Va aflati in:

Articole / Bebelusi si Copii

Educarea bebelusului

Publicat: 27.08.2008

cum sa educam un bebelusEducatia copiilor incepe inca din faza in care sunt bebelusi. Intrebarea este daca ne putem educa bebelusii. Pentru a intelege mai bine subiectul, haideti sa vobim mai intai despre creierul bebelusului.

Creierul bebelusului

Conform ultimelor studii in materie, creierul bebelusului incepe sa aiba activitate inca inainte de a se naste.
La nastere, creierul unui copil are 100 de miliarde de neuroni. Imediat se formeaza conexiuni (sinapse) intre celulele nervoase in timp ce copilul interactioneaza cu cei din jurul lui si cu mediul inconjurator.
Aceasta retea de neuroni si sinapse controleaza simturi si functii, cum ar fi vazul, auzul, mirosul si miscarea. Pana la varsta de trei ani, creierul unui copil are aproximativ 1.000 de trilioane de sinapse, de doua ori mai multe ca la un adult. Creierul uman, evolueaza cu o viteza uimitoare: greutatea sa creste de cinci ori de la nastere pana la varsta de douazeci de ani, iar aceasta crestere se manifeta cu precadere in primi trei ani de viata. Astfel, la sase luni, creierul atinge jumatate din greutatea sa adulta, la un an, doua treimi, la trei ani, 80%, la sase ani, 90%, la pubertate, 95%. Intre cea de a zecea si cea de a saptesprezecea saptamana de gestatie, fatul acumuleaza 250.000 de neuroni pe minut! La nastere, bebelusul are in creierul toti neuronii de care are nevoie.
Este nevoie de o permanenta stimulare a creierului pentru ca aceste sinapse sa se dezvolte, in lipsa acestei stimulari putand fi afectata abilitatea sa de dezvoltare si invatare.

Cum poti stimula bebelusul pentru a-l educa
- aseaza bebelusul pe diferite materiale textile cum ar fi bumbacul, matasea, etc
- zambeste-i, joaca-te cu el ascunde-ti fata in palme sau cu o batista; copiii invata prin joaca
- chiar daca are doar cateva saptamani de viata, vorbeste cu el; ii poti citi si canta, stimulandu-i astfel senzatile
- tine-l in brate, leagana-l si atinge-l cu multa tandrete
- pune-l pe burtica si stimuleaza-i auzul prin diferite sunete care vin din directii diferite (muzica, glasul tau, clopotei)
Cercetarile arata ca serviciile de calitate pentru ingrijirea copiilor si educatia de la o varsta cat mai frageda fac sa creasca abilitatile de invatare si sociale ale copiilor la momentul inceperii scolii. In concluzie cu mult efort, dragoste si tandrete bebelusul poate fi educat. De aceea este esential sa ne implicam in educarea lui.

Un articol de Simona Calimanescu
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 3.

Comentarii postate (3)
ELENYC - 10/01/2009

foarte bun articolul. Ar trebuicat mai multi parinti sa se joace cu copii pt ca am auzit pers care spun ca nu este bn sa te joci cu ei cand sunt mici.

irina - 15/04/2009

articolul contine informatie foarte interesanta,dar si utila. sper cit mai multiparinti se vor conduce de aceste sfaturi

ruxandra - 30/01/2011

mi-a placut f mult articolul. este f ineresant si eu sunt de parere ca atentia acordata unui bebelus este f importanta. am un baietel de 7 luni si de cand s-a nascut a fost tratat ca un ´´om mare´ doar cu multa dragoste in plus.

Bebelusi si Copii

Importanta alegerii incaltamintei pentru copii

Ca adulti, multi dintre noi sufera de dureri de...

Retete de slabire

Reteta de inghetata Montignac / pentru diabetici

Placerea vinovata a dulciurilor: inghetata. Oda...

Retete de slabire

Frigarui picante de pui Montignac (reteta pentru diabetici)

Daca te uiti cum arata aceste frigarui de pui n...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...