Placinte basarabene cu cartofi
Publicat: 19.12.2015
Etichete:
Toate placintele sunt bune, ca nu degeaba exista expresia aceea cu "La placinte, inainte!" Daca vreti, placintele sunt chintesenta bucatariei romanesti. Placintele noastre sunt de toate felurile, de toate marimile si pentru toate gusturile. Dulci sau sarate, crocante sau moi ca matasea, rumene sau palide, cu foi mai grosute sau stravezii, placintele plac tuturor. Mai ales in timp de iarna, cand musca gerul, o placinta calda, de-abia scoasa din cuptor e imbietoare ca pacatul.. Insa dintre toate, placintele moldovenesti au ceva aparte.
Prima data am mancat pacinte cu cartofi intr-un restaurant cu specific basarabean. Erau atat de bune, ca a trebuit sa mai comandam vreo doua portii, sa nu ne batem pe ele. Si am zis ca daca tot suntem acum in perioada postului, sa va impartasim si voua reteta de placinte basarabene cu cartofi. Se fac destul de usor si destul de repede si rezultatul lor satios face toti banii! Daca mai puneti si o canita de vin alaturi, o va sa spuneti ca ati ajuns in raiul placintarilor... Placintele cu cartofi sunt de post (pot fi mancate si vegani si vegetarieni) si sunt delicioase! Atentie insa, nu te lua la intrecere cu ele pentru ca ingrasa mult!
Reteta de placinte basarabene cu cartofi: Ingrediente
- 1/2 kg de cartofi, curatati si taiati cubulete cat mai mici
- 2 cepe marisoare, curatate si tocate maruntel
- 1 legatura zdravana de patrunjel verde, tocata frumos
- cateva fire de marar (sau mai multe, daca va place), tocate
- sare si piper dupa gust
- ulei pentru prajit
- 500 grame de faina alba de paine (550 sau 650, dar merge de faina de patiserie 000)
- 300 ml apa calda
- 1 lingurita de sare
- 3 linguri de ulei
Reteta de placinte basarabene cu cartofi: Cum se fac
Curata cartofii de coaja, spala-i si apoi taie-i in cuburi mititele. Curata cepele, spala-le si taiele maruntel. Pune o tigaie nonaderenta cu ulei sa se infierbante si cand uleiul s-a infierbantat, pune ceapa si cartofii si un praf de sare (au mai multa apa la inceput si sarea se dizolva mai usor) si lasa-i la foc mediu spre mic, amestecand tot timpul in ei, pana suntpe tresi sferturi facuti. Opreste focul si adauga verdeturile tocate si piper alb macinat, dupa gust. Daca e nevoie, mai potriveste de sare. Lasa umplutura pentru placintele basarabene cu cartofi la tigaie sa se racoreasca si intre timp, fa aluatul.
Peste faina cernuta pune o lingurita de sare si apa calda si framanta pana se omogenizeaza si obtii un aluat elastic. Adauga si cele 3 linguri de ulei si framanta in continuare pana o sa ai un aluat neted si lucios. Lasa-l sa se odihneasca 5-10 minute, dupa care imparte-l in 6 bucati egale. Ia o bucata si intinde o foaie cu sucitorul, mai presarand faina ca sa nu se stranga foaia, rasuceste-o si pe partea cealalta, presar-o cu putina faina pana obtii o foaie groasa de circa 2-3 milimetri. Nici mai mult, nici mai putin. Daca foaia de placinta este prea subire, se va rupe, iar daca este prea groasa va ramane cruda dupa prajit.
Acum e momentul sa pui o tigaie neaderenta pe aragaz, cu ulei in ea, la foc mic. Iti trebuie insa si un capac care sa se potriveasca perfect pentru tigaia in cauza.
In mijlocul foii pune 2-3 linguri de umplutura de cartofi (imparte din ochi umplutura ca sa iti ajunga in mod egal pentru numarul de foi de placinte basarabene cu cartofi pe tigaie).
Apasa umplutura cu o lingura, sa se niveleze frumos, lasand insa marginile (cca 7 cm) fara sa pui umplutura pe ele. Cu o pensula muiata in apa, unde marginile.
Taie marginile foii cam 5-6 cm in 8 raze (la 45 de grade), ca si cum ai face roza vanturilor si du marginiile una cate una spre centru, pe rand, apasand usor, sa se lipeasca bine intre ele. Apoi presara putina faina si aplatizeaza cu sicitorul placinta moldoveneasca cu cartofi, usurel.
Verifica daca uleiul s-a infierbantat in tigaie (vezi sa nu fie prea fierbinte, daca fumega nu mai e bun) si pune placinta moldoveneasca cu cartofi la prajit cu fata mai groasa (cea cu marginile suprapuse) in jos. Lasa focul la mic si acopera tigaia cu un capac. Dupa 6-7 minute intoarce placinta pe partea cealalta si mai las-o sa se prajeasca incetisor, tot la foc molcut inca tot atata timp, tot cu capaul pus.
Repeta operatiunea pana termini si foile, si umplutura.
Placintele basarabene cu cartofi sunt bune calde. Placintele cu cartofi la tigaie sunt minunate si simple, dar si stropite cu un pui de mujdei de usturoi bine batut si udate cu un paharel de vin rosu, sec.
Pofta buna!
Sursa: Copyright©eLady.ro - Placinte basarabene cu cartofi

Comentarii postate (0)
Cele mai citite
Celebs & Style

Emma Stone si Benedict Cumberbatch intr-un nou film horror
Amatorii filmelor horror vor fi fericiti. Guill...
Animale de companie

Cum sa alegi mancare sanatoasa pentru cainele tau
Tu ai grija de cainele tau si doresti ce e mai ...
Animale de companie

Boala de ficat la caini si catei (cronica si acuta): Definitie, cauze, prevenire
Boala de ficat la caini si catei (cronica si ac...
Articole importante
In forum despre Gastronomie
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta
Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails