Va aflati in:

Articole / Bebelusi si Copii

Cum sa iti pregatesti copilul pentru un fratior sau o surioara

Publicat: 27.08.2014

Cum sa iti pregateste-ti copilul pentru un fratior sau o surioara


Felicitari, am aflat ca vine... barza! Cu alte cuvinte, primul tau copil va avea in curand un fratior. Este bine? Da, este foarte bine, doar ca ai grija sa nu iti ignori primul copil si sa se simta astfel neglijat. Mai bine incearca sa il obisnuiesti din timp cu venirea fratiorului/surioarei si implica-l in anumite activitati specifice. Deci in aceste momente este obligatoriu sa il ajuti pe primul tau nascut sau pe copilasul mai mare sa se obisnuiasca cu aceasta idee a unui nou membru al familiei, ba chiar sa il faci sa fie incantat de ea!

Cum iti pregatesti copilul de venirea unui nou fratior:
1. Povesteste-i primul copil despre perioada primilor ani: cum s-a nascut, cum l-ai leganat si cum ai avut grija de el (pupat, imbratisat). Daca ai si poze din aceste momente nu ezita sa i le arati si sa ii povestesti ce anume s-a intamplat cand a aparut el in viata voastra.

2. Poti sa il iei pe copil cu tine atunci cand te duci la doctor, la controlul de rutina. Poti sa ii arati eografiile. Este chiar indicat sa il lasi sa asculte cum ii bate inima viitorului fratior, sau cum se misca in burtica.

3. Incearca sa stabilesti din timp anumite aranjamente, spre exemplu: cine o sa se ocupe de copil cat timp tu esti in spital. Discuta aceste aranjamente impreuna cu copilul inainte de data efectiva a nasterii si incearca pe cat posibil ca persoana aleasa sa fie una placuta de copil.

4. Pregateste dormitorul viitorului bebe din timp, astfel incat primul copil sa aiba timp sa se adapteze schimbarilor survenite in casa. Cere-i parerea, intreaba-l daca crede ca bebelusului o sa ii placa.

5. Daca primul tau copil este inca la varsta la care nu pricepe ce inseamna sa ai o surioara sau un fratior, fii pregatita sa ai parte de accese de nedumerire, de gelozie, de nesiguranta si chiar furie din partea lui. Ca sa eviti asemenea momente neplacute, joaca-te cu el si spune-i din cand in cand ca atunci cand va avea o surioara sau un fratior, jocul va fi mult mai distractiv si mai placut.

6. Fa-l sa se simta de mare ajutor. Primul tau nascut trebuie sa fie implicat in tot ceea ce il priveste pe noul bebelus, de in alegerea hainuitelor, la alegerea jucariilor. pentru bebelus. Lasa-l pe el sa spuna el ce paturica crede ca i-ar placea bebelusului, culoarea camerei in care vei vopsi peretii camerei fratiorului / surioarei care se va naste. Transforma totul intr-o placere, joaca-te cu primul tau nascut atunci cand alegeti caruciorul sau patutul bebelusului care va sa vina, .

Dupa ce aduci acasa bebelusul, pune-l-l pe cel mare sa te ajute cu lucruri usoare, facandu-l sa se simta o persoana importanta. Spune-i sa-ti aduca bavetica lui bebe sau scutecele, biberonul. Implica-l pe primul tau copil in ingrijirea nou-nascutului in asa fel incat el se simta inclus in noul program al familiei si astfel o sa ai parte de mult mai putine crize de gelozie pe fratele sau surioara mai mica.
Responsabilitati pe roluri

surioara sau fratiorUnii copii – in special fetitele – se vor bucura sa aiba propria papusa bebelus pe care sa o ingrijeasca, spun specialistii pediatrii. In timp ce tu ai grija de bebe, fetita ta mai mare te imita, jucandu-se cu papusica ei. Poate sa-i dea papusii sa manance cu un biberon de jucarie sau sa se faca ca o schimba de scutece.

7. Citeste-i povesti despre familii cu mai multi copii. Exista foarte multe carti frumoase despre familii cu mai multi copii pe care le putem citi copiilor pentru a-i putea pregati cum se cuvine sa treaca de la statutul de copil singur la cel de frate sau sora mai mare.

8. Nu uita sa il lauzi pe primul tau nascut ]pentru orice lucru pe care el le poate face, iar bebelusul inca nu, cum ar fi sa citeasca cu mami, sa mearga afara cu tati, sa manance tot felul de mancaruri gustoase (pizza sau inghetata). Un asemenea comportament din partea ta il va face sa se bucure mult si sa inteleaga ca desi surioara sau fratirul sunt importanti – el, cel mare, este foarte special in felul sau.
Nu monopoliza toate discutiile cu "realizarile" bebelusului. Vorbeste cel putin la fel de mult despre ceea ce face bine primul tau copil.  Compara-l pe el cu nou-nascutul "Uite, bebelusul a zambit acum. La fel faceai si tu!"

9. Nu-l exclude din programul tau si nu il trece pe planul doi! Tu si sotul tau trebuie sa va petreceti destul timp cu primul vostru copil. Acest fapt il va face pe primul tau copil (sau pe copiii mai mari) sa vada ca – desi mami si tati il iubesc pe bebelus, asta nu inseamna ca pe el/ei nu ii mai iubeste nimeni!  Mancati impreuna cu primul nascut, imergeti toti lin parc sau la film. Nu va sfiiti sa cereti ajutor de la bunicii din ambele parti, ba chiar al sau al rudelor / prietenilor ca sa aveti cu cine lasa bebelusul cat timp voi, parintii, petreceti timp cu primul nascut.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Celebs & Style

Eva Longoria si Eduardo Cruz s-au despartit definitiv

Povestea de dragoste chiar s-a terminat pentru ...

Animale de companie

Cum sa avem grija de cateii de companie toamna

Toamna aduce cu ea frunze colorate, vreme racor...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...