Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Retete de turta dulce

Publicat: 19.11.2009

retete de turta dulce,retete de turta dulce, retete craciun, retete sarbatori, retete paste, reteta gingerbread


Turta dulce este un desert nemaipomenit pe Craciun. In unele tari exista deja traditia (asa cum este la noi cozonacul de Craciun) ca de Nasterea Domnului sa se manance turta dulce. Va vom prezenta pe rand mai multe retete de turta dulce, deoarece exista multe "soiuri" de turta dulce pe care le poti prepara in casa.

Turta dulce Maria
6 oua se bat bine cu 625g zahar. Se adauga 100g citronat si 100g oranjat (totul tocat marunt), 500g nuci (sau alune) macinate, 4 lingurite scortisoara. 500g cartofi se fierb, se lasa sa se raceasca, se dau pe razatoare si se adauga compozitiei. Se mai pun 2 lingurite de bicarbonat de sodiu. Se amesteca totul foarte bine si se fac gramajoare pe hostii cu diametru de 7 cm. Se dau la cuptorul preincalzit (175°C) pe folie de silicon. Cand s-au racit se ung cu glazura de ciocolata.

Turta dulce "agitata"
Se amesteca bine intr-un castron cu capac (se pun toate ingredientele in castron, se pune capacul si apoi se agita bine de tot - de aici si numele): 300g faina, 300g zahar, 150g fructe confiate tocate marunt, 100g nuci (alune) macinate, 3 lingurite condiment pentru turta dulce, 1 lingurita praf de cuisoare, 1 lingurita zahar vanilat si un pliculet de praf de copt. Se adauga apoi 250ml lapte, 150g unt topit, 2 linguri de miere si 4 oua, iar se pune capacul si se agita bine castronul. La sfarsit se mai amesteca si cu o lingura de lemn.
Se pune compozitia pe o tava de aragaz unsa si se da la cuptorul preincalzit (200°C) ca. 20 minute. Cand se scoate din cuptor se unge cu glazura (cel mai bine de vanilie sau lamaie) si se taie inca calda.
Glazura de vanilie: 250g zahar pudra, 1 lingurita zahar vanilat, 2 linguri Arrak (engl. Arrack, franc. Arak), 2 linguri apa fierbinte. Se amesteca totul si se unge turta dulce.
Glazura de lamaie: 250g zahar pudra, 2 linguri suc de lamaie, 2 linguri apa fierbinte.

Inele si inimi de turta dulce
Se amesteca 50g unt cu 175g zahar + 1 lingura zahar vanilat. Se adauga: 1 ou intreg, un galbenus, 100g miere, 1 lingurita praf de anason, 2 lingurite praf de cuisoare, 2 lingurite scortisoara. Se amesteca. Se aduga 500 g faina cernuta, 1 lingura praf de copt si 3 linguri lapte. Se framanta pana se face o bila neteda care se pune la rece 30 minute. Se intinde cu sucitorul pe o suprafata cernuta ce putina faina pana ajunge la o inaltime de ca. 3 mm. Se taie cu o forma mai mare de inima sau rotunda (cu gaura in mijloc) bucati, se ung cu galbenus si se orneaza cu migdale si/sau fructe confiate. Se aseaza pe o tava de aragaz unsa si se dau la cuptorul preincalzit (175°C) pentur circa 10 minute. Inelele si inimile din turta-dulce se scot fierbinti din tava de silicon si se lasa la racit.

Turta dulce cu ciocolata
Se bate spuma 200g zahar cu 3 oua. Se adauga 250g miere, 60g nuci macinate, 60g oranjat, 60g citronat, 80g ciocolata rasa, o priza de scortisoara, o priza de praf de cuisoare si coaja rasa de la o lamaie netratata chimic. Se amesteca 500 g faina cu un plic de praf de copt si se cerne peste compozitie. Se amesteca bine si se pune pe o tava de aragaz unsa. Se da la cuptorul preincalzit (200°C). Cand e gata se unge cu glazura de rom (cat e fierbinte), se lasa sa se raceasca si apoi se taie in romburi.
Glazura de rom : 250g zahar pudra, 2 linguri rom, 2 linguri apa fierbinte se amesteca.

Turta dulce a Elizei
Se bate spuma 125g zahar cu 3 oua. Se adauga un praf de sare, 1/2 lingurita praf de cuisoare, 1 lingurita scortisoara, 2 picaturi aroma sau ulei de migdale, 125g migdale macinate (merg si nuci in lipsa de migdale), 125g migdale tocate, 125g citronat tocat marunt, 125g oranjat tocat marunt. Se amesteca bine. Se pun gramajoare pe hostii cu diametru de 8 cm si se dau la cuptorul preincalzit (175°C) ca. 20 minute. Cand sunt gata si inca fierbinti se ung cu glazura de ciocolata sau de vanilie. Se orneaza cu migdale si/sau bucati de fructe confiate.

Turta dulce a la Nurnberg

Se bate spuma 600g zahar cu 8 oua. Se adauga 650g nuci (alune) macinate, 100g migdale macinate, 100g citronat, 20ml cognac, 100g faina, 2 lingurite praf de copt, 1 lingurita scortisoara, 1 lingurita praf de cardamon si un plic de condimente de turta dulce. Se amesteca bine (aluatul nu are voie sa fie prea gros). Se pun gramajoare pe hostii dreptunghiulare (12 x 5 cm), se lasa la uscat peste noapte. A doua zi se fau la cuptorul preincalzit (160°C) ca. 20 minute. Se pastreaza in cutii inchise ermetic macar 14 zile inainte de a fi mancate.

Reteta de turta dulce de casa
1/2 ceasca unt topit
1 lingurita bicarbonat
1 cana miere
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita scortisoara
2 cesti faina cernuta
1/2 ceasca iaurt

Cum se face turta dulce de casa
Se amesteca toate ingredientele se pune o foaie de copt in tava si se pun cu lingura cerculete. Se coc la 200 grade pana se rumenesc.
Pe deasupra se dau cu glazura facuta din:
1 ceasca zahar pudra
1 lingura unt topit
1 si 1/2 linguri lapte fierbinte
1/2 lingurita miere fierbinte
Se baga toate in blender si iese un fel de fondant cu care se unge turta dulce dupa ce s-a racit.
Vezi si reteta de turta dulce pentru Craciun
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Carnati de casa (cu sau fara mat)

In mod sigur va plac carnatii, dar cei din come...

Gastronomie

Tarta delicioasa cu pere si ciocolata

Nu stim daca va plac prajiturile cu fructe, dar...

Celebs & Style

Gwyneth Paltrow e o persoana plina de haz

Cunoscuta actrita Gwyneth Paltrow este poate p...

Casa si Gradina

TOP 5 electrocasnice care pot face FERICITA orice femeie

Societatea moderna este una care se bazeaza mul...

Casa si Gradina

Cum se schimba anvelopele - tutorial in 5 pasi

Cunoasterea pasilor de inlocuire a unei anvelop...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.