Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Bucatarie greceasca: Plaki

Publicat: 01.04.2006

mancare greceasca plaki, retete grecesti, plachie de peste greceasca, retete cu peste, retete simple


Pentru prepararea acestei retete grecesti aveti nevoie de 1 kg de peste curatat, feliat. Pentru ca Grecia este o tara maritima, retetele traditionale se prepara numai cu peste de mare si nu de apa dulce.
Atentie cand curatati pestele, acesta nu se tine in apa in timpul eviscerarii.
In general intestinele se scot "pe uscat:, iar daca are pestele are solzi, acestia se indeparteaza si de-abia dupa ce intestinele au fost scoase si solzii indepartati pestele se clateste foarte repede cu apa rece.
Trebuie sa stiti ca in general peste se curata dupa aceasta metoda, pentru ca daca este tinut mult timp in apa isi pierde gustul.
Cel putin asa zic pescarii cu state vechi in meserie si trebuie ca ei stiu cel mai bine cum se prepara pestele.

Ingrediente
- 1kg de peste curatat si taiat felii
-1/2 kg ceapa
-1 paharel de vin alb demi-sec
-1 paharel de apa
-1 ceasca suc de rosii concentrat sau 400 g rosii proaspete feliate
-1 lingura de patrunjel verde proaspat tocat
-1 lingura pesmet

Mod de preparare
Prajiti ceapa taiata julien in ulei (este de preferat uleiul de masline), si rumeniti-o-o putin, pana isi schimba culoarea si devine aurie. Adaugati paharelul de vin alb cu vinul alb, potriviti de sare si piperati si lasati sa fiarba. Dupa cateva minute adaugati si feliile de peste.
Cind pestele este gata (pestele se gateste intr-un timp foarte scurt) si ceapa este fiarta, adaugati feliile de rosii proaspete sau sucul de rosii diluat cu paharul de apa.
Presarati cu patrunjelul taiat si cu pesmet.
Acoperiti si lasati sa fiarba la foc foarte mic pentru o jumatate de ora.
Se aseaza pestele pe un platou si se toarna sosul pe deasupra. Se adauga (daca doriti) cubulete de branza feta, cateva masline, un ardei gras verde taiat felii, castravete, se presara patrunjelul tocat si se orneaza cu o felie de lamaie.

Acest fel de mancare de peste se serveste un vin alb demi-sec, foarte bine racit.

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Supa-crema de broccoli, conopida si dovlecel

Toata lumea cunoaste efectul benefic pe care il...

Gastronomie

Greseli pe care sa le eviti cand iti pregatesti pizza la tine acasa

Pizza este una dintre mancarurile iubite de apr...

Celebs & Style

Prigoana vs Bahmu: Si totusi exista iubire...

O fi de vina primavara sau pur si simplu acest...

Povesti

Barbati care seamana cu tatii nostri

Decembrie 1999Am o senzatie de deja-vu de cate ...

Povesti

Mama. Loc de munca: Centura

De ani de zile o văd pe centura Bucure5...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara