Ciorba de vitel
Publicat: 09.11.2009

Ingrediente pentru ciorba de vitel
- 1,5 kg carne de vitel (piept cu os feliat, il gasesti la magazine sau poti cere macelarului sa ti-l felieze in bucati de cam 10 cm lungime. Fii atenta si cumpara numai carne care are o culoare rozalie, nu rosu intens, pentru a te asigura ca pui in oala vitel fraged si nu o vaca batrana!
- oase de vitel (cam 1 kg)
- 1 ceapa mare
- 1 morcov mare
- radacina de telina (cam 250 grame)
- 1 pastarnac mare
- ardei gras, kapia, verde, galben, de care ai (cam 2 bucati)
- doua, trei rosii
- doua linguri de pasta de rosii nesarata si fara amidon in ea
- leustean si patrunjel verde
- 1 canita de bors (sau zeama de lamaie proaspat stoarsa)
- 2 cuburi de concentrat de vita
- sare
- smantana (optional)
- ardei iute proaspat sau murat (optional)
Cum se face ciorba din cap de piept de vitel
Speli carnea si oasele de vitel ca sa te asiguri ca nu raman bucati de os sfarmat. Iei o oala mare de 5 litri si pui apa rece in ea cat asa acopere bine carneturile. O pui pe foc si cand incepe sa dea in clocot, aduni spuma formata deasupra cu o spumiera sau sita. Daca scapi momentul, pune jumatate de pahar de apa rece si asteapta sa se reformeze spuma ca sa o aduni.
Intre timp spala si curata zarzavaturile si toaca-le in cuburi (morcovul, ardeiul si ceapa) si betigase (telina si pastarnacul). Nu le amesteca, lasa-le in farfurii separate cu putina apa peste ele sa nu se oxideze. Daca este prima data cand faci ciorba, o sa iti prezentam varianta de reteta "fara riscuri".
Dupa ce ai curatat si legumele, astepti sa se fiarba carnea de vitel in timp ce poti sa faci si altceva (o sa aibe nevoie cam de vreo doua ore) la foc mic spre mediu.
Cand carnea este fiarta bine (o gusti la nevoie, nu trebuie sa fie nici atoasa, nici cauciuc) o scoti frumos cu spumiera intr-un castron, arunci oasele de vita (le folosim numai pentru a da gust ciorbei) si acoperi castronul cu un capac sau o farfurie pentru a ramane calda si a nu-si schimba culoarea.
Transferi zeama ramasa intr-o alta oala si o strecori in acelasi timp. Asa te asiguri ca daca ti-a scapat putina spuma, ciorba ta de vitel o sa ramana clara si frumoasa. Ai grija si nu scutura prea tare oala pentrru ca la fund pot ramine si resturi mai mici si chiar bucati mititele de os. Ce ramane la fund, vreo doua, trei, linguri, arunci!
Pune oala cu zeama strecurata pe foc. Acum e timpul sa pui ceapa, morcovul, telina, pastarnacul la fiert. Adauga si cele doua cuburi de concentrat si lasa sa fiarba ciorba de vitel la foc mic, in voie. Cam dupa 30 de minute pune si ardeiul gras taiat dinainte si rosiile. Inainte de a pune rosiile asigura-te ca ceapa este bine fiarta. Daca nu este fiarta, mai astepti pana sa fie si de-abia apoi pui si tomatele, ca sa nu-ti ramana ceapa glont de tare in ciorbita de vitel!
Dupa ce pui si rosiile taiate mititel, mai lasi sa fiarba vreo 10,15 minute si pui si carnea pe care o ai deja prgatita in castron si adaugi si jumatate din borsul de putina. Daca nu ai bors, poti folosi zeama de la jumatate de lamaie (spala lamaia inainte, pune un fund pe ea, si preseaza usor inainte sa o tai ca sa o poti stoarce mai bine si mai usor. Vezi sa n-o pocnesti!
Pui incet borsul (sau lamaia) si gusti si mai pui si gusti... pana potrivesti ciorba de acreala dupa gustul tau. Daca mai trebuie, ii mai pui si putina sare. O mai lasi sa dea un clocot pentru vreo 5 minute. Tai leusteanul si patrunjelul cat de frumos poti tu si le pui in oala.
Servesti ciorba de vitel in farfurii, presarata cu cateva fire de verdeata tocata (leustean si patrunjel) la sfarsit,cu smantana separat, sa isi puna fiecar emesean dupa pofta inimii si ardei iute si paine, daca ai, neagra si calda.
Si inainte de a-i pofti la ospatare, sa le dai mesenilor si o dusca de tuica sau rachiu, cum faceau bunicii nostri.
Pofta buna!
Sursa: Copyright©eLady.ro - Ciorba de vitel

Comentarii postate (0)
Cele mai citite
Celebs & Style

Kristen Stewart si Kat Von D: Gemenele din rochiile Derek Lam
O rochie care sa fie serioasa eleganta in acel...
Cultura

Cele mai bune carti de citit in vacanta de vara
Vacanta de vara ar trebui sa fie relaxanta si ...
Articole importante
In forum despre Gastronomie
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie
Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails