Gastronomie -> Sarmalute in foi de varza acra

Moda Frumusete Galerie de Moda Produse
Horoscop Mirese si Nunti Celebs & Style Posta Redactiei
Dieta Montignac Regim si Diete Fitness Sanatate
Familie Bebelusi si Copii Animale de companie Casa si Gradina Sarcina
Gastronomie Retete de Slabire
Calatorii si Vacante Cultura Divertisment Povesti
Cariera Personalitati Psihologie Societate Editorial

Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Sarmalute in foi de varza acra

Publicat: 07.11.2007

Posteaza pe:

reteta de sarmale, cum se fac sarmalele de varza acra, sarmale in varza murata, retete de sarmale, sarmalute moldovenesti,m sarmale dobrogene, retete traditionale, retete de Craciun, reteta de sarmale de varza acra, sarmale in varza murata


Marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, Craciunul, este sarbatoarea asteptata de toti romanii. Cei mici sunt cei mai nerabdatori, deoarece isi asteapta rasplata pentru tot anul. Il asteapta pe Mos Craciun incarcat cu cadouri. Aceasta sarbatoare are traditiile specifice ei: brazi, colindatori, cadouri, bucarie, mancaruri traditionale romanesti. Bucataresele se intrec pe ele in a gati care mai de care mancaruri mai gustoase, mai spectaculoase.
Dupa postul Craciunului, perioada de infranare atat trupeasca cat si spirituala, dezlegarea la mancarea de dulce aduce dupa sine numeroase mancaruri din carne de porc si dulciuri de sarbatoare. Craciunul este o sarbatoare de casa, prilej in care se aduna toata familia la masa, asa ca bucatele trebuie sa fie pe alese.
Sub nicio forma nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Craciun sarmalele (in foi de vita sau de varza), toba, carnatii, piftia si cozonacul. Cu trecerea anilor, pe langa aceste bunatati gospodinele noastre au inceput sa mai adauge pe masa si salata de boeuf, care se pare a devenit si ea o reteta culinara traditionala, insa mai mult pentru revelion decat pentru Craciun.  eLady.ro vine in ajutorul gospodinelor care sunt la inceput de drum si nu au foarte multa experienta cu o reteta de sarmalute in foi de varza, ca la Macin, in Dobrogea.

Reteta dobrogeana: Ingrediente pentru sarmale de varza
- 1 kg carne macra de porc tocata
- o varza murata mare si cu frunzele intregi
- 100 grame orez
- un morov mediu
- doua cepe marisoare tocate mic
- un pumn de marar si patrunjel tocate marunt
- ulei
- sare
- piper
-3 oua
- pasta de tomate

