Va aflati in:

Articole / Casa si Gradina

10 legume si fructe pe care le poti creste in balcon

Publicat: 09.06.2020

10 legume și fructe pe care le poți crește în balcon
Deși creșterea plantelor în mediul lor natural poate fi un vis pentru oricare dintre noi, nu toți suntem atât de norocoși încât sã ne permitem sã locuim la o casã care are și curte. Însã aceasta nu este neapãrat o veste proastã, pentru cã întreținerea unei grãdini poate fi consumatoare de timp și energie, pe care nu le mai regãsim, dupã opt ore petrecute într-un birou. Compromisul la care putem ajunge, pentru a ne putea bucura de rodul plantelor, cu o cheltuialã minimã de resurse, este unul la îndemâna tuturor.  

Despre cum îți amenajezi o grãdinã în balcon, în câțiva metri pãtrați, dar și despre modul în care putem organiza totul, astfel încât sã mai rãmânã suficient spațiu și pentru o mãsuțã de cafea, îți vom explica în rândurile ce urmeazã.

Ce plante poți crește cu minim efort?
În general, ierburile care joacã rol de condimente pe care le folosim pentru a da arome speciale mâncãrurilor noastre preferate sunt cel mai ușor de crescut. Busuiocul, oregano, coriandrul sau rozmarinul sunt câteva dintre ele. Mergând mai departe, poți amenaja o micã grãdinã în ghivece. Depoziteazã-le pe etajere pe toate și pãstreazã spațiul cât mai aerisit, cât sã ajungã lumina soarelui la toate plantele. Iatã ce ai putea planta în balcon:
• Roșii                   • Castraveți
• Ardei kapia         • Dovlecei
• Broccoli              • Țelinã
• Spanac               • Salatã
• Kale                    • Ridichi
E bine sã știi cã plantele aromatice au nevoie de cel puțin patru ore de soare pe zi pentru a se dezvolta în ritm normal, așa cã ai face bine sã poziționezi ghivecele în cea mai luminoasã parte a balconului. Dacã nu-ți rãmâne suficient loc pentru toate plantele pe care ți-ai propus sã le crești, poți pune glastrele cu plante aromatice și în interiorul bucãtãriei, lãsând suficient loc pentru alte ghivece de dimensiuni mai mari pentru balcon.
PONT: Înainte sã plantezi efectiv semințele pentru legumele sau fructele pe care te pregãtești sã le crești în balcon, lasã-le pentru o perioadã în interiorul casei, în ghivece mici, speciale pentru însãmânțare, ca mai apoi sã le transferi în glastre de mãrimi obișnuite. Șansele ca plantele sã se „prindã” sunt mult mai mari astfel.
 
Mãsoarã câtã luminã ajunge pe balcon
Dacã ai balconul orientat cãtre est, e bine sã știi cã plantele pe care le crești acolo se vor putea bucura de soare doar în prima parte a zilei, deci locul este unul ideal pentru a crește fructe și legume. Dacã, însã, orientarea sa este spre vest, plantele vor avea acces la raze doar dupã-amiazã, deci ar fi mai indicat sã optezi pentru cele care preferã mai degrabã locurile cu semiumbrã. Poți mãsura, propriu-zis, suprafața pe care soarele ajunge nestingherit, pentru a vedea care este locul perfect pentru așezarea ghivecelor.
 
Decide cât timp poți dedica acestei activitãți
Grãdinãritul, chiar și atunci când îl faci în balcon, îți va ocupa destul timp, pentru cã plantele au nevoie nu doar de însãmânțare, ci și de apã și fertilizatori speciali, în funcție de specia din care fac parte. De pildã, dacã balconul tãu este orientat cãtre sud, înseamnã cã soarele va ajunge pe tot parcursul zilei la plantele tale, ba chiar cãldura ar fi în exces, ceea ce înseamnã cã va trebui sã uzi unele plante chiar și de douã ori pe zi. Ești dispus sã faci asta?
PONT
: Începe cu mai puține plante, de la care îți poți extinde, ușor-ușor, grãdina din balcon, în funcție de disponibilitatea ta de a o îngriji.
 
Și nu uita cã și plantele au nevoie de iubire ca sã poatã crește cât mai mari și mai frumoase!
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Casa si Gradina

Cum se scot petele de cerneala de pe mobilierul din lemn

Petele de cerneala sunt printre cele mai difici...

Casa si Gradina

Cum sa va pregatiti pentru renovarea bucatariei

Cand aveti planuri de renovare a bucatariei, es...

Celebs & Style

A murit Mircea Albulescu

Mircea Albulescu a murit astăzi, 8 Aprilie...

Celebs & Style

Mihaela Radulescu este un troll

Pentru prima data de cand a inceput circul medi...

Celebs & Style

Robert Pattinson, imaginea Dior

Robert Pattinson, iubitul actor de cinema brit...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Machiaj de mireasa 2019 - recomandari de la make-up artisti

Inceputul anului este, de regula, perioada in care afli propunerile care vor fi in tendinte in anul in curs in materie de moda, design si bineinteles machiaj, de la designeri si make-up artisti. Pentru ca nu mai este mult timp pana vom intra in sezonul nuntilor, iar miresele