Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Cum servesti prajiturile cu cele mai potrivite vinuri?

Publicat: 23.06.2021

Cum servesti prajiturile cu cele mai potrivite vinuri, prajituri si vinuri
Dupa o masa copioasa, se cuvine sa fie servite si niste prajituri pe masura. Iar alaturi de prajituri, ar merge parca si un vin, nu-i asa? Este important ca produsele de cofetarie si vinul sa se potriveasca, pentru ca in functie de acest aspect gusturile se pot combina mai bine si chiar completa, pentru un efect care sa rasfete cu adevarat papilele gustative.

Vinul rosu se combina cu arome puternice
In general, deserturile merg cu vinuri dulci sau semidulci albe sau rose si, poate cel mai mult, cu vinurile spumante: Tamaioasa Romaneasca, Muscat Ottonel sau Busuioaca de Bohotin fiind cateva exemple de vinuri potrivite.
Si vinul rosu se potriveste cu unele deserturi, daca acestea sunt pe baza de ciocolata sau cafea, cum este cazul unor torturi unde aceste ingrediente sunt din plin. De asemenea, un tiramisu se poate consuma alaturi de un vin rosu dulce sau demidulce (Pinot Noir poate fi o buna varianta).
La orice masa este important ca alimentele sa se potriveasca intre ele. La fel se intampla si in cazul prajiturilor. Cu cat au un gust mai bogat in arome, cu atat vor fi insotite de vinuri mai tari, acestea stimuland foarte mult papilele gustative.
Atunci cand se alege un vin pentru desert, se va tine cont si de aciditatea acestuia, care trebuie sa fie in echilibru, astfel un vin cu aciditate ridicata va acompania foarte bine un tort sau o prajitura cu multe fructe.
In plus, un alt criteriu vizeaza cat de dulce este desertul. In functie de acesta se alege vinul care trebuie sa fie si mai dulce.

Prajiturile cu aluat merg de minune cu spumant
In ceea ce priveste cozonacul, pasca si dulciurile din aluat dospit, precum si alte prajituri de casa cu sau fara stafide in compozitie se pot asocia cu vinuri spumante, lejere. Tot cu acest tip de bautura se potrivesc si deserturile light (sorbeturi) sau fructe.
Deserturile pe baza de fructe se combina cel mai bine cu vinurile albe si sampanie, iar explicatia celor de la Art Dessert ar fi ca aciditatea acestora se completeaza, reusind in acest fel sa se sublinieze mai bine aromele.
Un desert cu arome de citrice se serveste alaturi de un Muscat. Si in cazul acelor prajituri la bucata cu vanilie se poate opta pentru un vin alb, sampanie sau spumant. O varianta de luat in calcul ar fi si vinul demisec, in functie de cat de dulci sunt prajiturile.
Pentru a insoti un candybar, este potrivit atat vinul alb, cat si vinul rose. Conditia este ca bautura sa fi fost pusa la rece cu cel putin o ora inainte de a fi fost desfacuta.

Tortul diplomat, millefeuille cu frisca, eclerele cu crema, nuga sau crema de alune se pot asocia cu un vin de Sauternes sau cu un Grechetto Muffato, vinuri specifice pentru desert, care pot sustine grasimea si aroma puternica din aceste produse.

La un restaurant, in cazul in care nu se cunoaste ce vin se potriveste cu desertul, se va intreba chelnerul sau somelierul.

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Supa-crema simpla de dovleac

Exista multe variante de supa-crema de dovleac,...

Gastronomie

Paine rustica de casa cu seminte

Va place painea de casa? Cum ar fi sa o faceti ...

Celebs & Style

Premiile OSCAR 2015

Premiile OSCAR 2015: In aceasta noapte va avea ...

Editorial

Sper sa inveti sa-ti iubesti inima franta

Sper sa inveti sa iti iubesti rupturile din suf...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...