Reteta dobrogeana: Cum se fac sarmalutele in foi de varza murata (acra)
Se ia o varza murata mare, se desfac foile, se spala, se desareaza, se curata de vinele tari si groase. Ce nu merge de umplut se toaca pentru pus la fundul cratitei, la fiert. Umplutura se face dintr-un kg de carne tocata de porc, amestecata cu 2 cepe marunt. Se ia o cescuta de orez si se spala. Se pune intr-o tigaie cu ceapa si morcovul dat pe razatoarea foarte mica si se dau in unda. Se amesteca toata carnea tocata cu amestecul de ceapa, orez si morcov calite si racorite si se mai pune piper. Se mesteca bine, se pune si patrunjelul si marararul tocate mic, ouale intregi si sare dupa gust si se mesteca vartos. Atentie mare la sare, pentru ca varza va avea mai mult ca sigur un mic surplus. Se lasa sa se odihneasca umplutura o ora si se gusta. Daca este sarata, mai adaugati putina carne tocata. Retineti ca umplutura pentru sarmalele in frunza de varza murata trebuie sa fie usor nesarata.
Apoi se umplu foile de varza, se ruleaza si se infunda la capete (nu foarte strans, deoarece se mai umfla si orezul). Se fierb sarmalele intr- o oala cu fundul destul de gros.
Puneti pe fund varza tocata (cea cu vine mari sau foi rupte ramase dupa alegerea foilor pentru sarmale).
Daca vreti, puteti adauga si un strat de felii de costita sau de sorici afumat, apoi aranjati un strat de varza tocata, apoi puneti primul strat de sarmale.
Faceti asa pana se umple oala. Deasupra acoperiti cu doua, trei frunze de varza. Amestecati 4 linguri de pasta de tomate cu apa si turnati cu grija peste sarmale. Adaugati apa si 3 linguri de ulei, pana se acopera sarmalele, insa fara a umple oala. Puneti peste ele o farfurie de piarta cu fundul in sus si apasati. In acest fel, sarmalele nu se vor lai umfla cand dau in fiert ca sa va murdareasca aragazul si nici nu isi vor strica forma. Dati la fiert sau la cuptor la foc mic. Sarmalele vor fi gata intr-un interval de 3-5 ore. Verificati cratita periodic, sa nu ramana sarmalele fara lichid.
Dupa ce sunt fierte, se poate bea un paharut mic de tuica sau rachiu si se mananca sarmalele cu mamaliguta, smantana, ardei iute si un vin rosu.
Secret: Sarmalele devin si mai bune la gust daca dupa ce le faci, le dai la rece si le consumi abia dupa 2 zile.
Secretul sarmalelor delicioase: Puneti la fundul oalei, dupa primul strat de varza, cateva tulpini uscate de marar, iar inainte de ultimul strat de varza, cateva crengute de cimbru.
O reteta de Nina Bragaru


Nota (5 / 5) Noteaza

Posteaza pe:

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Nume
Email (nu va fi vizibil)
Comentarii postate (0)

Gastronomie

Reteta de chili de post

Chili... mancarea mexicana picanta se face de o...

Gastronomie

Budinca de ciocolata de post (vegan)

Ceva dulce si de post? Si care sa se pregateasc...

Celebs & Style

Wesley Snipes in arest la domiciliu

Wesley Snipes are probleme mari cu fiscul. Des...

Relatii & Sex

Dragostea trebuie hranita si ingrijita zilnic, in fiecare secunda, cu gesturi, vorbe si fapte

Intr-o relatie de cuplu dragostea nu exista pur...

Relatii & Sex

Iubirea ta e o piesa de schimb

Oamenii care ne iubesc au devenit piese de sch...

Newsletter elady

Rochii de mireasa 2016 primavara-vara Anne Barge

Modele de rochii de mireasa la moda in primavara-vara 2016, creatii Anne Barge

Vezi Galeria

Mirese si Nunti

Rochia ideala de mireasa in functie de silueta

2016 pare a fi anul casatoriilor! Cunosc 7 cupluri in acest an care se casatoresc! Evident fiecare din cele sapte femei norocoase isi cauta rochia de mireasa. Fiecare din ele viseaza la momentul perfect, la ziua in care va imbraca rochia perfecta de mireasa si va fi „printesa balului”.

Fii la curent cu ultimele noutati.
Inscrie-te in newsletter pentru a primi informatii despre ultimele articole aparute!
Nume
Adresa de email
Introduceti codul afisat in imaginea din partea stanga:
Inscrie-te la alertele eLady pentru a afla noutatile imediat ce acestea au aparut!
Adresa de email
Nume
Animale de companie
Bebelusi si Copii
Calatorii si Vacante
Cariera
Casa si Gradina
Celebs & Style
Cultura
Dieta Montignac
Divertisment
Editorial
Familie
Fitness
Frumusete
Gastronomie
Horoscop
Mirese si Nunti
Moda
Personalitati
Povesti
Produse
Psihologie
Regim si Diete
Relatii & Sex
Retete de slabire
Sanatate
Sarcina
Societate
inchide
Fii la curent cu ultimele noutati.
Inscrie-te in newsletter pentru a primi informatii despre ultimele articole aparute!