Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Reteta austriaca de Tiroler Gröstl

Publicat: 28.09.2016

Reteta austriaca de Tiroler Gröstl,Reteta austriaca de Tiroler Gröstl, Tiroler Gröstl, retete austriece, retete tiroleze, retete de toamna, retete de iarna, retete cu sunca, retete cu cartofi, retete consistente, bucataria austriaca


Cunoscut sub numele de Gröstl tirolez, acest fel de mancare de baza, facut din sunca, ceapa si cartofi este o reteta autentica din Alpi si are un gust minunat cand este servit cu un ou prajit.
Tiroler Gröstl este una dintre mancarurile consistente favorite si foarte apreciate din regiunea de schi si drumetii din Tirol. In mod traditional, acesta este un mod delicios si satisfacator de reutilizare a resturilor de cartofi fierti si de sunca ramase nemancate sau uitate prin frigider. Combinat cu o tigaie separata de Kaiserschmarrn (Clatite rupte), Gröstl-ul tirolez constituie un pranz delicios si foarte consistent, tocmai bun in zilele reci in care faci mult efort fizic.

Reteta de Tiroler Gröstl: Ingrediente
- 1 ½ linguri de ulei de floarea-soarelui sau orice alt ulei vegetal
- 400 gr sunca (bacon) afumata sau sunca fiarta
- 1 ceapa, taiata in bucati
- 500 gr cartofi fierti, taiati in bucati mici
- 1 lingurita de seminte de chimen
- 1 ½ lingurita boia de ardei iute, dulce (daca nu puteti gasi iute sau va place mai putin picant, folositi boia de ardei dulce amestecat cu putin praf de ardei iute)
- o legatura de patrunjel verde, taiat grosier
 
Reteta de Tiroler Gröstl: Cum se face
Se incalzeste uleiul intr-o tigaie mare, apoi se prajesc impreuna sunca si ceapa, timp de 10 minute, pana cand sunca se face aurie.
Se scot sunca si ceapa din tigaie, se pun pe o farfurie si se pun in tigaie bucatelele de cartofi fierti, care se prajesc timp de 10 minute au chiar mai mult, pana se fac si ei aurii.
Se adauga chimenul si boiaua de ardei, se asezoneaza bine cu sare si piper, apoi se prajeste tot timp de un minut, amestecand pentru a se elibera aromele.
Se pun inapoi in tigaie baconul si ceapa, se amesteca si apoi se adauga patrunjelul tocat grosier.
Tiroler Gröstl se serveste fierbinte, traditional direct in tigaie, si - pentru un gust cu adevarat autentic - cu un ou prajit deasupra.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Cum sa topesti mai repede untul pentru prajituri?

Untul este un ingredient cheie pentru multe des...

Gastronomie

Cea mai simpla reteta de prajitura cu dovleac

Iti plac prajiturile cu dovleac? Daca da, avem ...

Celebs & Style

Kristen Stewart si Kat Von D: Gemenele din rochiile Derek Lam

O rochie care sa fie serioasa eleganta in acel...

Cultura

John Fowles: Colectionarul

Aparuta in 1963, Colectionarul, cartea scriitor...

Cultura

Razboiul sfarsitului lumii

Mario Vargas Llosa:  Razboiul sfarsitului ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...