Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Mamaliguta domneasca cu sos de ciuperci, vin, sunca si carnati

Publicat: 11.02.2015

mamaliguta_cu_crna539i_537i_ciuperci_400_01


Mamaliguta domneasca cu sos de ciuperci, vin, sunca si carnati, o adevarata delicatesa care poate fi savurata in aceste ultime zile de iarna! Vedeti ce simplu se pregateste aceasta reteta satioasa, care poate intra lesne in categoria "mancare pentru suflet".

Mamaliguta domneasca cu sos de ciuperci, vin, sunca si carnati: Ingrediente pentru 4 portii
- 100 de grame de hribi uscati,
- 400 de grame de carnati afumati
- 100 de grame de sunca afumata cu cat mai putina grasime
- 5 catei de usturoi,
- 1 legatura de patrunjel,
- 1 cutie de rosii cubulete (sau o cutie de piure de rosii),
 - 100 ml de  vin alb sec (jumatate de pahar),
- 5 linguri de ulei de masline extravirgin
- sare si piper.

Ingrediente  (4 portii) pentru mamaliga domneasca
500 g de malai, 2 litri de apa, 1 lingura de sare, 50 g unt, 100 g de parmezan sau daca gastiti, branza Fontina, taiata in fasii, 100 g de branza de oaie.

Cum se face sosul de ciuperci, vin, sunca si carnati
Spalati ciupercile uscate in jet rapid de apa pentru a elimina impuritatile si praful si apoi puneti-le la inmuiat in apa calduta pentru o ora.
Se spala patrunjelul si se toaca impreuna cu cei 5 catei de usturoi curatati.
Se taie carnatii si afumatura in bucați de aproximativ 3-4 cm si se pun intr-o tigaie la foc mic, fara a  se adauga ulei. Se lasa pe foc pentru 10 minute (verificati daca carnatul este facut, daca nu, mai lasati pe foc pana se gateste cum trebuie), se adauga vinul alb sec si se lasa sa se evapore la foc mare. Se scot carnatii si sunca pe o farfurie.
Se pun in tigaie 4 linguri ulei, jumatate din patrunjelul tocat si din usturoi, ciupercile, scurse și se usuca. Se prajesc usor la foc mediu timp de maxim 3 minute, apoi se adauga rosiile cubulete, carnatii si sunca.
Se lasa pe foc pentru inca 10 minute, apoi se pune restul de patrunjel tocat ramas si usturoiul si se mai lasa pe foc mic pentru inca 5 minute. Se adauga sare dupa gust, (luand in considerare faptul ca si sunca si carnatul au deja sare nu doar o aroma deosebita. Puneti piper dupa gust, amestecati si puneti apoi un capac cratitei.

Cum se face mamaliga domneasca
Puneti la fiert cratita cu apa și sare. Cand apa da in clocot, puneti in ploaie, incet, faina de porumb, amestecand in acelasi sens, pentru a nu se face cocoloase.
Fierbeti timp de aproximativ treizeci de minute, apoi adaugati untul si branzeturile. Lasati sa fiarba in continuare, amestecand mereu, timp de inca zece minute. Cand este aproape gata, mai incalziti putin sosul de de ciuperci, vin, sunca si carnati.
Se rastoarna mamaliga pe un tocator si se pune in centrul sosul de ciuperci si afumaturi. La aceasta mancare se bea un pahar de vin rosu, sec.
Pofta buna!
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Prajitura cu cirese, visine, martipan si ciocolata

O prajitura de vara care se face cat ai zice &q...

Gastronomie

Reteta austriaca de Tiroler Gröstl

Cunoscut sub numele de Gröstl tirolez, ace...

Celebs & Style

Marc Anthony are o noua iubita

Marc Anthony are o noua iubita: Modelul Shanno...

Produse

Produse de ingrijire pentru bebelusi – ghidul viitoarei mamici

Orice mamica isi doreste cele mai bune produse ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...