Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Pui cu naut picant

Publicat: 30.05.2016

Pui cu naut picant,retete cu naut, retete fel principal, retete mancare picanta, retete low-carb, retete diabetici, retete montignac, retete turcesti, retete sanatoase, reteta pui cu naut


O alta reteta turceasca care este potrivita pentru persoanele care isi doresc sa slabeasca cu mancaruri low-carb (cum este dieta Montignac) sau care sufera de diabet este reteta de pui cu naut picant. Desi nautul pare ca are o cantitate mare de carbohidrati, glucidele din naut se asimileaza lent, avand un IG de 10, lucru care il face potrivit in asocierea cu lipide (grasimi) fara teama. Nautul intra pe lista alimentelelor sanatoase, bogate si in fibre (2 cani de naut fiert acopera necesarul de fibre al unui aldult pe o zi) si proteina vegetala de buna calitate.
Nautul este plin de minerale, ajuta la eliminarea toxinelor din corp, contine saruri minerale, vitamina E , dar si complexul de vitamine B. Nautul are o valoare alimentara speciala si poate inlocui cu succes carnea, de aceea este preferat de vegetarieni si vegani. Carbohidratii din boabele de naut se absorb lent si fibrele din naut asigura un tranzit intestinal optim. Doar 150 de grame de naut fiert acopera 50% din necesarul zilnic de molibden, 80% din cel de mangan, 70% din necesarul de acid folic, 50% din cel de fibre, 40% din triptofan, 30% din cel de proteine. De asemeni, trebuie sa stiti ca nautul mai contine si cupru, magneziu, fosfor, calciu si fier sunt alte elemente din compozitia nautului. Nautul este plin de aminoacizi vegetali, zaharuri cu absorbtie lenta, care stimuleaza buna functionare a nervilor, muschilor, enzimelor si hormonilor. Dietele care contin consumul regulat de naut au efecte antioxidant si antistres, ajuta la normalizarea tranzitului intestinal, protejeaza impotriva bolilor de inima, regleaza somnul si previne diferite forme de cancer. Si inca un lucru interesant: prisnitele cu faina de naut sunt benefice in pleurezii, pentru atenuarea durerilor, in raceli si nevralgii. Daca are atatea beneficii pentru sanatate ar fi sa pacat sa nu il folosim, mai ales ca putem gasi naut la preturi acceptabile!
Haideti sa vedem cum putem beneficia de naut intr-un fel de mancare sanatos si satios si, mai important, DELICIOS!

Pui cu naut picant: Ingrediente pentru 6 portii
- 0,5  kg naut uscat sau 800 grame de naut din conserva
- un piept de pui (cca 500 grame)
- 1 ceapa medie taiata marunt
- 3 catei de usturoi striviti cu lama cutitului si apoi taiati marunt
- 50 ml ulei de masline sau 50 grame unt (cu unt iese mai gustos)
- 1 lingurita de chimen pisat
- 1 ardei kapia mare, curatat si taiat in cubulete
- 1/4 de ardei iute taiat fin (puteti pune si mai mult, dupa gustul fiecaruia)
- 2 linguri de pasta de rosii
- sare dupa gust
- patrunjel verde pentru ornat si pentru gust

Pui cu naut picant: Cum se face
Se pune nautul cu o zi inainte la inmuiat in apa calduta. Ideal este sa stea la rehidratare 24 de ore. Cand va aduceti aminte, schimbati-i apa.
HINT: puteti rehidrata si fierbe o cantitate dubla de naut. Jumatate se poate congela si avea la indemana oricand doriti sa faceti un hummus sau o alta reteta cu naut.
Dupa ce nautul este rehidratat (cind il spargeti nu trebuie sa se vada miez uscat) se pune la fiert circa 2 ore sau pana cand este gata.
Se taie pieptul in bucatele si se sareaza si pipereaza. Se pune uleiul sau la incalzit intr-o tigaie mare tip wok si se pune canrea cat sa se sigileze, la foc mediu. Carnea nu trebuie sa fie facuta in intregime, ci doar pe sfert - cand se intampla asta (dupa cca 5 minute) se scoate pe o farfurie. In sucul lasat se pun la inabusit ceapa si usturoiul, la foc mic. Daca lichidul se evapora, puneti putina supa de pui sau apa (nu prajiti!) pana ceapa este translucida. Adaugati apoi nautul fiert si supa de pui sau apa si dati un clocot bun. Puneti chimenul macinat si ardeii si mai dati doua clocote, pana ardeii s-au imuiat. Puneti inapoi carnea peste naut si pasta de rosii, mestecati si mai lasati sa fiarba maxim 10 minute, pentru ca puiul sa ramana suculent.
Se mananca cald, presarat cu patrunjel verde
Pofta buna!
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Tarta delicioasa cu pere si ciocolata

Nu stim daca va plac prajiturile cu fructe, dar...

Gastronomie

Gris cu lapte

Mancare de bebelusi spun unii, desertul copilar...

Celebs & Style

Tom Cruise lucreaza la Top Gun 2!

Chiar este nevoie de o continuare la Top Gun...

Mirese si Nunti

Luna de miere in Tahiti

Te-a cerut de sotie, tu ai spus in culmea feric...

Mirese si Nunti

Flori pentru buchete de mireasa

Cat de frumos trebuie sa fie buchetul miresei? ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Rochii de mireasa de la Best Bride - alegerea perfecta!

Ziua nuntii este momentul zero, in care femeile poarta o rochie unica, special aleasa pentru nunta. Rochia de mireasa este in centrul atentiei pe tot parcursul ceremoniei, este un simbol imaculat al puritatii si al sinceritatii sentimentelor.