Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Friptura de porc arista

Publicat: 10.01.2012

retete de Craciun, friptura de Revelion, retete speciale petreceri, retete duminica, retete de Valentine`s Day, reteta de friptura de porc arista, friptura toscana de porc, reteta de arista


Inainte de a-ti prezenta reteta prepropriu-zisa, o sa iti spunem povestea acestui fel de mancare toscan deosebit de apreciat de catre toti cei care l-au gustat vreodata si deosebit de usor de preparat!
Retetea de friptura de port arista: Povestea
Cuvantul Arista deriva din cuvantul grecesc „arista”, care inseamna "cea mai buna, excelenta". Potrivit legendei, unor clerici greci care au vizitat Florenta pe la 1430 cu ocazia unui Sinod Ecumenic li s-a pus o friptura de carne de porc in stil toscan si ei au gasit reteta drept άριστα – "arista", cuvant care inseamna „exceptional de bun”. De atunci acest fel de mancare a fost numit asa si tot acesta i-a ramas numele pana in ziua de astazi. Friptura de porc arista este la fel de buna daca se manaca calda sau rece.

Reteta de friptura de porc arista: Ingrediente pentru 6-8 portii

-  1 bucata intreaga de spata de porc de cca 2-3 kg. Daca nu gasesti spata, ia ceafa de porc
-  8-10 catei de usturoi zdrobiti bine
-  2 linguri de salvie uscata
-  1 lingura de cimbru uscat
-  1 lingura de de piper proaspat macinat
-  2 linguri de sare
-  cca 8 linguri de ulei de masline

Reteta de friptura de porc arista: Cum se face
Incalzeste cuptorul la 180 grade Celsius sau la foc mic spre vioi la cuptorul cu gaz. Lasa carnea de porc la temperatura camerei. Amesteca restul ingredientelor si uleiul putin catte putin si freaca-l cu o lingura pana devine ca o pasta groasa. Daca mai este nevoie, mai adauga putin ulei, asa incat sa devina usor de intins.
Cresteaza foarte usor carnea in forma de diamant pe partea superioara (cea care are mai multa grasime).
Unge apoi carnea de porc cu amestecul de condimente si lasa-o la temperatura camerei cel putin 15 minute si cel mult 1 ora. Pregateste o tava suficient de incapatoare pentru a cuprinde bucata de carne, unge-o cu ulei si aseaza riptura de porc toscana arista in ea cu partea mai grasa in sus.
Da friptura italieneasca arista la cuptor pentru 50 de minute sau chiar mai mult, pana este facuta. Reteta de friptura de porc toscana arista este gata atunci cand daca infigi o furnculita in ea, zeama iese clara si nu tulbure (semn ca sangele nu s-a coagulat, deci carnea este inca cruda).
Cand friptura arista este gata, scoate-o din cuptor si lasa-o acoperita sa se odihneasca si sa se aseze circa 10 minute.
Garnitura: Friptura de porc toscana arista se serveste la masa cu garnitura de cartofi si salata dupa inspiratia fiecareia.
Pofta buna!


Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Saksuka

Un fel de mancare originar din Orientul Mijloci...

Gastronomie

Salata de boeuf - salata Olivier: Povestea

Nu e sarbatoare lasata de la Dumnezeu pentru ca...

Celebs & Style

4 secrete de la Cameron Diaz

Frumoasa actrita de 43 de ani este o gurmanda s...

Cultura

"Mananca, roaga-te, iubeste" de Elizabeth Gilbert

Nu am sa stau sa va povestesc aici despre ce es...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cei mai importanti pasi in alegerea rochiei de mireasa

Nunta este unul dintre cele mai importante evenimente din viata unei femei, motiv pentru care totul trebuie sa fie aranjat pana in cele mai mici detalii, astfel incat rezultatul sa ii uimeasca pe invitati. Cel mai mare accent se pune pe rochia de mireasa, asa ca firmele...