Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Reteta de aluat fraged ca in Ardeal

Publicat: 05.12.2016

reteta de aluat fraged cu untura, cum se face aluatul fraged ardelenesc, aluat fraged facut in casa, retete de aluat fraged, retete din Ardeal, retete foi fragede


Aluatul fraged ne-a incantat de multe ori in copilarie cand bunicile sau mamele noastre coceau tot felul de placinte, pateuri, prajituri sau saratele.
Insa nu multi dintre noi stiu cum sa faca un aluat fraged cu adevarat fraged!
Insa voi acum puteti afla cum din reteta de mai jos!

Reteta de aluat fraged ca in Ardeal: Ingrediente
250 grame de margarina sau unt
250 grame de untura
1 kg de faina tip 000
cca 100 ml otet
1 ou (optional)
un praf de sare
+ 100 ml apa foarte rece

Reteta de aluat fraged ca in Ardeal: Cum se face

Margarina si untura care au fost lasate la temperatura camerei se amesteca cu la 1 kg.faina, otet cam 100ml, un ou (se poate si fara), un praf sare si apa foarte rece, pentru inceput cam jumatate de cana, apoi se mai adauga  pana cand obtinem la framantat un aluat care trebuie sa fie elastic .
Dacă vreți ca aluatul să se desfacă în fo, ca un foietaj, frecati untura cu faina, dati aluatul la figider pentru o ora si apoi intindeti foaie si ungeți cu untura si cu faină o parte, impaturiti ca la aluatul frantuzesc, dati iar la frigider o ora si repetati procedeul inca de cel putin doua ori.
Ca sa scapati mai repede sau daca va grabiti tare (dar, atentie, nu se va mai umfla ca la pateuri, in foi) dar este foarte frageda, puneti aluatul intr-o punga sau in folie de plastic si dati-o la congelator. O scoateti apoi si o puneti in frigider înainte cu cateva ore de a fi folosit, ca sa se mai inmoaie si sa se poata întinde.
Din acest aluat fraged se pot face foi de placinta, cornulete sau saratele. In cazul in care vreti sa faceti saratele, aluatul se face cu un pic mai multa sare iar deasupra se pune cascaval, chimen, susan alb sau negru (negrilica) sau seminte de mac.
Puteti sa faceti mai mult si sa il puneti in pungi sau folii (pe portii) si se foloseste cand este nevoie.
Foaia se intinde mai grosuta, de 3-4 mm iar pentru sarateke se face chiar mai groasa, de chiar 6-7 cm.
Cand se face gen aluat franțuzesc, din acest aluat se pot face pateuri cu  diverse umpluturi.
Multumim doamnei Daria Dinu pentru reteta!
Spor la gatit!
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Dovleac copt cu arome marocane

E vremea dovlecilor. Dovleacul (bostanul) este ...

Gastronomie

Prajitura rasturnata cu mere si crema de zahar ars

Am descoperit acest desert de curand si cu mana...

Celebs & Style

A murit Mircea Albulescu

Mircea Albulescu a murit astăzi, 8 Aprilie...

Sarcina

Trucuri pentru a ramane insarcinata

Daca vrei sa ramai insarcinata trebuie stiut c...

Sarcina

Vergeturile si sarcina

Vergeturile apar ca urmare a sarcinii si aproxi...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Sfaturi pentru machiajul de nunta

Nunta este un eveniment unic in viata femeilor. In ziua aceea orice persoana isi doreste sa fie admirata, sa fie fotogenica, sa aiba parte de variantele potrivite de aranjare. Un machiaj in ziua nuntii este unul special, in care mireasa este pusa in valoare.