Va aflati in:

Articole / Cariera

Tipuri de lider

Publicat: 04.06.2008

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta atat angajatorii cat si angajatii este cea a liderilor. Cine ii alege? Cum ii alege? Este mai bine sa fie de partea lucratorilor sau de partea angajatorilor? Liderul ocupa o pozitie superioara in cadrul unei institutii, firme, organizatii, pentru ca poate sa capteze si sa orienteze nevoile angajatilor. El ocupa un statut din care impune subordonatilor sai reguli si norme.
Exista doua feluri de lider: formal si informal. Liderul formal poate sa nu fie acceptat de grup, tocmai din cauza "distantei" pe care o are fata de membrii, motiv pentru care nu le intelege cererile si nevoile. Liderul informal este cel care ii poate asculta, indruma si intelege, indiferent de problema. De obicei, liderul este cel care poate determina, prin stilul propriu, nivelul de performanta, satisfactie si coeziune dintr-un grup.

Tipuri de lideri

Liderul autocratic (tiranul) este cel care decide singur, dicteaza, nu se refera decat la sine si nu la grup, da ordine, dar nu participa la munca. Este cel care impune reguli intr-o maniera care este resimtita ca nedreapta. El reprezinta autoritatea in ipostaza dura, virulenta si dificil de acceptat. De obicei, din cauza faptului ca nu accepta  individualitatea persoanei, liderul autocratic suprima creativitatea si obliga grupul sa se plafoneze.
Liderul democratic (patriarhul) explica, anima grupul, participa, se considera parte componenta. Asigura o conducere resimtita ca justa, intelegatoare, buna, care confera un sentiment de protectie si securitate. Legea impusa este dreapta, puternica si usor de acceptat.  Liderul democratic sustine relatiile interpersonale, creativitatea si obtine astfel un randament bun al echipei.
Liderul neimplicat (dezinteresat) reprezinta o autoritate slaba, absenta, retrasa, care nu ajunge sa coaguleze efortul colectiv. Este o situatie asemanatoarea "preaplinului" autoritar autocratic. Performanta si nivelul de satisfactie sunt scazute si genereaza tensiuni in interiorul echipei.
Stilurile de conducere nu se regasesc in stare "pura", data fiind imposibilitatea de conduita uniforma a liderilor. Acestia influenteaza in mod direct randamentul subordonatilor si desi liderul democratic pare cel mai potrivit, in unele situatii atat  liderul autocratic, cat si cel dezinteresat, sunt mai productivi.

Un articol de Andreea Mihailescu
Nota (2 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Cariera

Beneficiile unei table magnetice in scoli si birouri

Placile de scris magnetice sunt versatile, usor...

Cariera

Cum sa iti faci o firma

Actele necesare pentru o infiintare de societat...

Celebs & Style

Cameron Diaz a facut o noua cucerire

Frumoasa actrita Cameron Diaz nu se linisteste...

Povesti

Un Paste minunat cu vecinii

Ex-ul meu mi-a reprosat in ultimii 3 din cei 15...

Povesti

Cu ce va servim, domnu`? Un pensat, va rog!

Cand era bunica fata, parosenia la un barbat e...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara