Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Conserve de iarna si muraturi: Sfaturi

Publicat: 14.09.2009

Conserve de iarna si muraturi: Sfaturi,Conserve pentru iarna, muraturi, Sfaturi, Cum se pun muraturile, Sfaturi practice


Umplerea camarilor cu tot felul de conserve, plante aromatice uscate, muraturi, zacusca si paste de legume a inceput. Si incepem sa cautam printre caietele din bucatarie toate retetele de conserve pentru iarna. Iata mai jos sfaturi culese de eLady.ro de la bunica pentru reusita conservelor. Mmmmm, parca simtim deja gustul conservelor pentru iarna, excelente, ale bunicii.

Conserve de iarna si muraturi: Sfaturi
- Otetul din alcool este cel mai tare si mai acid dintre toate. Utilizarea lui trebuie redusa exclusiv la pregatirea conservelor.
- Salvia este folosita in bucatarie la prepararea salatelor si a conservelor. Datorita calitatilor sale antiseptice, are aplicatii terapeutice si in diabet.
- Ketchupul preparat acasa va avea un gust deosebit daca in compozitie, alaturi de cimbru, se pune si busuioc uscat si faramitat.
- Zacusca prea picanta, din cauza gogosarilor iuti, se „imblanzeste“ daca adaugati 1-2 kg morcovi proaspeti, curatati si dati pe razatoarea mica.
- Patrunjelul nu trebuie pus la uscat pentru iarna pentru ca va avea gust de iarba. Nu e bun decat congelat.
- Gogosarii in otet vor avea un gust minunat daca puneti si zahar in amestecul de otet cu apa si daca in fiecare dintre ei puneti doua-trei rondele de hrean.
- Gogosarii nu se pun la murat intregi, oricat par de frumosi si de sanatosi. Daca unul singur e stricat inauntru, ii va strica si pe ceilalti.
- Nu puneti conservant in conserve! Le strica gustul. Mai bine puneti aspirina pisata deasupra, este la fel de eficienta.
- Varza murata prea tare trebuie „tratata“ cu cinci-sase aspirine pisate si se va opri din fermentatie.
- Morcovii se pastreaza foarte bine peste iarna daca ii puneti unul langa altul intr-un borcan, acoperindu-i cu o strachina de pamant, plina mereu cu apa.
- Conservele pot fi fierte si in cuptor, dar dureaza mai mult: se incalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius, se pun borcanele intr-o cratita sau tava adanca, umpluta cu apa, iar timpul de fierbere se socoteste din momentul in care lichidul din borcan incepe sa clocoteasca (aproximativ o ora).
- Borcanele si capacele trebuie spalate bine si lasate sa se usuce cu gura in jos.
- Muraturile se pastreaza in borcane de sticla sau de plastic de diferite marimi, in functie de cantitatea de legume pusa la murat. In mod traditional, muraturile de iarna se pastrau in butoiase de stejar.
- Borcanele cu compot sau cu alte conserve se fierb invelite in jumatati de ciorapi de matase uzati (partea de deasupra calcaiului).
- Ultimul strat de legume si conservanti se pune astfel incat saramura sa le acopere 2-3 cm, iar pana la marginea de sus a borcanului sa ramana 1,5-2 cm spatiu (in functie de marimea borcanului). Daca saramura se toarna fierbinte, pana la gura borcanului se lasa un spatiu foarte mic, deoarece dupa racire apa scade.
- Saramura se toarna incet in borcanul putin inclinat, ceea ce favorizeaza iesirea aerului din el. Daca se pune fierbinte, sub borcan se asaza lame de cutit.
- Toate operatiunile de pregatire a legumelor pentru a fi puse la murat, a borcanelor si a celorlalte vase si ustensile ajutatoare (linguri, tifon, strecuratoare, cani, greutate, scanduri etc.), asezarea legumelor in borcane, fierberea si turnarea saramurei trebuie facute in aceeasi zi.
- Daca in timpul fermentatiei muraturilor saramura se tulbura, borcanul se tine la soare pana se limpezeste. Dupa acest proces, ele vor fi pastrate intr-un loc racoros. Vasele cu muraturi nu se asaza direct pe pamant, ci pe rafturi sau pe capete de grinda.
- Pentru consum, muraturile se scot din vas cu o lingura de lemn, care nu se intrebuinteaza la gatit. Muraturile scoase si neconsumate nu se pun inapoi.

Cum se pun muraturile. Sfaturi practice
- Pentru a evita inmuierea muraturilor nu folosi niciodata sare iodata, ci normala. Asigura-te ca solutia de saramura contine suficienta sare si otet.
- Ardeii capia copti, maslinele, hamsiile, ardeii umpluti cu branza picanta sunt doar cateva dintre alimentele care se pot conserva in ulei. Tinute intr-o camara racoroasa, pentru a preveni rancezirea, aceste conserve pot oricand servi ca baza pentru o gustare sau ca adaos la prepararea altor feluri de mancare.
- Muraturile prind o culoare urata, fie din cauza sarii iodate, fie din cauza otetului prea inchis la culoare sau a unei cantitati prea mari de condimente. Pentru evitarea oxidarii lor, pentru manevrarea legumelor, condimentelor si a saramurei foloseste doar ustensile din lemn. Ustensilele metalice schimba culoarea legumelor.
- Toate legumele care urmeaza sa fie conservate trebuie foarte bine spalate si curatate si perfect sanatoase.
- Legumele taiate bucati nu trebuie indesate puternic, pentru a evita fermentarea lor.
- Apa in care ai fiert legumele este plina de substante hranitoare (vitamine, minerale) si este ideala pentru umplerea borcanelor.

Nota (4 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Snitele de pui la cuptor

Ne plac snitelele. Mult. Dar au o mare problema...

Gastronomie

4 avantaje ale utilizarii oalei sub presiune

In acest articol, iti spunem secretele alegerii...

Celebs & Style

Premiile OSCAR 2015

Premiile OSCAR 2015: In aceasta noapte va avea ...

Retete de slabire

Reteta de vafe Dukan

Urmatoarea reteta Dukan s-a dovedit a fi cea ma...

Retete de slabire

Cosulete de pui cu parmezan Montignac

Cosuletele mici si elegante de pui umplut cu p...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...