Va aflati in:

Articole / Bebelusi si Copii

Alimentatia bebelusului de pana la 1 an

Publicat: 11.11.2014

Meniul bebelusului in primul an de viata


Sentimentul pe care il incerci atunci cand devii mamica este minunat. Dar odata cu el vor veni si grijile, si alte sentimente de neliniste pe masura ce copilul tau creste. Cel mai greu an in viata unui bebe mi se pare a fi primul an din viata, cand parca nici nu stii ce sa mai ii dai sau sa mai ii faci ca sa-i fie bine. Ce ii voi da sa manance? Cand pot sa-i dau copilului mancare solida?
Hai sa vedem impreuna ce feluri de mancare poti sa ii dai bebelusului tau in anumite perdioade. Acest articol sper sa fie un mic ghid pentru tine, care va fi corelat cu sfaturile doctorului dar si propriile dorinte ale micutului.

Alimentatia bebelusului de pana la 1 an: Portiile de lapte din primele 6 luni
In mod normal, un bebelus de o luna in decursul a 24 de ore este hranit de 6-8 ori. Un bebelus de doua luni are o portie mai mare de lapte si este hranit de 5-6 ori, iar unul de 3-5 luni are portii mai mari de lapte dar are doar 5-6 mese in 24 de ore. Daca pana cand copilul a ajuns la sase luni inca nu l-ai dezobisnuit de la mesele din timpul noptii, atunci ar fi cazul sa faci asta. Nu face acest lucru brusc, ci putin cate putin redu cantitatea de lapte pe care i-o dai pana cand nu va mai avea nevoie de ea.

Alimentatia bebelusului de pana la 1 an: Momentul potrivit pentru mancarea solida
In jurul varstei de 6 luni poti sa incerci sa ii dai mancare solida. Dar si la 4 luni poti sa incerci acest lucru. Mai bine te iei dupa urmatoarele semne daca vrei sa stii cand este momentul potrivit sa incepi sa ii dai mancare solida:
- copilul si-a dublat greutatea,
- copilul se arata interesat de mancarea ta si intinde mana spre ea,
- consuma foarte mult lapte,
- adesea incearca "gustul" lucrurilor din jur cu gurita,
- poate sta in picioare cu putin ajutor si isi poate intoarce capul atunci cand e satul.
Daca copilul tau poate face cele de mai sus atunci cel mai probabil e pregatit pentru mancarea solida. Alt factor care iti va indica acest lucru e ca pare a fi intotdeauna flamand. Totusi, ai grija si nu te grabi cu concluziile, caci daca ii dai mancare solida inainte de a fi pregatit, va avea un risc crescut sa dezvolte alergie la mancare. Un alt motiv pentru care ar trebui sa astepti pana la cel putin 4-6 luni este ca bebelusul trebuie sa fie pregatit sa mestece si sa inghita.

Alimentatia bebelusului de pana la 1 an: Intre 4-6 luni - cereale cu lapte
Ar trebui sa astepti pana cand bebelusul are cel putin 4 luni pana sa ii dai mancare solida. Cu ce sa incepi? Ofera-i pentru inceput cereale pentru copii subtiate cu lapte. Mai poti sa ii dai si sucuri de fructe, dar subtiate cu apa. Atentie! Nu ii da inca suc de portocale pentru inca o luna sau doua pentru ca poate fi prea acid.

Alimentatia bebelusului de pana la 1 an: La 6 luni – fructe si legume
Odata ce i-ai dat copilului cereale, poti sa adaugi fructe si legume pasate. Pentru inceput da-i portii mici (o lingurita) si mareste treptat in timp ce copilul se obisnuieste cu acest nou fel de mancare. Recomandare: introdu doar un singur fel de mancare odata la 2-4 zile pentru a-i lasa timp organismului sa se obisnuiasca si in cazul in care va avea o reactie alergica sa stii de la ce este.
Transforma ora de masa intr-o placere alaturi de copilas. Asigura-te ca pui doar lapte sau apa in sticla bebelusului si suc intr-un paharel. Nu este recomandat sa pui suc in sticla pentru ca acesta va crea probleme dentare mai tarziu datorita continutului ridicat de zahar.

Alimentatia bebelusului de pana la 1 an: De la 7 la 8 luni – adauga proteine
Acum este momentul potrivit sa adaugi proteine in meniul beblusului. In aceasta categorie intra: carne, branza (de casa), galbenus de ou, iaurt. La fel ca si in cazul fructelor introdu noile alimente pe rand incepand cu o lingurita si marind portiile.

Alimentatia bebelusului de pana la 1 an: Intre 8-12 luni - alte feluri de mancare
Acum copilasul va fi gata sa manance acelasi fel de mancare ca restul familiei. Dar incepe prin a adauga mancaruri usoare cum ar fi: piure de cartofi, supa, carne usoara, suc de fructe. Si, pe masura ce ii vor creste si dintisorii, vei putea sa ii dai mai multe feluri de mancare.
In timp ce ii dai copilului tot felul de mancaruri pe parcursul primului an, nu uita ca fiecare este diferit si de aceea procesul de integrare in meniu a mancarurilor solide ar putea sa urmeze sau nu cursul descris mai sus. Vei vedea curand ca puiul tau are mancaruri preferare, dar si mancaruri pe care le refuza. Si inca un lucru foate important este sa lasi copilul sa se hraneasca singur chiar daca se murdareste, pentru ca astfel va invata ce este independenta.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Bebelusi si Copii

Ce trebuie sa stii despre alimentatia copilului tau

Alimentatia copilului trebuie sa reprezinte una...

Celebs & Style

Mila Kunis este noua imagine Dior

Mila Kunis este noua imagine a casei de moda Ch...

Divertisment

The Shawshank Redemption

Inchisoarea ingerilor - The Shawshank Redemptio...

Divertisment

Iubire cu chip rebel

Marichuy (Maite Perroni) este o tanara care la ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...