Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Reteta de aluat fraged ca in Ardeal

Publicat: 05.12.2016

reteta de aluat fraged cu untura, cum se face aluatul fraged ardelenesc, aluat fraged facut in casa, retete de aluat fraged, retete din Ardeal, retete foi fragede


Aluatul fraged ne-a incantat de multe ori in copilarie cand bunicile sau mamele noastre coceau tot felul de placinte, pateuri, prajituri sau saratele.
Insa nu multi dintre noi stiu cum sa faca un aluat fraged cu adevarat fraged!
Insa voi acum puteti afla cum din reteta de mai jos!

Reteta de aluat fraged ca in Ardeal: Ingrediente
250 grame de margarina sau unt
250 grame de untura
1 kg de faina tip 000
cca 100 ml otet
1 ou (optional)
un praf de sare
+ 100 ml apa foarte rece

Reteta de aluat fraged ca in Ardeal: Cum se face

Margarina si untura care au fost lasate la temperatura camerei se amesteca cu la 1 kg.faina, otet cam 100ml, un ou (se poate si fara), un praf sare si apa foarte rece, pentru inceput cam jumatate de cana, apoi se mai adauga  pana cand obtinem la framantat un aluat care trebuie sa fie elastic .
Dacă vreți ca aluatul să se desfacă în fo, ca un foietaj, frecati untura cu faina, dati aluatul la figider pentru o ora si apoi intindeti foaie si ungeți cu untura si cu faină o parte, impaturiti ca la aluatul frantuzesc, dati iar la frigider o ora si repetati procedeul inca de cel putin doua ori.
Ca sa scapati mai repede sau daca va grabiti tare (dar, atentie, nu se va mai umfla ca la pateuri, in foi) dar este foarte frageda, puneti aluatul intr-o punga sau in folie de plastic si dati-o la congelator. O scoateti apoi si o puneti in frigider înainte cu cateva ore de a fi folosit, ca sa se mai inmoaie si sa se poata întinde.
Din acest aluat fraged se pot face foi de placinta, cornulete sau saratele. In cazul in care vreti sa faceti saratele, aluatul se face cu un pic mai multa sare iar deasupra se pune cascaval, chimen, susan alb sau negru (negrilica) sau seminte de mac.
Puteti sa faceti mai mult si sa il puneti in pungi sau folii (pe portii) si se foloseste cand este nevoie.
Foaia se intinde mai grosuta, de 3-4 mm iar pentru sarateke se face chiar mai groasa, de chiar 6-7 cm.
Cand se face gen aluat franțuzesc, din acest aluat se pot face pateuri cu  diverse umpluturi.
Multumim doamnei Daria Dinu pentru reteta!
Spor la gatit!
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Tort special cu fructe uscate si nuci pentru Craciun

Cautati un tort cu un gust unic pentru Craciun?...

Gastronomie

Supa curry de midii cu taietei sticlosi de fasole mung

Supa curry de midii cu taietei sticlosi de faso...

Celebs & Style

Zoe Saldana e cu Bradley Cooper

Zoe Saldana s-a cuplat cu unul dintre cei mai h...

Regim si Diete

5 pasi catre o noapte fara gustari

Vizitele la frigoder si scotocitul in dulapuri ...

Regim si Diete

Cum sa iti mentii greutatea dupa dieta

Acum, haideti sa vorbim sincer: de cate ori ai ...

Newsletter elady

Coafuri de mireasa 2019

Trendurile in materie de coafuri de mireasa 2019 impun modele de frizuri destinate mireselor cu par lung. In moda 2019 de poarta foarte mult coafurile de mireasa romantice, cu accente fine, dar si flower-power, miresele purtand in par flori. Vezi cele mai frumoase coafuri de mireasa 2019!

Vezi Galeria

Mirese si Nunti

Urmeaza sa te casatoresti? Iata cum decizi ce bauturi alcoolice sa servesti invitatilor!

Nuntile romanesti presupun intotdeauna mancare multa, dar mai ales bauturi alcoolice care sa dea tonul distractiei si sa mentina atmosfera pana dimineata. Pana aici, totul simplu. In fapt, multe cupluri intampina dificultati in a se decide ce nu trebuie sa lipseasca din bar.