democratic (patriarhul) explica, anima grupul, participa, se considera parte componenta. Asigura o conducere resimtita ca justa, intelegatoare, buna, care confera un sentiment de protectie si securitate. Legea impusa este dreapta, puternica si usor de acceptat.  Liderul democratic sustine relatiile interpersonale, creativitatea si obtine astfel un randament bun al echipei.
Liderul neimplicat (dezinteresat) reprezinta o autoritate slaba, absenta, retrasa, care nu ajunge sa coaguleze efortul colectiv. Este o situatie asemanatoarea "preaplinului" autoritar autocratic. Performanta si nivelul de satisfactie sunt scazute si genereaza tensiuni in interiorul echipei.
Stilurile de conducere nu se regasesc in stare "pura", data fiind imposibilitatea de conduita uniforma a liderilor. Acestia influenteaza in mod direct randamentul subordonatilor si desi liderul democratic pare cel mai potrivit, in unele situatii atat  liderul autocratic, cat si cel dezinteresat, sunt mai productivi.

Un articol de Andreea Mihailescu
Nota (2 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Cariera

Cum iti poate schimba viata meseria de model de videochat

Toata lumea vrea sa fie fericita, dar oare cat...

Cariera

TOP 6 meserii platite foarte bine in Romania

Te trezesti gandindu-te din ce in ce mai des ca...

Cultura

Cafeaua in Kenya

Cand a ajuns cafeaua in Kenya in secolul XX, t...

Cultura

Traditii si obiceiuri de Mucenici

In fiecare an, de Mucenici, se face curat in c...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...