Gastronomie -> Reteta de aluat fraged ca in Ardeal

Moda Frumusete Galerie de Moda Produse
Horoscop Mirese si Nunti Celebs & Style Posta Redactiei
Dieta Montignac Regim si Diete Fitness Sanatate
Familie Bebelusi si Copii Animale de companie Casa si Gradina Sarcina
Gastronomie Retete de Slabire
Calatorii si Vacante Cultura Divertisment Povesti
Cariera Personalitati Psihologie Societate Editorial

Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Reteta de aluat fraged ca in Ardeal

Publicat: 05.12.2016

Posteaza pe:

reteta de aluat fraged cu untura, cum se face aluatul fraged ardelenesc, aluat fraged facut in casa, retete de aluat fraged, retete din Ardeal, retete foi fragede


Aluatul fraged ne-a incantat de multe ori in copilarie cand bunicile sau mamele noastre coceau tot felul de placinte, pateuri, prajituri sau saratele.
Insa nu multi dintre noi stiu cum sa faca un aluat fraged cu adevarat fraged!
Insa voi acum puteti afla cum din reteta de mai jos!

Reteta de aluat fraged ca in Ardeal: Ingrediente
250 grame de margarina sau unt
250 grame de untura
1 kg de faina tip 000
cca 100 ml otet
1 ou (optional)
un praf de sare
+ 100 ml apa foarte rece

Reteta de aluat fraged ca in Ardeal: Cum se face

Margarina si untura care au fost lasate la temperatura camerei se amesteca cu la 1 kg.faina, otet cam 100ml, un ou (se poate si fara), un praf sare si apa foarte rece, pentru inceput cam jumatate de cana, apoi se mai adauga  pana cand obtinem la framantat un aluat care trebuie sa fie elastic .
Dacă vreți ca aluatul să se desfacă în fo, ca un foietaj, frecati untura cu faina, dati aluatul la figider pentru o ora si apoi intindeti foaie si ungeți cu untura si cu faină o parte, impaturiti ca la aluatul frantuzesc, dati iar la frigider o ora si repetati procedeul inca de cel putin doua ori.
Ca sa scapati mai repede sau daca va grabiti tare (dar, atentie, nu se va mai umfla ca la pateuri, in foi) dar este foarte frageda, puneti aluatul intr-o punga sau in folie de plastic si dati-o la congelator. O scoateti apoi si o puneti in frigider înainte cu cateva ore de a fi folosit, ca sa se mai inmoaie si sa se poata întinde.
Din acest aluat fraged se pot face foi de placinta, cornulete sau saratele. In cazul in care vreti sa faceti saratele, aluatul se face cu un pic mai multa sare iar deasupra se pune cascaval, chimen, susan alb sau negru (negrilica) sau seminte de mac.
Puteti sa faceti mai mult si sa il puneti in pungi sau folii (pe portii) si se foloseste cand este nevoie.
Foaia se intinde mai grosuta, de 3-4 mm iar pentru sarateke se face chiar mai groasa, de chiar 6-7 cm.
Cand se face gen aluat franțuzesc, din acest aluat se pot face pateuri cu  diverse umpluturi.
Multumim doamnei Daria Dinu pentru reteta!
Spor la gatit!

Nota (5 / 5) Noteaza

Posteaza pe:

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Nume
Email (nu va fi vizibil)
Comentarii postate (0)

Gastronomie

Placinta de post cu cartofi, stevie si ciuperci

Primavara ar trebui sa folosim la maxim verdetu...

Gastronomie

Saksuka

Un fel de mancare originar din Orientul Mijloci...

Celebs & Style

Cei mai slabi actori si cel mai prost film al anului au primit Zmeura de Aur 2015

Cei mai slabi actori si cel mai prost film al ...

Animale de companie

20 de lucruri esentiale pentru iubitorii de caini

Aceste 20 de lucruri sunt esentiale si toti iu...

Animale de companie

Raul de masina la caini si catei

De multe ori ni se pare, pe buna dreptate, c...

Newsletter elady

Rochii de mireasa Oscar de la Renta primavara-vara 2016

Modelele de rochii de mireasa create de Oscar de la Renta pentru primavara-vara 2016 sunt pur si simplu minunate! Vezi rochii de mireasa 2016, modele Oscar de la Renta!

Vezi Galeria

Mirese si Nunti

Cateva lucruri despre planificarea nuntii

Pana la un punct e greu de spus si ma indoiesc ca a facut cineva o statistica pe tema asta. Dar, din experienta mea de wedding planner, am tras cateva concluzii despre implicarea mirilor si a celor apropiati in planificarea si desfasurarea nuntii.

Fii la curent cu ultimele noutati.
Inscrie-te in newsletter pentru a primi informatii despre ultimele articole aparute!
Nume
Adresa de email
Introduceti codul afisat in imaginea din partea stanga:
Inscrie-te la alertele eLady pentru a afla noutatile imediat ce acestea au aparut!
Adresa de email
Nume
Animale de companie
Bebelusi si Copii
Calatorii si Vacante
Cariera
Casa si Gradina
Celebs & Style
Cultura
Dieta Montignac
Divertisment
Editorial
Familie
Fitness
Frumusete
Gastronomie
Horoscop
Mirese si Nunti
Moda
Personalitati
Povesti
Produse
Psihologie
Regim si Diete
Relatii & Sex
Retete de slabire
Sanatate
Sarcina
Societate
inchide
Fii la curent cu ultimele noutati.
Inscrie-te in newsletter pentru a primi informatii despre ultimele articole aparute!